Президент доручає те, на що не має повноважень, – експерт у Львові

21:24 17 грудня 2018 р.

Фото до новини

Президент не має повноважень на реалізацію економічної політики, за винятком права законодавчої ініціативи. Він може вносити законопроекти. Але президенти рідко вносять законопроекти з економічних питань. Зате – дуже часто зловживають дорученнями.


Відео: Львівський прес-клуб

Про таке, систематичне, порушення конституційних повноважень Президентом сьогодні, 17 грудня, під час прес-конференції на тему: «Порядок денний для майбутнього Президента України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, говорив представник колективної ініціативи «Виборча Рада UA», експерт у галузі права, голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко 

- Минулого тижня була зустріч Порошенка з міністром інфраструктури, начальником пошти і монолог президента звучав приблизно так: «Я доручаю не звільняти працівників, здається, пошти чи іншої структури, не скорочувати чи навпаки – скорочувати відділення». Це якась паралельна реальність! На якій підставі вимовляються ці слова. Кожне слово Президента має юридичне значення. Коли для таких доручень немає ніяких підстав, а вони постійно лунають, то це не тільки виводить Президента за межі Конституції, але й руйнує в суспільстві розуміння, хто такий Президент, що від нього треба вимагати, а чого від нього не треба очікувати,- обурюється Ігор Коліушко.

Експерт наголосив, що така стилістика поведінки Президента сприяє формуванню іміджу  -  Президент може все.

-У Конституції, яка заснована на змішаній парламентсько-президентській формі правління, роль Президента не є така широка, як уявляють виборці. Саме тому ми намагаємося закцентувати увагу на тих питаннях, за які реально відповідає Президент. Він керує у сфері зовнішньої  політики, оборони і безпеки, повинен мати уяву про процеси ідентичності, які відбуваються у нашому суспільстві. І останній блок – пов’язаний із загальним баченням стратегії в економічній політиці. 

Довідка

Виборча Рада UA - колективна ініціатива, яка об’єднує на волонтерських засадах представників різних сфер українського суспільства – науки, освіти, експертного середовища, ЗМІ, культури, бізнесу. 

Виборча Рада UA здійснює проект за організаційної підтримки Школи політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що її фінансує Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснює Pact в Україні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів