НАТО приміряє на українських вояків бронежилети з посиленним захистом

17:27 27 січня 2016 р.

Фото до новини

Бронежилет, який носить командир відділення, сержант ЗС США Дін Морфіт (Dean Morfitt), був тричі в Іраку, потрапляв в перестрілку, але дірок від куль немає.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це він сам розповів сьогодні, 27 січня, під час дискусії на тему: «Індивідуальний захист українських військових. Запровадження стандартів НАТО в Збройні сили України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, демонструючи бронежилет, який пройшов бойові випробування.

- Я був тричі в Іраку. Я патрулював і нас атакували. Відбулася перестрілка, проте, на щастя, в мене не влучили. Але я бачив, як у такі ж бронежилети влучали. Тож, він може зупинити кулю 7.62 від автомата Калашникова, - каже сержант ЗС США Дін Морфіт (Dean Morfitt).

За його словами, кожен військовослужбовець, незалежно від рангу, має однаковий набір військового спорядження. Окремі відмінності можуть бути хіба серед родів військ. Так, десантники зважають на вагу бронежилета і використовують захист 4 ступеня.

- Для десантників потрібно мати щоменше ваги на собі. Тому ми не захищаємо ані шию, ані руки, ані живіт, - каже Дін Морфіт .

А ось сапери можуть начіпляти на цей же бронежилет додатковий комір та протектори в області живота.

- Сапери використовують 5 і 6 рівні захисту. Це подібне на костюм космонавта, солдат в такому рухатися не може, - пояснив сержант ЗС США Тарас Вінтоняк.

За словами Діна Морфіта, це вже третій його бронежилет за одинадцять років служби. 

- Кожного разу покращують його вагу і якості. Цей бронежилет дуже простий. Він подібний до тих, які використовують в українській армії. Є два кевларові щити на грудях і спині. За потреби можна додати два щити по боках. Від попередніх він відрізняється спеціальним важелем, який за потреби скидає бронежилет з людини. Наприклад, коли є потреба зняти з пораненого, - каже він.
Сержант Дін Морфіт зауважив, що цей важіль з’явився у бронежилеті другого покоління. Проте військовослужбовці часто необачно натискали на нього. Тож той важіль довелося удосконалити.

Також в комплект обмундирування військовослужбовця США входить кевларовий шолом, наколінники, беруші та захисні окуляри, які захищають від сонця, витримують пряме потрапляння кулі та абсолютно захищають від осколків й ударної хвилі при вибухах.

- Усі військовослужбовці мають розвантаження. Кожен боєць може сам визначати, що йому потрібно, але є і стандарти. Обов’язковою є аптечка. Ми її завжди тримаємо зліва. І коли треба буде скористатися чужою, то я завжди знаю, де вона у пораненого є. Також обов’язкові – сім магазинів з 30-ма набоями. Є фляга для води. І спеціальне відділення, де кожен тримає те, що йому потрібно. Я, наприклад, тримаю там прилад нічного бачення, маркери, запасні батарейки, - каже сержант ЗС США  Дін Морфіт (Dean Morfitt).

За його словами, увесь комплект, рукавиці та взуття зроблені зі спеціальної вогнетривкової тканини, яка не горить.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів