Нацекзит-пол: Зеленський – 73,2%, Порошенко – 25,3%

20:10 21 квітня 2019 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

За результатами Національного екзит-полу, станом на 18:00, шоумен Володимир Зеленський набирає на виборах Президента України 73,2% голосів виборців, а чинний глава держави Петро Порошенко – 25,3%.

При цьому 1,5% респондентів вказали, що викреслили обох кандидатів або зіпсували бюлетень. Такі дані Національного екзит-полу, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», оприлюднено на прес-конференції в «Укрінформі».

Польовий етап дослідження «Національний екзит-пол-2019» здійснюють дві провідні українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. Генеральна сукупність екзит-полу – виборці, які проголосували на виборчих дільницях на території України (крім спеціальних дільниць – лікарні, тюрми, військові частини, закордонні дільниці, та за винятком окупованих територій).

Вибірка є репрезентативною для України в цілому та для її чотирьох регіонів (захід, центр, схід, південь). Кількість виборчих дільниць – 300 (по 150 для кожної соціологічної компанії). На кожній виборчій дільниці працювали два-три інтерв’юери. Усього їх задіяно близько 750. Обсяг вибірки – близько 13 тисяч респондентів.

Застосовувалася методика «таємного голосування», оскільки вона зменшує кількість відмов і суттєво підвищує надійність даних екзит-полу. Статистична похибка вибірки з урахуванням дизайн-ефекту не перевищує 1,3%, але є ще систематичні похибки, які залежать від різних чинників (щирість респондентів, погодні умови тощо). Виходячи з досвіду попередніх екзит-полів, що були проведені за такою самою методологією, соціологи припускають, що похибка вибірки не перевищує 3%.

Про це DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів