Нацизм і сталінізм – зведені брати не тільки за пактом Молотова-Ріббентропа

19:15 20 серпня 2014 р.

Фото до новини

Всеукраїнське товариство «Меморіал» імені Василя Стуса прийняло заяву з приводу відзначення Дня пам'яті жертв сталінізму і нацизму 23 серпня 2014 року. Подаємо її повний текст.

23 серпня 1939 року – одна з найчорніших сторінок в історії людства, 75 років тому гітлерівський і сталінський режими пактом Молотова-Ріббентропа таємно розділили сфери впливу у Європі та спровокували Другу світову війну. Трагічними наслідками такої змови для багатьох народів і країн світу стали мільйонні жертви, геноцид, порушення прав і свобод людини, воєнні злочини та злочини проти людяності.

Парламентська Асамблея ОБСЄ 3 липня 2009 року прийняла Резолюцію «Заохочення прав людини та громадянських свобод у регіоні ОБСЄ в XXI столітті» згідно з якою 23 серпня названо Загальноєвропейським Днем пам'яті жертв сталінізму та нацизму в ім'я збереження пам'яті жертв масових страт і депортацій. У цей день країни Європейського Союзу вшановують усіх, хто стали жертвами тоталітарних та авторитарних режимів. 

Дуже прикро сьогодні усвідомлювати, що Україна, як частина європейської спільноти, що зазнала найбільших втрат від тоталітарних режимів – як до початку ІІ Світової війни, так і після неї – досі не приєдналася до цієї Резолюції ОБСЄ і не визнала на державному рівні цей поминальний день.

Прагнучи посісти належне місце у сучасному європейському просторі, ми повинні втілювати не лише політичні та економічні реформи, але й пам’ятати про перевірену історією істину – без минулого немає майбутнього. Всеукраїнське товариство «Меморіал» імені Василя Стуса вважає, що одним із головних завдань відновлення історичної правди та пам’яті про мільйони невинно закатованих та вбитих кривавими тоталітарними режимами є гідне вшанування разом із нашими братами-європейцями цієї скорботної дати.

Західна Європа не знає, що таке сталінський і комуністичний терор. У її суспільній свідомості сповна не закарбовані всі жахіття, яких зазнали від більшовизму народи східної Європи. Саме тому українські науковці й історики, використовуючи політичний досвід Європарламенту, повинні напрацювати і подати європейському товариству максимально доступний нині перелік злочинів радянської епохи, вчинених як проти власного народу, так і проти народів-сусідів, що були поневоленими комуністичним режимом СРСР після Другої світової війни.

Товариство «Меморіал» вірить, що радянський тоталітарний устрій та його злочинна комуністична ідеологія, обов’язково будуть засуджені так, як був засуджений нацизм на Нюрнберзькому процесі. Ці два тоталітарні режими існували як брати-близнюки, що на людських кістках будували «імперії зла», тому вони разом повинні сидіти на лаві підсудних історії.

Засудити комуністичний тоталітарний режим особливо актуально зараз, коли «неосталінізм» як мутант отримав «друге дихання» у лоні авторитарної Росії. Переслідування інакомислячих, політичні ув’язнення та репресії проти власного народу, нетерпимість до народів, які обрали незалежний, демократичний шлях розвитку, пропаганда агресії і насилля, захоплення територій сусідніх держав – усе це сьогодні наявне в імперіалістичному арсеналі Кремля.

На жаль, несвоєчасне втручання світової спільноти призвели до нових злочинів прихильників «відновлення старого порядку» – окупації території України, багатьох жертв серед мирного населення, викрадень, тортур і вбивств тих, хто не хоче мати нічого спільного з імперською Москвою, дії якої нагадують поведінку нацистської Німеччини перед розпалюванням нею Другої світової війни.

Сьогодні Європа знову опинилася за крок від катастрофи, ще більшої, ніж тієї, що сталася 75 років тому, оскільки, на відміну від Гітлера, у Путіна є ядерна зброя. Цивілізований світ нині не має іншого вибору, аніж постати перед Москвою єдиним політичним і економічним фронтом, щоб зберегти мир, використавши всі можливі засоби стримування агресора.

Всеукраїнське товариство «Меморіал» імені Василя Стуса напередодні Дня вшанування жертв сталінізму і нацизму звертається до світової спільноти із закликом не допустити повторення трагічних подій 75-річної давності. В жодному разі не можна потурати Росії, тим самим розв’язуючи їй руки і заохочувати до агресії. Лише такою принциповою позицією можна буде повернути до тями кремлівське керівництво, лише так можна буде навернути путінську Росію до дотримання норм міжнародного права і демократії.

Про це повідомила сьогодні прес-служба Всеукраїнського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів