Наші військові влучними атаками у відповідь знищують вогневі точки терористів, – РНБОУ (відео)

13:46 22 листопада 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 22 листопада

Ситуація в зоні бойових дій станом на 22 листопада
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також, що з території Росії здійснено артилерійський обстріл по підрозділам Збройних Сил України й укотре зафіксовано перекидання колон військової техніки з РФ на Луганському напрямі.


Відео: «EuroMaydan»

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України повідомляється:

«Ситуація в зоні АТО

На території Донецької та Луганської областей бойовики нарощують інтенсивність обстрілів позицій сил АТО, продовжують обстрілювати та атакувати позиції українських сил  на Дебальцевському, Донецькому, Луганському, Маріупольському напрямах та в районі Бахмутівської траси.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, минулої доби знову зафіксовано обстріли української території з боку РФ. Так вчора о 22:15 з території Росії здійснено артилерійський обстріл по підрозділам ЗС України, що розташовані між н.п. Юганівка та н.п. Герасимівка Станично-Луганського району. Також в чергове зафіксовано перекидання колон військової техніки з Росії на територію України на Луганському напрямі.

Значно посилилися обстріли поблизу Дебальцевого. Бойовики в районі самого м. Дебальцеве та смт Гольмівський у передмісті Горлівки  обстрілювали позиції сил АТО з реактивних установок «Град». В інших містах обстріли блокпостів та населених пунктів здійснювалися з мінометів та гранатометів. Наші військові влучними атаками у відповідь знищують вогневі точки терористів.

У подальшому влучність нашої артилерії ще підвищиться, оскільки з США в Україну доставлено перші три легкі протимінометні радарні системи, які стануть на озброєння української армії. Про це заявив у п’ятницю речник Пентагону полковник Стів Уоррен.

«Радіолокаційні системи бачать наближення мінометного вогню та швидко розраховують позицію мінометного пострілу противника», – пояснив Уоррен. Це є першою партією радарних систем, що загалом включатиме 20 установок, які будуть поставлені протягом найближчих кількох тижнів.

На Донецькому напрямі протягом доби бойовики обстрілювали з мінометів, танків і стрілецької зброї українські позиції переважно в Мар’їнському районі, Ясинуватському районі та вдавалися до чергової спроби штурму позицій українських військових на території аеропорту. На цьому ж напрямі інші міста були атаковані з артилерії, мінометів та стрілецької зброї. Спробу терористів атакувати донецький аеропорт було відбито, терористи зазнали великих втрат.

На Маріупольському напрямі терористи з «Градів» обстріляли опорний пункт українських військових біля смт Ольгинка. В кількох селах бойовики також застосували артилерію, міномети та стрілецьку зброю.

На Луганському напрямі бойовики обстрілювали опорні пункти сил АТО з артилерії та мінометів. Тривають обстріли бойовиків в районі Бахмутівської траси, де терористи з реактивних установок «Град» завдали обстрілів в районі м. Попасна та кількох інших населених пунктів.

За минулу добу загинули четверо військовослужбовців. 10 отримали поранення.

Бойових зіткнень на кордоні за межами зони АТО не відбувалося. Незаконні збройні формування та ЗС РФ відновили здійснення системної повітряної розвідки з використанням безпілотників, а також літаків. Так, біля н.п. Красна Талівка Луганської області зафіксовано політ по території РФ вздовж кордону літака дальнього радіолокаційного виявлення, а поблизу н.п. Сартана зафіксовано політ БПЛА на напрямку «Маріуполь–Павлівка».

До Галицької бригади Національної гвардії України прибули два батальйони мобілізованих військовослужбовців, які виконували службово-бойові завдання в зоні проведення АТО. Підрозділи були сформовані наприкінці серпня цього року.

Весь особовий склад пройшов підготовку за спеціальностями оперативних частин Національної гвардії України. Після тривалого перебування на сході країни на військовослужбовців чекає відпустка додому. Після чого вони знову повернуться до виконання своїх завдань.

Ситуація в населених пунктах зони АТО

Терористи продовжують обстрілювати населені пункти та вбивати мирних громадян. Зокрема, на Луганщині під обстріли потрапили населені пункти Чорнухине, Трьохізбенка, Кримське, Попасна, Вільхове, Макарово, Петрівка.

У м. Золоте загинув 60-річний чоловік. У м. Щастя артилерійськими снарядами пошкоджено автоматичну розподільчу установку, внаслідок чого місто залишається без води. В Станиці Луганській повністю зруйновано один житловий будинок, крім того пошкоджено ділянку газопроводу та лінії електропередач.

Дві котельні припинили роботу (без тепла залишилися в тому числі дитсадок та загальноосвітня школа). Здійснити ремонт пошкодження поки неможливо через бойові дії.

Вчора терористи також завдали масованого ракетного удару по м. Дебальцеве. Під час обстрілу 5 громадян отримали поранення, пошкоджено 20 житлових будинків, особливо в центральній частині міста.

Місто терористи обстрілювали з установок залпового вогню «Град» і «Ураган» протягом усієї ночі. Особливо потужний залп прогримів о 22:45. На щастя, кілька снарядів не розірвалися, правоохоронці забезпечили їх охорону для подальшого вивезення фахівцями МНС в безпечне місце та знешкодження.

Донецька облдержадміністрація постійно моніторить зруйновані і пошкоджені внаслідок збройного конфлікту в області об’єкти. Згідно з даними, без житла, води, газу та електроенергії залишаються 172 тис. мешканців регіону.

Протягом доби піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та вилучили 60 одиниць боєприпасів, з них артилерійських снарядів – 34, інших вибухонебезпечних предметів – 26. Обстежено 2,6 га територій. Обстежено близько 1540 га територій. Виявлено та вилучено понад 28 тис. тисяч одиниць боєприпасів.

Ми ще раз звертаємося до мешканців Донецької та Луганської областей з закликом до обережності, оскільки терористи продовжують ігнорувати принципи гуманітарного права та міжнародних конвенцій у сфері використання певних типів боєприпасів, озброєння та військової техніки, і продовжують розміщати протипіхотні міни на територіях поруч з населеними пунктами. З чотирьох загиблих сьогодні двоє військовослужбовців підірвалися на міні біля міста Щастя.

Загалом втрати від підривів на вибухових пристроях різних типів співставні з втратами від обстрілів. Тому за наказом командування сил АТО суттєво підсилено протидиверсійні заходи.

Ми також закликаємо мешканців окупованих територій бути пильними, тому в населених пунктах постійно спалахують сутички між різними бандами бойовиків. Ці сутички супроводжуються перестрілками, внаслідок яких вже неодноразово були жертви серед місцевого населення.

Контррозвідка СБУ у взаємодії із Головним управлінням розвідки  Міноборони України (ГУР МО) успішно провели бойову операцію із затримання лідера диверсійно-розвідувальної групи спецпідрозділу ДНР «Русичі» громадянина України 1977 р.н. з позивним «Кіт».  У затриманого, окрім зброї, було вилучено топографічні карти з нанесеним розташуванням українських блокпостів.

Таким чином правоохоронці знешкодили велику групу з близько двадцяти (20) бойовиків, яка координується ФСБ РФ і до складу якої входять переважно громадянами РФ, що пройшли вишкіл у спецтаборах. Зірвано плани групи щодо здійснення диверсії проти українських військовослужбовців. Так, за завданням ФСБ-шника з позивним «Саша», бойовики готували диверсійно-терористичні акти в Авдіївці Донецької області – зокрема, сьогодні там мала бути замінована одна з автодоріг і здійснено напад на український блокпост.

В селищі Жихар (Харків) близько 22:30 пролунав вибух. За даними свідків-працівників станції, вибух пролунав над цистернами з пально-мастильними матеріалами.

На місце локалізації вибуху прибули співробітники міліції та СБУ. Залізничне полотно, лінії електропередач і цистерни внаслідок вибуху не пошкоджено.

Оточено прилеглу територію на площі 2 кв. км. Залізнична станція «Основа» у Харкові, де напередодні ввечері пролунав вибух, нині працює у штатному режимі.

Міжнародна підтримка

Вчора Президент України Петро Дорошенко та Віце-президент США Джозеф Байден під час зустрічі обговорили загрози суверенітету і цілісності України. Джозеф Байден наголосив, що неприпустимим в ХХI столітті є, щоб одна країна намагалася змінити кордони силою, втручання військовим чином, бо їй не подобаються рішення, які були прийняті сусідньою країною.

«Америка не визнає і не буде визнавати російську окупацію та намагання анексії Криму», – сказав він. Віце-президент запевнив, що, якщо Україна продовжить рухатися проголошеним курсом, США надаватимуть їй всіляку підтримку.

Петро Порошенко та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови обговорили ситуацію на Донбасі. Співрозмовники погодились, що продовження роботи тристоронньої контактної групи є важливим механізмом, який може забезпечити виконання Мінських домовленостей задля мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Альянс стежить за пересуваннями особового складу і військової техніки російських ЗС в напрямку встановленої лінії перемир’я в східній Україні. «Ми відзначаємо рух військ, танків, артилерії і систем ППО в Україну. Ми також бачимо рух колон до лінії роз’єднання. Таким чином, ми бачимо рух сил в західному напрямку в східній Україні. Це дуже серйозно, оскільки підриває Мінські угоди і поглиблює конфлікт», – зазначив Столтенберг. Він закликав Росію вивести війська з території східної України і відвести їх від кордону для «деескалації ситуації». Генсек НАТО закликав поважати суверенітет України, її територіальну цілісність і міжнародне право.

Речник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив, що Росія діє в Україні без узгодження з українським урядом і дуже активно підтримує там проросійських представників. «Без військової та фінансової підтримки з боку Росії там не було б нині сепаратизму у такій агресивній формі», – зазначив він».

Про це повідомляється в суботу на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів