Правляча еліта зацікавлена в мажоритарці, – експерт у Львові

18:49 16 листопада 2018 р.

Фото до новини

Новий Виборчий кодекс не вигідний будь-якому кандидатові, який має намір балотуватися до Верховної Ради або до місцевих рад. І саме тому дотепер не ухвалений потрібний країні документ.


Відео: Львівськийпрес-клуб

Про це сьогодні, 16 листопада, під час засідання на тему: «Виборчий кодекс: хто «за» і що – «проти», яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив в.о. голови правління ЛГО «Комітет виборців України» Роман Кошовий.

Уже минув рік відтоді, як народні депутати проголосували за Виборчий кодекс у першому читанні. Але коли вони  ухвалять його цілком, – невідомо. Можливо, це станеться перед Новим роком.

- Українці стали великим світовим майданчиком електоральних, виборчих та соціальних експериментів над людьми. За ці 20 років ми мали тільки одні вибори, перед якими не змінювався виборчий закон. З 1999 року ми ведемо роботу над Виборчим кодексом. Але дотепер його ще не ухвалили, - зазначив він. 

Сьогодні народні обранці внесли понад чотири тисячі поправок до Виборчого кодексу. 

- Комісія вже рік хоче їх розглянути. Але автори поправок на засідання комісії не з’являються. І ми розуміємо, що їхні поправки були внесені технологічно, тільки для того, аби не допустити, щоби Виборчий кодекс прийняли, - вважає Роман Кошовий

На думку в.о. голови правління ЛГО «Комітет виборців України» Виборчий кодекс не потрібен представникам чинної влади.

- Я маю на увазі тих, кого будуть обирати. Тому ми маємо дуже складну процедуру місцевих виборів. Незрозуміла у нас ситуація з виборами до Верховної Ради України: ведеться жорстка дискусія щодо змішаної, пропорційної чи іншої систем виборів. Як дамоклів меч висить над нами неімплементація результатів референдуму 2000 року, - сказав він.  

З Романом Кошовим погоджується і політолог, заступник директора Центру політичних досліджень ЛНУ ім.І.Франка Любомир Скочиляс.

- Правляча еліта, тобто ті особи, які впливають на процес прийняття законодавства, зацікавлені в тому, щоби під час виборів зберігалася мажоритарна складова або щоби була пропорційна система з загальнонаціональним округом та закритими списками, - вважає він. 

В.о. голови правління ЛГО «Комітет виборців України» Роман Кошовий вважає найважливішими реформами для будь-якої країни – виборчу та судову реформи.

- Люди мають право обирати свою владу та вважати, що вибір був справедливим. І люди мають право захиститися від цієї обраної влади через суд. Всі інші реформи повинні бути наступними. У нас, на жаль, ці дві важливі реформи гальмують. І це є питання політичної кон’юнктури, - резюмував він. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів