Президентські вибори виграє той, хто найбільше набреше, – Подгорнов

14:09 13 грудня 2018 р.

Фото до новини

Популізм найбільше присутній у суспільствах з низьким правовим рівнем свідомості і низьким рівнем забезпеченості громадян. Україна, на жаль, належить до територій, інфікованих популізмом, що набув у нас найнижчої його форми – цілковитої брехні виборцям.


Відео: Львіський прес-клуб

Про це, зокрема, говорили учасники засідання громадського прес-центру "Вибори-2019" у Львівському прес-клубі на тему "Виборчі гасла на президентських перегонах: популізм і реалізм". Виконувачка обов'язків голови Львівської міської організації ВО "Батьківщина" Наталія Тимчій сказала, що ВО "Батьківщина" ще не має виборчих гасел, але вже дискутує про них з фахівцями на своїх форумах. Пропонує громадянам програму стосовно економічного розвитку країни, безпекового захисту країни, соціального забезпечення, нової Конституції, яка може бути в країні. Кожен громадянин може долучитися до цього обговорення через Фейсбук, інші соціальні мережі. 

- Політичне гасло - це своєрідний метод популяризувати те, що робить політична партія, політична сила, - наголосила Наталія Тимчій. -  Тобто це фактично політична реклама. Гасла, які зараз використовує Юлія Володимирівна Тимошенко, це ще не є агітація. Це презентація того, як може розвиватися Україна. Вона пропонує розроблену покрокову стратегію, яка називається "Новий економічний курс". І одна зі складових цього "Нового економічного курсу" є, зокрема, соціальна, яка передбачає захист населення від високих тарифів. Зокрема, зниження ціни на газ. Ціна на газ в Україні є завищеною. Тому що природного газу в Україні є достатньо для потреб споживання населенням. І тому Юлія Володимирівна пропонує, щоби була знижена ціна на газ для населення за рахунок власного видобутку. Враховуючи навіть 30% рентабельності видобутку цього газу. Враховуючи транспортування газу до споживачів. Враховуючи енергоносії, коли видобувають цей газ. І навіть при тих всіх витратах ціна на газ може бути знижена вдвічі. Тому це не є щось нереалістичне. Це цілком реальне, реалістичне. І це має бути зроблено для того, щоб захистити наших громадян від тих надмірних платіжок, які вони зараз не можуть заплатити. До нас щодня звертаються громадяни з тими проблемами, шо у них є заборгованості, які вони не мають чим заплатити. 

Популізм найбільше присутній у суспільствах з низьким правовим рівнем свідомості і з низьким рівнем забезпеченості громадян, зауважила Наталія Тимчій. 

- Люди очікують дива. І вони кидаються від одного політика, який обіцяє їм якісь неймовірні блага, до іншого політика, коли перший політик не виконав своїх обіцянок. Сьогодні гасла стають маніпуляцією, якою свідомість людей можна перекрутити. Пояснити те, чого не може бути зроблено, - каже партійна активістка. 

Соціолог і політолог Володимир Подгорнов вважає, що виборчі гасла, як обіцянки, фактично стають контрактом кандидата в президенти з виборцями, з громадянами. 

- Але на тлі правового нігілізму в Україні не обов'язково, щоб кандидат виконував ці обіцянки, - констатує він. - І тому ці обіцянки будуються таким чином, як казка. Народ хоче вірити в щось красиве. Якби за це дійсно буде якась відповідальність: політична або юридична... 

Громадяни не вірять в якийсь закон правил, переконаний Володимир Подгорнов, і тому той, хто набреше найбільше, той і виграє. 

- Бо популізм - це все ж вищий рівень, - говорить експерт. - Він вимагає інтелектуальних зусиль. Він є всюди в світі. Але там все складно, там люди готуються. Це дуже складна система роботи з виборцями.  Науковці, спеціалісти над цим працюють. А тут (в Україні - ЩЛ) набрехав - і все. Жодної відповідальності. Потім приходить нове покоління брехунів. Вони також набрехали. Ну як можуть люди, які перебігали з партії в партію, про щось говорити реально? Тим більше, що вони, напевно, змінювали ідеологію. Ну як можна про майже 400 партій в Україні говорити, що це - серйозно? Все це стало не тільки шоу, все це перетворилося в фарс. Значить, ті всі партії, ті всі кандидати лише фантазують. Під цими фантазіями нічого нема. І залишаються декілька розумних людей, які на цьому фоні теж виглядають негативно.

Володимир Подгорнов дипломатично не конкретизував, кого саме з нинішніх потенційних кандидатів у президенти вважає "кількома розумними".  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів