Особливого статусу для Донбасу не буде, – Президент (оновлено, відео)

17:10 29 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: President.gov.ua

Глава держави запевнив, що статтю 92 приберуть із нової Конституції.

Президент України Петро Порошенко знову наголосив, що нові зміни до Конституції не передбачають особливого статусу для Донбасу. Таку заяву Порошенко зробив під час зустрічі із представниками територіальних громад щодо децентралізації.

Глава держави також зазначив, що нова Конституція України не передбачатиме норми про можливість спеціального статусу окремих міст. Президент пояснив: «Окремого статусу (для Донбасу. – Ред), як би ви там не шукали, окремого статусу там немає. Я відкриваю чинну Конституцію. Стаття 92: «Виключно законами України визначаються, пункт 16, статус столиці України», тобто статус в чинній Конституції є, але в ній записана і можливість спеціального статусу інших міст, і цією нормою в Конституції вже захотіли скористатися».

Петро Порошенко також зауважив, що міська рада Запоріжжя звернулася із проханням надати місту особлививй статус. Президент відповів на це: «Далі піде парад суверенітетів. Мої зміни до Конституції цю статтю вилучають і права на статус не буде».

А в своєму «Twitter» Петро Порошенко написав, що статтю 92, яка уможливлює особливий статус для окремих міст, із нової Конституції приберуть.

Про це повідомили сьогодні, 29 серпня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1». Натомість на телевізійному «5 каналі» передали в суботу:

«У 18-му пункті «Перехідних положень» Конституції, де йдеться про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, особливого статусу для цих територій не передбачено. Про це Президент України Петро Порошенко заявив сьогодні, 29 серпня, під час зустрічі з представниками територіальних громад у Києві.

«Деякі стверджують, що на сьогоднішній день від цього нібито з’являється загроза окремого статусу. Немає там ніякого статусу!», – наголосив в Президент.

Петро Порошенко також зауважив, що норма про можливість спеціального статусу вже є у чинній Конституції, у статті 92: «Цією нормою у Конституції вже захотіли скористатися: Запорізька обласна рада вирішила звернутися до Президента та Верховної Ради, щоб надати їм особливий статус. Далі піде парад суверенітетів».

Із його слів, проект змін до Конституції в частині децентралізації забирає право створювати статус. «А 18 пункт «Перехідних положень» дає можливість особливого режиму місцевого самоврядування виключно в межах повноважень місцевого самоврядування. Зробиш крок далі – получиш по руках», – додав глава держави.

Зазначимо, що голова Верховної Ради Володимир Гройсман сподівається, що в парламенті знайдеться 300 голосів для затвердження змін до Конституції в частині децентралізації влади».

Про це повідомили сьогодні, 29 серпня, на телевізійному «5 каналі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів