Проблеми роботи виборчих комісій закладені у законодавстві, – політик

15:08 20 березня 2019 р.

Фото до новини

За кількістю виборців Львівщина посідає четверте місце в Україні після Січеславської області, Києва та Харківської області. На Львівщині зареєстровано майже два мільйони виборців. Через це до нашого регіону буде прикута велика увага під час виборів. Зокрема, до роботи виборчих комісій.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 20 березня, під час засідання прес-центру «Вибори-2019» на тему: «Проблеми виборчих комісій на Львівщині: об’єктивні і суб’єктивні», що відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив голова БФ «Україна-Русь», заступник голови Української республіканської партії Ростислав Новоженець. 

На його думку, проблеми роботи виборчих комісій уже закладені у виборчому законодавстві.

- Це, передусім норми законодавства, коли кандидатів у члени як дільничних, так і окружних виборчих комісій висувають кандидати в Президенти. Ніхто не сподівався, що буде така величезна кількість кандидатів, яка призведе до керованого хаосу. Наступна норма – відсутність вимоги до членів комісій, аби вони проживали у своєму виборчому окрузі. І остання норма – право відкликати членів комісії, - перелічує він.

Цими прогалинами в законодавстві на його думку, користуються ті, хто використовує технічних кандидатів.

- Я би назвав їх «псевдокандидатами», які не планують самі висуватися, а виконують вторинну місію: або «мочити» конкурентів, або свою квоту у виборчих комісіях передати іншому кандидатові. Або є політичний бізнес, коли ти вкладаєш два мільйони гривень застави, а потім передаєш місце прохідному кандидатові і за це отримуєш певну суму. Технічними кандидатами зловживають рейтингові особи, - сказав Ростислав Новоженець.   

Він наголосив, що зараз є 39 кандидатів у Президенти. Але на Львівщині своїх представників до виборчих комісій подали тільки 26. 

- Уже семеро повідомили, що вони є технічними кандидатами. Водночас тільки шестеро кандидатів у Президенти подали кандидатури до всіх комісії без винятку. Тобто, реально за посаду змагаються тільки шестеро, - вважає заступник голови Української республіканської партії. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів