«Правий сектор» заборонять

19:15 26 травня 2015 р.

Фото до новини

Це станеться після легалізації Добровольчого українського корпусу – тоді назва «Правий сектор» буде заборонена.

Прес-конференція 26 травня 2015 року.
Відео: Львівський прес-клуб

Наразі єдиним нелегалізованим збройним формування в Україні залишився Добровольчий український корпус, який ми знаємо як «Правий сектор». Оскільки бійці цього формування відмовилися підпорядковуватися державним міністерствам збройний сил чи внутрішніх військ, то вони вирішили у законний спосіб оформити свій статус самі. Для цього винесли на обговорення і затвердження законопроект про ДУК.

Про це сьогодні, 26 травня, у Львівському прес-клубі під час прес-конференції на тему: "Зі Львова стартує громадське обговорення законопроекту Дмитра Яроша про Добровольчий український корпус", повідомив офіційний речник ДУК  Андрій Шараскін  (псевдо «Богема»)

-  Інших добровольчих батальйонів, які би не перебували чи то в ЗСУ, чи то в МВС, станом на сьогодні, немає, - уточнив він.
За його словами, тепер в ДУК буде заборонена назва «Правий сектор» і сам корпус не буде вести політичної діяльності. Це буде суто військова організація.

- Члени ДУК можуть мати будь-які політичні чи релігійні симпатії. Але всередині цього утворення заборонена політична агітація чи підтримка всіх політичних сил. Все інше регулюється статутом, - каже Андрій Шараскін.

При цьому вони закликають «Самооборону», «Автомайдан», ультрас та інші організації об’єднатися в ДУК.

- Буде чітко прописано права і відповідальність, - каже речник ДУК.

За його словами, дуже багато членів «Правого сектора» вже служать у батальйонах ЗСУ та МВС.

- А що робити тим людям, які обрали собі інший фах у житті, не військовий, але які свідомі того, що вони мусять, коли це необхідно, захищати свою країну? Не кожен бачить себе у постійно діючих батальйонах навіть за короткотерміновими контрактами, - каже Андрій Шараскін.

Саме для них і підходить робота в ДУК.

За словами керівника юридичного відділу ГО «Правий сектор-Захід» Ярослава Мандрука, в Україні сформувався певний клас людей, які захищають суверенітет і незалежність нашої держави. Ці бійці не входять ані в структури ЗСУ, ані МВС, ані СБУ. Щоби вирішити цю юридичну колізію і було подано законопроект про легалізацію ДУК. 

«Богема» коротко нагадав, що пропонуєт законопроект.

Найменування – Український добровольчий корпус. ДУК перебуває у сфері управління Міністерства оборони України. ДУК не входить до складу Збройних Сил України, а є своєрідним громадянсько-добровольчим резервом армії та правоохоронних структур і залучається за необхідності.

Структура ДУК. Всеукраїнський рівень: командир і штаб є юридичною особою. Регіональний рівень: у кожній області створюється і функціонує запасний батальйон.
Рівень виконання завдань з оборони України: бойовий батальйон ДУК. Рівень виконань інших завдань, крім оборони України: група запасних батальйонів ДУК.

Основні завдання та напрямки ДУК: військово-патріотична підготовка добровольців, участь в обороні, в боротьбі з тероризмом тощо за залученням Генштабу Збройних Сил України, залучення профільними органами влади до охорони громадського порядку, державного кордону, найбільш важливих державних об’єктів, боротьба зі стихійними лихами.

Пропонується три категорії членства в ДУК. 1. Доброволець, громадянин України з 18 років. 2. Юний доброволець, громадянин України з 14 років. 3. Почесний доброволець, особа, яка має видатні заслуги перед ДУК.

На думку секретаря науково-ідеологічного центру ім. Дмитра Донцова Петра Іванишина, наявність такого добровольчого формування буде змушувати потенційного агресора (Росію - ред.) добре подумати, перш ніж розпочати ті чи інші спецоперації на території України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів