Оперативні зведення групи «Інформаційний Спротив» про хід неоголошеної війни на Донбасі

08:56 19 грудня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 19 грудня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 19 грудня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Народний депутат і координатор «ІС» Дмитро Тимчук повідомив у п’ятницю: «У районі Донецького аеропорту підрозділи російсько-терористичних військ продовжують вести обстріл позицій українських військ, прагнучи спровокувати українських військових на вогонь у відповідь».


Відео: «Espreso.tv»

Народний депутат і координатор групи військових фахівців «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук повідомив сьогодні, 19 грудня, такі її оперативні дані:

«У районі Донецького аеропорту підрозділи російсько-терористичних військ продовжують вести обстріл позицій українських військ, прагнучи спровокувати українських військових на вогонь у відповідь. Обстріли велися в основному зі стрілецької зброї.

Також в районі селища Піски (Ясинуватський район Донецької області. – «ЩЛ») і південніше цього населеного пункту (район Красногорівки (Мар'їнський район Донецької області. – «ЩЛ»)) упродовж останньої доби бойовиками здійснювалися інтенсивні обстріли зі стрілецької зброї з нетривалими інтервалами. У цих районах стрілянина велася по порожніх будовах і руїнах, які не зайняті українськими військовослужбовцями, й знаходяться або в «нейтральній смузі», або безпосередньо на позиціях самих бойовиків. Мета ведення тривалого інтенсивного вогню невідома.

У Петровському районі Донецька після істотного нарощування в ньому чисельності «легітимних» бойовиків «ДНР» (підлеглих керівництву терористів на чолі з Захарченком) спостерігається різке зниження активності інших бандформувань. Місцеві бойовики, які раніше не підпорядковувалися «ДНР», або переходять в терористичні групи «під юрисдикцією» Захарченка, або залишають Донецьк. Раніше діяли в цьому районі міста підрозділи російських «козаків» вирушили в бік Шахтарська районний центр Донецької області, входить до Торезької агломерації. – «ЩЛ»).

На південь від Донецька триває перегрупування зосереджених на флангових позиціях Старогнатівського плацдарму формувань бойовиків і підрозділів російських найманців. На даний момент від дій наступального характеру на цій ділянці противник відмовився, найбільш боєздатні підрозділи відведені вглиб оперативної побудови.

На «передньому краї» залишаються тактичні групи з місцевих терористів, погано навчені, оснащені й збройні. Тим не менш, ці групи ведуть обстріли позицій українських військ (утім, не відрізняються особливою ефективністю).

Диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ) противника на цій ділянці також єрезультатом, радше, якоїсь імпровізації, аніж ефективно організованим видом розвідувальної діяльності. Раніше, в період перебування в першій лінії підрозділів регулярної армії РФ, тактична розвідка в цьому районі була організована за всіма правилами.

На Дебальцевському плацдармі, в районі Нікішиного село в Шахтарському районі Донецької області. – «ЩЛ»), противник припинив спроби ведення наступальних дій і обмежується поодинокими обстрілами з піхотного озброєння. Така ж ситуація спостерігається в районі Чорнухиного (селище міського типу в Попаснянському районі Луганської області. – «ЩЛ»).

У районі Вуглегірська (місто в Артемівському районі Донецькій області. – «ЩЛ») відзначається перекидання на південь тактичної групи російсько-терористичних військ (до 15-ти одиниць техніки – вантажівки, бойові броньовані машини (ББМ), три танки). У районі Станиці Луганської селище міського типу, райцентр Луганської області. – «ЩЛ») і Щастя (місто в Новоайдарському районі Луганської області. – «ЩЛ») противник продовжує обстріли позицій українських військ зі стрілецької зброї, також епізодично застосовуючи міномети і гранатомети.

Зафіксовано маневрування вздовж лінії зіткнення бронетехніки бойовиків, яка змінює свої позиції. «Батальйон армії Новоросії» з російських найманців, який прибув у цей район (про що група «ІС» повідомляла раніше), висунувся окремими підрозділами на передові позиції. Бронетехніка батальйону розподілена по підрозділах, проте командування батальйону має в своєму розпорядженні й резерв (чотири ББМ і три танки). Вздовж лінії зіткнення з українськими військами противник в цьому районі розпорядженні й маскує вогневі засоби (міномети, протитанкові засоби, ствольну артилерію).

Російське військове командування дало вказівку керівництву бандформування Мозгового організувати «повноцінне харчування» т.зв. «ополченців» (місцевих терористів і прибулих російських найманців),які діють в районі Первомайська – Алчевська – Перевальська (міста Луганської області. – «ЩЛ»), а також місцевого населення. У відповідь Мозговой запросив додаткову «допомогу» з РФ, проте отримав відмову з приписом вишукати «місцеві резерви».

Дмитро Тимчук написав це в п’ятницю зранку на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів