Путін скаржиться, що Україна не хоче проводити переговори з Лугандоном

10:55 1 вересня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.commediasetset=p.10152512592852870&type=1

Про це президент РФ заявив у понеділок кореспонденту «ВВС».

Президент РФ  Путін заявив, відповідаючи на запитання кореспондента «ВВС» Джона Суійні під час відвідування музею мамонта імені Лазарєва, що «офіційний Київ не хоче вести змістовний діалог із південним сходом України». Цю заяву передає російська агенція «ИТАР-ТАСС», натомість «ВВС Україна» повідомляла вчора, 31 серпня, в публікації «Путін назвав умови мирних переговорів в Україні»:

«Президент Росії Путін заявив, що українська криза може бути вирішена шляхом мирних переговорів, предметом яких мають бути «політична організація суспільства і державність на південному сході України». За словами Путіна, цей мирний план він обговорив під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком. 

Зустріч Путіна і Порошенко відбулася в Мінську у вівторок 26 серпня. Після заяв, зроблених обома лідерами, по завершенню цієї зустрічі, склалося враження, що відчутного прогресу на ній досягнуто не було.

Однак в інтерв'ю програмі «Недільний час» на російському «Першому каналі» Путін сказав, що вони з Порошенком домовилися «цю трагедію закінчити якнайшвидше, причому мирним шляхом і шляхом переговорів». Окреслюючи цей мирний план Володимир Путін наголосив, що «потрібно негайно почати субстантивні, змістовні переговори і не з технічних питань, а з питань політичної організації суспільства і державності на південному сході України з метою безумовного забезпечення законних інтересів людей, які там проживають».

Що мав на увазі Путін?

Речник російського президента Дмитро Пєсков згодом пояснив, що Путін не закликає до надання державного статусу регіонам на сході України, де діють проросійські сепаратисти.

«Це ті самі інклюзивні переговори, які повинні визначити взаємовідносини (Києва) зі східними регіонами - це переговори всередині України, що стосуються внутрішньоукраїнського устрою, з тим щоб інтереси східних регіонів цієї країни, інтереси Новоросії враховувалися... Ось що малося на увазі президентом», – так Пєсков прокоментував агенції «РИА Новості» слова Путіна.

У відповідь на питання про те, чи йдеться про надання державного статусу східним областям України, Дмитро Пєсков сказав: «Абсолютно (не йдеться). Це абсолютно зрозуміло із заяви президента. Таке трактування, у даному випадку, абсолютно неправильне».

У суботу лідери ЄС на саміті в Брюсселі домовилися про те, що протягом тижня будуть підготовлені нові економічні санкції щодо Росії у зв'язку з ескалацією кризи в Україні. Присутній на саміті ЄС український президент Петро Порошенко заявив, що конфлікт в Україні «підійшов до точки неповернення» через пряму участь російських військових у бойових діях на боці сепаратистів.

«Гарний урок»

Щодо української кризи російський президент додав, що «це дуже гарний урок для нас всіх, [...] про те, щоб ніхто і ніколи не повторював таких помилок, які зараз були здійснені в Україні під час збройного захоплення влади. Адже це – першопричина того , що зараз відбувається».

«Ми говорили і про гостру ситуацію в Донецьку і в Луганську... Природно, ми прагнемо до того, щоб кровопролиття було припинено, і якнайшвидше», – сказав Путін в інтерв'ю «Першому каналу», описуючи свою зустріч з Петром Порошенко.

«Ось те, що зараз відбувається, мені здається, це абсолютно природна реакція людей, які там живуть і які відстоюють свої права. Не вони ж взялися першими за зброю, розумієте? І це результат драматичного розвитку внутрішньополітичної ситуації – те, що зараз там відбувається», - так описав російський президент своє бачення ситуації на сході України.

«Росія не може лишитися байдужою»

«Мені здається, що на відповідну реакцію Росії треба було розраховувати. Треба було мати на увазі, що Росія не може залишитися байдужою до того, що людей розстрілюють майже впритул. Я маю на увазі зараз не керівництво країни навіть, а Росію як державу, народ наш російський», – додав Путін.

На запитання, чи можна спрогнозувати, коли закінчиться конфлікт в Україні, Путін відповів: «Ні. Це значною мірою залежить від політичної волі сьогоднішнього українського керівництва».

Влада України і західні країни заявляють, що російські війська беруть участь у військових операціях на українській території.

«Попри непереконливі спростування Москви, зараз очевидно, що російські військові нелегально перетнули кордон на сході і південному сході України», – заявив у п'ятницю генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Росія і далі заперечує звинувачення в тому, що її збройні сили незаконно перетнули кордон України і воюють на боці сепаратистів».

Про це повідомляється на сайті «ВВС Україна».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів