Питання звільнення Тимошенко, схоже, остаточно зайшло в глухий кут, – ЗМІ

19:17 5 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: alexfrost.ucoz.ru

«Як знайти варіант, котрий влаштує обидві сторони, – загадка».

У київському журналі «Коментарі:» шанси звільнення Тимошенко та угоди про асоціацію України з ЄС розглянуті сьогодні в публікації Дмитра Качури «Влада бадьоро зриває місію Кокса-Кваснєвського»:

«До закінчення мандата місії Європарламенту залишився тиждень. А питання звільнення Юлії Тимошенко, схоже, остаточно зайшло в глухий кут

Оптимізму щодо європейського майбутнього України нашим громадянам не позичати. Проте шансів на якісь зрушення в цьому питанні стає все менше і менше. Лише протягом вчорашнього дня українська влада послала Європі відразу кілька сигналів, які ставлять великий знак питання на реальності звільнення Юлії Тимошенко.

І, як наслідок, на можливості підписання Віктором Януковичем Асоціації з Євросоюзом у Вільнюсі. По суті, можна говорити про те, що влада зайнялася публічним згортанням діалогу з місією Пета Кокса та Олександра Кваснєвського.

Накат почався із заяви Мін´юсту, в якій ішлося про необхідність внесення відразу шести фундаментальних правок у законопроект Анжеліки Лабунської. В результаті документ мав перетворитися фактично в другій законопроект Сергія Міщенка, який, нагадаємо, влаштовує владу.

Однак набагато істотнішим ударом по діалогу Київ-Брюссель сталапоява інформації в ЗМІ про те, що міністерство доходів і зборів України почало судовий процес у США та Швейцарії стосовно Тимошенко і Лазаренка про розкрадання $200 млн. Немає сумнівів, що це явно було розраховано на європейських глядачів. Власне, як і заява одного з речників «Партії регіонів» Володимира Олійника, розтиражована прес-службою «Партії регіонів», про те, що «з нашого боку було б дуже дивно відпустити Юлію Тимошенко до її незаконно придбаних і прихованих за кордоном статків».

Щоправда, інша думка у голови представництва Євросоюзу в Україні Яна Томбінського, який вважає, що відкриття чергової кримінальної справи – не перешкода для помилування Тимошенко. «Питання помилування можна поставити тільки щодо тих осіб і в таких обставинах, коли судовий процес уже закінчений. Відносно ж осіб, справи проти яких ще відкриті, діє презумпція невинуватості, яка є домінантним принципом правової системи. Тому я не розумію, в чому зв´язок інших справ, які досі відкриті», – сказав посол ЄС.

В опозиції ж інформацію про нову справу взагалі назвали брехнею. Зокрема Сергій Пашинський зазначив, що проти Тимошенко справу досі не порушено.

За його словами, мова поки йде про чергову активність адвокатської компанії за рахунок українських платників податків. До речі, фірма «Lawrence Graham», яку залучило Міндоходів, відома в Україні своєю співпрацею з НАК «Нафтогаз України».

А, на думку захисника Юлії Володимирівни Сергія Власенка, «нова-стара» спроба пов´язати Тимошенко з Павлом Івановичем не має перспективи. І на підтвердження своїх слів він продемонстрував рішення американського суду від 2004 року з усіма звинуваченнями проти Павла Лазаренка, в якому його зв´язок з компаніями «Сомалі Інтерпрайзес» і ЄЕСУ, а також зв´язок Лазаренка через ці компанії з Тимошенко не доведені.

«Судом встановлено, що ця інформація є голослівною, уряду відмовлено у зверненні до присяжних з цього приводу і у використанні цієї інформації для звинувачень. Суд навіть не допустив ці матеріали до розгляду присяжних», – сказав Власенко. Але влада обома руками вхопилася за цю «сенсацію», як за рятівну соломинку.

Про те, що в переговорах з Європою зовсім погано йдуть справи, остаточно стало ясно під час виступу лідера фракції «Партії регіонів» Олександра Єфремова після закінчення погоджувальної ради Верховної Ради. Варто відзначити, що Олександр Сергійович, очевидно, отримав домашнє завдання – і як по читаному розповів журналістам про закордонні гроші Тимошенко.

При цьому, реагуючи на репліку кореспондента«Коментарів» про те, що місія Кокса-Кваснєвського чітко виступила з підтримкою законопроекту Анжеліки Лабунської, Єфремов вкрай негативно заговорив щодо Європи:

«А якщо вам місія запропонує стрибнути з п´ятого поверху, ви будете стрибати чи ні? Це приблизно те, що нам зараз пропонують. Ви голосуєте, а які наслідки – це ми потім розберемося».

Щоправда, які можуть бути наслідки, крім розв’язання проблеми з Тимошенко і практично гарантованим отриманням Асоціації, Єфремов так і не сказав...

Судячи з усього, останнім акордом «лебединої євроінтеграційної пісні» став зрив «регіоналами» засідання Комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності, на якому мали розглядатись усі чотири законопроекти, що стосуються звільнення Юлії Тимошенко. На засідання не прийшов жоден депутат від «Партії регіонів» – нібито вони не були поінформовані.

Навіть згаданий вище «регіонал» Володимир Олійник, який ще минулого тижня сам згадував про це засідання, проігнорував комітет, після чого на вечірньому ток-шоу не міг до ладу пояснити свою поведінку і лише нерозумно посміхався.

Чи залишається шанс на те, що сторони все-таки в останній момент домовляться? Можна допустити, що нинішня позиція Банкової – шантаж європейців «по-донбаськи». І поки що все виглядає саме так.

Київ наполегливо стоїть на тому, щоб Тимошенко могла виїхати лікуватися, після чого повинна повернутися в Україну для відбування покарання. Європейці готові на часткове помилування: Тимошенко їде з України, але ніхто її не примушуватиме повернутися до Качанівської колонії.

Як знайти варіант, який влаштує обидві сторони – загадка. І на її розгадку в місії Кокса-Кваснєвського залишився всього тиждень.

Мандат місії закінчується вже 12 листопада. Цей тиждень має стати найбільш ключовим, але поки не виправдовує сподівань.

Швидше, навпаки, спроба Банкової зробити так, щоб Європа все-таки повелася на умови по Тимошенко, має мало шансів на успіх. Щоправда, виникає і суто теоретичний варіант – у разі, якщо Асоціація з ЄС буде пролітати повз Україну, Президент може все-таки піти на одноосібне рішення.

Цікаво, що у Верховній Раді вже жартують про те, що, крім усіх глобальних підсумків провалу євроінтеграції, для ПР є ще одне локальне горе: партія може позбутися Ганни Герман. Як чесна жінка вона змушена буде піти з політики. Адже перед усією країною Ганна Миколаївна обіцяла, що піде, якщо Президент Віктор Янукович «не полегшить долю» Юлії Тимошенко. Поки що ніякого милосердя і «християнського переконання», про які розповідала Герман, Віктор Федорович стосовно харківської ув’язненої не показав».

Як повідомляв «Щоденний Львів», «регіонали» не хочуть голосувати за жоден зі зареєстрованих законопроектів про лікування Тимошенко, а в Адміністрації Президента допускають зрив домовленостей з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів