Основні голоси Зеленському в другому турі дали виборці Тимошенко і Гриценка

21:54 22 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: Львівський прес-клуб

За результатами паралельного підрахунку голосів «Громадянською мережею «ОПОРА», Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, тоді як Петро Порошенко – 24,3% за похибки 1,5%. Кількість недійсних бюлетенів становила 2,5% за похибки 03%.

Про це сьогодні, 22 квітня, під час прес-конференції на тему «Перші підсумки повторного голосування на Львівщині», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив координатор спостереження «Громадянської мережі «ОПОРА» за виборами Президента  у Львівській області Тарас Радь.

- Другий тур має свою специфіку. Він проводиться в дуже стислих часових рамках. Кандидати мали всього два тижні для проведення повноцінної передвиборчої кампанії. У другому турі, на відміну від першого, працює принцип – переможець забирає все. У другому турі виборці, зазвичай, віддають свої голоси не «за» якогось кандидата, а – «проти». Йде обирання меншого зла. Враховуючи всі ці фактори, можна констатувати, що передвиборча агітація була негативно налаштованою та апелювала не до заслуг кандидата, а до негативних рис опонента. Закон дозволяє агітувати проти конкурента. Це не є порушенням, - зазначив він.

За його словами, за виборами в Україні спостерігало 1500 офіційних представників від «Опори». 

- Станом на 12 годину на дільниці прийшла чверть виборців, явка на 16 .00 вже становила 50%, на 20.00 – 61%. Наші дані збіглися з даними ЦВК. До порівняння, 31 березня явка по Україні становила 62,5%. Це – очікуваний результат.  Дуже часто люди, чий кандидат не пройшов у другий тур, відмовляються йти на дільниці, - пояснює експерт.

У Львівській області явка у першому та другому турах збіглися. 

- Явка у Львівській області на кілька відсотків випереджає явку виборців в інших областях України. Але в інших областях, переважно східних, мешкає багато виборців. І вони під час цих виборів виявили надзвичайно велику активність, чого не було під час попередніх виборів. Згадаймо Січеславську, Харківську,  Запорізьку,  Полтавську, Донецьку та Луганську області. Явка в цих областях підтягнулася до рівня явки в західних областях. Але за відсотками у Львівській та Дніпровській областях стоїть різна кількість виборців. Так, 67% у Львівській області – це один мільйон 267 тисяч виборців. А 65% Дніпровської області – це майже два мільйони виборців. Це, зокрема, пояснює, чому результати Володимира Зеленського настільки високі. Тому що там – його основна частина виборців, - каже Тарас Радь. 

Аналізуючи виборчі бюлетені, експерти «Опори» зазначили, що частина виборців прийшла на дільниці, аби показати свій негативізм до обох кандидатів. 

- Дуже велика кількість – недійсних бюлетенів. Якщо порівнювати з березнем, то це – майже вдвічі більше. Виборці псували бюлетені, писали усілякі фрази та слова на цих бюлетенях, - говорить координатор спостереження «Громадянської мережі «Опора» за виборами Президента  у Львівській області.

Що стосується симпатій львів’ян, то на 2134 дільницях в області за Петра Порошенка віддало свої голоси один мільйон 267 тисяч 275 виборців (або 62,84%). А за Володимира Зеленського – 437 тисяч 105 виборців (або 34,45%).

- Якщо згадати перший тур, то ми бачили, що тільки дві західні області, Львівська та Тернопільська, підтримали Петра Порошенка, тоді як в інших областях більшість отримав Володимир Зеленський. У другому турі ці ж області знову залишилися з Петром Порошенком. Але, якщо Петро Порошенко на Львівщині у першому турі  мав 36 відсотків голосів, то Володимир Зеленський – всього 12 відсотків. Тепер ми бачимо, що Петро Порошенко отримав вдвічі більше, а  Володимир Зеленський – більше, ніж втричі. Можна припустити, що основні постачальники голосів Володимира Зеленського у другому турі – виборці Юлії Тимошенко і Анатолія Гриценка, - вважає Тарас Радь. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів