Опозиція формує «команду української перемоги» (відео)

23:15 7 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: frontzmin.ua

Про це заявили на Майдані керівники парламентських фракцій Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок.


Відео: 5 канал

Вони запевнили майданівців, що опозиція нині зайнята формуванням команди, яка домагатиметься демократичних змін в Україні та візьме участь у президентських виборах 2015 року. Але на формування цієї команди, за словами Яценюка, потрібно ще трохи часу.

Деякі експерти критикують опозицію за те, що вона взяла паузу щодо конкретних дій для зміни ситуації в Україні. Натомість частина політологів вважає, що така пауза необхідна, щоб не посіяти розбрат серед прихильників Євромайдану. І тим часом пропонують громадянам самим формувати пропозиції про те, як має змінитися Україна. 

А поки що на Євромайдані триває святкування Різдва Христового. В руках у людей – різдвяні дзвоники із жовто-синіми стрічками на них.

І зі сцени, і побіля вогнищ та наметів співають колядки, а в меню протестувальників – кутя та інші різдвяні страви. Активісти й політики зі сцени Євромайдану вітають учасників протесту з Різдвом. У вівторок по обіді з різдвяними вітаннями до українців звернулися лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок та керівник парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк. 

«Ми тут на Євромайдані разом пройшли велике випробування. Євангеліє каже: щоб було все єдине. Щоб ми разом ішли шляхом випробування. Ми пройшли разом, загартувалися, показали нашу єдність. Попереду також важкий шлях. Мета цього шляху – краще життя в нашій родині, в нашій Україні», – сказав Яценюк. Зокрема, він пообіцяв, що найближчим часом озвучить українцям склад опозиційної команди, яка домагатиметься позитивних змін в Україні.

«Хотів би донести до вас ту звістку, якої ви очікуєте. Між нами, опозиційними політиками буде єдність. Ми в найкоротші терміни запропонуємо вам рішення, якому ви будете всі аплодувати. Ми створимо єдину проукраїнську, проєвропейську команду, – пообіцяв Яценюк. – Команду української перемоги. Нам треба трохи часу, щоб ця команда була вашою командою, щоб ці люди відповідали вашому запиту, і знали свою відповідальність перед мільйонами. Найменш важливо, хто в яке крісло сяде. Найважливіше – що буде далі, коли ця команда виграє президентські вибори. А ми таки разом їх виграємо!» 

Чому опозиція не поспішає з конкретними рішеннями та діями? 

Українська опозиція не бажає приєднання до трійки своїх лідерів нових постатей, вважає політолог Володимир Цибулько. Саме цим він пояснив Радіо Свобода затримку з оголошенням планів опозиції та її потенційної урядової команди зокрема.

«Проблема в тому, що опозиція не розширює коло «акціонерів» майбутньої влади. Через це багато з тих людей, які вийшли на Майдан, вже починають сумніватися, що нинішня опозиція має серйозний намір брати на себе відповідальність за долю України. Місяць стояння на Майдані народжує маленьких «мишок» від «гори». Бачимо циклічність видавання інформації для підтримання уваги. Проте трійка опозиційних лідерів досі не запропонувала моделі держави, до якої вони рухатимуться. Якщо ж зберігати чинну президентську модель, створену Віктором Януковичем, то більшість українців на це не згодні», – наголошує Володимир Цибулько.

Він вважає, що опозиція використовує технологію затягування паузи, коли її потенційні союзники відпадуть, і всі політичні дивіденди розділять три лідери парламентської опозиції. Однак внаслідок цієї паузи, пояснює політолог, в українському суспільстві почалися паралельні процеси пошуку лідерів «знизу».

Своєю чергою, політолог Олександр Палій вважає паузу на формування команди, яку взяла опозиція, логічною. Сьогодні у своїх блогах, у соцмережах політолог наголошує, що частина лідерів опозиції вважає, що не час демонструвати альтернативу (владній команді та стратегії влади) – оскільки в нинішній ситуації «конкретика може відволікти увагу, замість того, щоб сконцентрувати боротьбу на головному».

«В такій позиції є сенс: адже чимало хто любить сперечатися навколо дрібниць, виходячи зі самого лише «духу суперечності» чи суперництва. Найбільш деструктивними такі суперечки стають у період емоційного напруження», – пише Олександр Палій.

Натомість він пропонує використати взяту опозицією паузу самому суспільству. Щоб люди самі сформували нові засади розвитку української держави. На думку політолога, від початку Євромайдану близько 90% українців мають спільну думку з кількох питань. 

А саме, що в Україні має панувати повага до закону та прав людини, що головними завданнями нової влади має стати боротьба з корупцією та бюрократією, максимальне спрощення умов ведення малого та середнього бізнесу, реформа судів та правоохоронних органів. Чимало експертів вважають, що до цих та інших пропозицій громади прислухається й опозиція, яка нині формує потенційну владну команду.

Про це повідомляє сьогодні, 7 січня, журналіст «Радіо Свобода» Євген Солонина.

«Щоденний Львів» інформував про те, що відбувалося сьогодні на головній площі країни, в публікаціях «На Майдані – Різдво (трансляції, відеосюжети)», «На Майдані святкують більше 10 тисяч людей (шість відеосюжетів)», «На Майдані – Різвяний дзвін єдності (відео)» та «На Майдані тренувалися реагувати на штурм (відео)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів