Бородатий окупант Слов’янська зізнався журналісту «Time» у своєму російському громадянстві

21:39 24 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Reuters

Бойовик Алєксандр Можаєв показав Саймонові Шустеру свій паспорт, згідно з яким він – з Бєлореченська в Краснодарського краю РФ.

Як повідомляє сьогодні, 24 квітня, «ТСН.ua» з посиланням на «Time», бородатий бойовик з Росії Алєксандр Можаєв запевняє, що він приїхав в Україну воювати через націоналістичні погляди, однак ніколи не служив у ГРУ Росії й не воював у Грузії. Про це пише журналіст «Time» Саймон Шустер, який побував у полоні сепаратистів у Слов'янську і зміг поспілкуватися з бородатим бойовиком, якого проросійські бійці називають «Бабаєм».

Під час інтерв'ю Можаєв показав свій паспорт, згідно з яким він приїхав воювати в Україну: спочатку в Крим, а потім на Донбас, – з Краснодарського краю. Його прописка вказує, що він мешкає в місті Білореченськ.

За словами Можаєва, він поїхав воювати в Україну, тому що в Росії його розшукує поліція за «спробу вбивства ножем». Однак підкупити суддю грошей не було. Тож він став найманцем.

Можаєв заперечує, що служив у ГРУ Росії. За словами «Бабая», він дійсно служив у російських збройних силах. Але пішов у запас в середині 90-х років. З того часу входив у «Вовчу сотню» козачків у рідному місті.

Журналіст «Time» показав Можаєву фото, де він начебто бере участь у бойових діях у Грузії. Однак бойовик заперечив: «Та я ніколи не був у Грузії, навіть у відпустці. Цей на фото більше схожий на якогось Усаму Бен Ладена». 

Участь в силовому захопленні Криму Можаєв не заперечує. За його словами, він поїхав влаштовувати заворушення на Донбасі «від нічого робити» і через націоналістичні переконання.

 «Бабай» стверджує: «Ми сиділи і думали, що робити далі. Тоді ми вирішили відвоювати ще трохи споконвічно російських територій».

У Слов'янську російського бороданя-найманця найняв власник фабрики мила й самопроголошений «народний мер» В'ячеслав Пономарьов. Завдяки Можаєву і ще кільком бойовикам з Білорусі, Казахстану, Росії та інших колишніх країн СРСР, він влаштував заворушення в своєму місті.

За словами Пономарьова, йому підкоряється 2500 бойовиків. Однак найманці на кшталт «Бабая» з них становлять декілька сотень.

Сепаратисти просять допомоги в Росії, однак Кремль не поспішає їм допомагати. Пономарьов сказав журналісту «Time»: «Нам потрібна зброя, розумієш? В нас закінчується все, окрім бойового духу».

Як інформував «Щоденний Львів», в.о міністра внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів сьогодні, 24 квітня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»: «Артемівськ. Вночі був напад на військову частину з метою заволодіти зброєю. Нападала група близько 70 осіб на чолі з російським військовим (засвіченим на багатьох фото в Слов'янську – з обширною бородою)»; натомість «народний мер Слов'янська» В'ячеслав Пономарьов стверджує, що в цьому місті – нібито колишні військові з Росії, Молдови, Казахстану й України, натомість прес-центр СБУ повідомляв 18 квітня: «Діями озброєних осіб, які незаконно утримували військовослужбовців 25-ї окремої повітряно-десантної бригади ВДВ ЗС України у м. Слов’янськ, керував полковник ГРУ ГШ ЗС РФ Стрєлков І.І. Це засвідчив один з українських десантників, які були затримані групою озброєних осіб на в’їзді до м. Краматорськ 16 квітня»; керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук повідомляв: «Бойовики на Донеччині вже не приховують своєї приналежності до російської армії», він також стверджує, що на сході України – загарбники Криму зі 45-го окремого полку спецпризначення ВПС ЗС РФ, зокрема, захоплення адмінбудівель у Слов'янську проводилося саме ними; вдова закатованого диверсантами депутата Горлівської міськради Володимира Рибака заявила в середу, що на блокпостах навколо Слов'янська – озброєні чеченці, окрім того, серед окупантів Слов’янська ідентифіковано російських нацистів – про це повідомляє в середу спільнота «Інформаційний Опір».своєю чергою, радник в.о.Президента України Ігор Смешко заявив про це в середу в ефірі програми «Шустер LIVE», що в Україні затримано більше 25-ти офіцерів ГРУ Росії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів