Путін кидає на Донбас нові полчища й це позначилося на ході АТО не в кращий для нас бік, – експерт

23:26 18 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр РНБО

На цьому наголосив у понеділок, підбиваючи підсумки 18 серпня, керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук розпочав у понеділок коментувати підсумки 18 серпня, традиційно – «з поганого:

1. Під час виведення біженців із Хрящеватого й Новосвітлівки під Луганськом бойовики завдали по колоні масований удар із мінометів і «Градів». Колона рухалася під білими прапорами, але це не врятувало її від практично повного знищення. Загинули десятки мирних громадян, багато дітей.

Ми звикли до того, що бойовики цілеспрямовано ведуть вогонь по будинках місцевих жителів, за санітарними машинам із пораненими, використовують мирних громадян в якості живого щита. Але сьогоднішній випадок – це апофеоз дикості й підлості. Це – сама суть тероризму під російським прапором.

...І ще в когось повертається язик називати цих створінь «ополченцями». Не дивно, що, згідно з опублікованими сьогодні результатами соцопитування, більшість українців – 55% – вважають, що АТО потрібно продовжувати й далі. Скажених звірів можна тільки знищувати, в чомусь переконувати їх безглуздо.

2. Путін не дарма, рятуючи своїх викиднів «русского міра» на Донбасі, в останні дні активно кидає сюди все нові полчища найманців і колони військової техніки. Це одразу позначилося на ході АТО – не в кращий для нас бік.

Бойовики різко посилили контратаки одразу в багатьох напрямках. З району Снежного їх групи з боями пішли на Степанівку й Маринівка, йдуть постійні атаки наших позицій в районі Савур-Могили.

Йдуть запеклі бої за Ясіновату, Макіївку, Жданівка та ін. А Кремль в цей час перекидає до кордону все нові «Гради»...

3. І знову «гуманітарна допомога» з Росії. Обумовлюючи питання її входження на українську територію, начебто все врахували: ввезені вантажі будуть додивлятися, за ідеєю, нічого, окрім продовольства, бойовичкам не дістанеться. 

Але є ще один фактор – самі російські вантажівки, від душі розфарбовані в «мирний» білий колір. Враховуючи, що вони будуть пересуватися по території, контрольованій терористами, виникає питання: який порядок їх виведення назад до Росії?

Залишившись на Донбасі, вони можуть бути відмінним прикриттям для блокування дій сил АТО на окремих напрямках. Адже українські силовики явно не будуть вести вогонь в районах, де знаходитиметься цей транспорт. А 270 вантажівок – це, погодьмося, чимало. 

Із хорошого: 

1. Президент Петро Порошенко розповів про зміну тактики сил АТО. За його словами, тактика зараз полягає в тому, щоб «розсікти території, які контролюються терористами, на зони, щільно звузити кільце й не дати можливості для поставки зброї і боєприпасів». 

Цілком очевидно, що такі операції повинні проводитися блискавично. Ми вже навчені гірким досвідом, що вводити підрозділи й частини в зони між угрупованнями противника та ставити їх в оборону не можна – починається планомірне знищення наших сил.

Для того, щоб діяти оперативно, необхідні резерви. За ідеєю, їх дала мобілізація, а тому будемо сподіватися, що ця тактика буде успішною. 

2. Донецьк, Луганськ, Горлівка практично в кільці оточення наших сил. Завершується блокування Алчевська, до вечора в Іловайськ увійшли сили АТО.

У напрямку Жданівки-Нижньої й Верхньої Кринки намічається відсікання й блокування груп терористів в районі Єнакієвого. Це – та сама тактика «розсічення й дроблення» в дії. 

Будемо лише сподіватися, що командування сил АТО не буде розпорошувати сили й засоби, а сконцентрує їх на найважливіших напрямках, діючи крок за кроком. Втім, ми не беремо на себе роль порадників і критиків дій військового керівництва, таких і без нас хоч греблю гати. 

3. Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає за продовження санкцій проти Росії «для того, щоб показати нашу серйозність». 

Мені здається, я останнім часом до пані Ангелі нерівно дихаю. Вона дуже довго демонструвала якусь незрозумілу симпатію до Путіна, намагаючись поєднати її з демократичними цінностями. Але після катастрофи з «Боїнгом» німецького лідера немов підмінили: любо-дорого подивитися. 

Ось це, я розумію, жінка. Якщо вже не злюбила, то до останнього патрона. Ех, побільше б Європі таких «бій-баб». 

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор спільноти військових експертів «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив усе це 18 серпня на сайті «ІС» та на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів