Президент стверджує, що домовився про виведення військ Росії з Донбасу без автономій і федералізації

11:58 12 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: unian.net

Петро Порошенко запевнив у четвер, що в Мінську ні про які автономії чи федералізацію рішення не приймалися, а Путін стверджує, що «домовились про проведення конституційної реформи в Україні, в якій мають бути враховані законні права людей, які проживають на території Донбасу».

На переговорах у Мінську були досягнуті домовленості про виведення всіх іноземних військ з України. Про це заявив Президент Петро Порошенко за підсумками переговорів, – передає сьогодні, 12 лютого, інтернет-видання «Українська правда», зазначаючи також:

«Крім того, за його словами, українські прикордонники до кінця 2015 року повинні повністю відновити контроль над кордоном з Росією. Він додав, що ні про яку автономії на сході України чи федералізацію рішення не приймалися.

За його словами, Україні на переговорах були висунуті неприйнятні умови і ультиматуми, але вона на них не піддалася. «Це було непросто, і фактично нам виставляли всякі неприйнятні умови, відходи, здачі. Ми не пішли на жодні ультиматуми і чітко проявили позицію, що припинення вогню має відбутися без попередніх умов», – заявив Порошенко.

З 15 лютого повинен бути припинений вогонь, а протягом 19 днів мають бути звільнені всі заручники, додав Порошенко. «Головне, що вдалося досягти, це те, що в 00.00 15-го числа в ніч з суботи на неділю має бути оголошено безумовне і всеохопне припинення вогню. Досягнута домовленість про звільнення всіх заручників. Вони звільняються протягом 19 днів. Повинні бути звільнені всі заручники. 14 днів відводиться на виведення важкої артилерії і 5 днів – для остаточного виведення всіх заручників», – сказав він.

Як відомо, раніше про досягнуті домовленості також розповів Володимир Путін. Крім всього іншого, за його словами, була також досягнута домовленість про проведення конституційної реформи в Україні, «в якій мають бути враховані законні права людей, які проживають на території Донбасу».

Інтернет-видання «Українська правда» також повідомило сьогодні, 12 лютого:

«Після 16 годин перемовин у Мінську досягнуті домовленості про припинення вогню і відведення важкої техніки на Донбасі. Про це заявив президент Росії Путін.

За словами Путіна, вже підписаний контактною групою документ, який називається «Комплекс заходів, спрямований на імплементацію Мінських домовленостей».

«Другий – непідписний. Ця заява президента Франції, України, вашого покірного слуги і канцлера Німеччини, що ми підтримуємо цей процес», – сказав він.

«Ми домовилися про припинення вогню з 0 годин 15 лютого», – сказав він.

«Відведення важких озброєнь від сьогоднішньої лінії зіткнення для українських військ і від лінії, позначеної 19 вересня минулого року Мінськими угодами – для ополчення Донбасу», – сказав він.

За його словами, також домовились про проведення конституційної реформи в Україні, «в якій мають бути враховані законні права людей, які проживають на території Донбасу». Крім того, Путін заявив, що булла досягнута домовленість з президентом Порошенком про те, що військовим експертам буде дано доручення встановити, чи дійсно українські військові перебувають в оточенні (напевно йдеться про Дебальцівський плацдарм. – УП).

«Проблема тут спочатку полягала в тому, що представники «ДНР» та «ЛНР «стверджують, що у відповідь на агресивні дії київської влади вони не тільки стримали атаки армії і силових структур, а й, перейшовши у наступ, оточили значну угруповання від 6 до 8 тисяч осіб»,– заявив Путін.

«І вони, звичайно, виходять з того, що це угруповання складе зброю і припинить опір», – розповів він.

«Ми закликаємо обидві сторони проявляти стриманість і щоб уникнути зайвого непотрібного кровопролиття зробити все, щоб розведення військ і важкої техніки пройшло без зайвого кровопролиття», – сказав він.

«Представники керівництва України вважають, що оточення немає, і тому вони вважають, що все пройде досить спокійно. У мене спочатку були сумніви. Якщо дійсно таке оточення має місце, то, виходячи з нормальної логіки речей, ті, хто в оточенні, будуть робити спроби з нього вирватися, а ті, хто знаходяться зовні, будуть робити спроби організувати коридор для виходу своїх оточених військовослужбовців», – сказав він.

«Але ми домовилися з президентом Порошенком, що ми дамо доручення нашим військовим експертам, щоб встановити, що ж відбувається в реаліях життя і хоча б спробувати виробити комплекс заходів з верифікації, перевірки та дотриманню з обох сторін ... Ще раз хочу закликати обидві сторони припинити кровопролиття і перейти до реального політичного процесу довгострокового врегулювання», – сказав він».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів