На форумі місцевого самоврядування у Львові закликають до децентралізації

12:14 26 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, у ході третього всеукраїнського форуму місцевого самоврядування віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд переконувала: «Без децентралізації ми залишимося тоталітарною державою».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 26 березня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні у Львові розпочав свою роботу Третій всеукраїнський форум місцевого самоврядування. Упродовж двох днів він буде платформою для обміну досвідом та обговорення актуальних проблем і перспектив у сфері місцевого самоврядування, підвищення ролі органів місцевого самоврядування у забезпеченні розвитку держави. Зокрема, віце-спікер Верховної Ради України Оксана Сироїд заявила на форумі:

«Ми зараз всі переживаємо той момент, коли розпочинається конституційний процес. Ми бачимо, як банально відбувається маніпуляція поняттям «децентралізація», можемо розуміти, що насправді мають на увазі багато людей, зокрема Кремль і його агенти, коли кажуть про децентралізацію.

Виникає запитання: «Рухатися нам чи не рухатися? Якщо рухатися, то куди?». Моє переконання – ми повинні рухатися, але бути дуже мудрими.

Ми не можемо не робити децентралізацію, тому що без децентралізації ми залишимося тоталітарною державою у філософському сенсі, бо держави, де сильна митрополія і слабкі провінції – це держави тоталітарні за своїм духом. Ми повинні стати державою демократичною за духом, тобто, ми повинні дати людині, незалежно від її місця проживання, почуття гідності.

Ми це можемо простежити на прикладі тих міст, яким вдалося побудувати місцеве самоврядування, таким, як Львів. Ті міста, які мають місцеве самоврядування, є стійкіші до криз, зокрема економічних, вони мають можливість виховувати почуття гідності серед своїх громадян. 

На жаль, парламент ще не є тим інститутом, який відчуває себе самостійним гравцем, який може сказати, що ми так вирішили – і так будемо робити. Це абсолютно невиправдано, бо ми втратили чотири місяці, які могли використати для конституційного діалогу. 

Все залежить від доброти намірів. Якщо ми сядемо за стіл конституційного процесу сьогодні, але з добрими намірами, то ми все ще можемо бути успішними і у вересні вийти на фінальний варіант конституційної реформи. Але все буде залежати від того, наскільки ті люди, які сидітимуть за столом, будуть готові до, з одного боку, політичного компромісу, а з іншого боку, захисту державних інтересів, і зокрема, супроти Кремля». 

Своєю чергою, міський голова Львова Андрій Садовий наголосив на необхідності проведення реформ та децентралізації, що дасть можливість Україні відбутись, як державі. Він також зазначив:

«Держава, люди, які наділені державною владою, повинні розуміти: якщо передадуть повноваження містам, держава буде; якщо не передадуть – держави не буде. Бо частина нашої території знаходиться в окупації. Ми бачимо, як ведеться диверсійна робота.

Якщо не зробити громади союзниками держави – буде велика біда. А сьогодні у багатьох регіонах, на жаль, ми бачимо відсутність державної влади, як такої. Передача повноважень в міста дасть можливість, щоб Україна відбулась, як держава. 

Архбудконтроль, муніципальна міліція, повноваження по реєстрації прав власності, довести до кінця фінансову децентралізацію, бо цей процес почали, але він не відповідає очікуванням, які були раніше, тим стандартам, які є в тому ж Європейському Союзі. За результатами Форуму буде прийнятий Меморандум і ми будемо мати його як дороговказ, що робити, які наступні кроки. 

Я би взагалі на високі посади в нашій державі призначав людей, які пройшли вишкіл місцевого самоврядування. Бо тоді людина розуміє глибину процесу, і рівень самодурства падає до нуля. 

На сьогодні працювати стало значно краще у форматі «міська рада і обласна адміністрація». Є розуміння у всіх основних проблемах.

Область – це не будинок на вулиці Винниченка, це райони, які, на жаль, за останні 20 років були покинуті напризволяще.  Віддати може сильний, у слабкого хіба що можуть забрати.

За 60 км від Львова – Польща. У 90-тих роках ставки і можливості в Україні були на декілька порядків вищі, тому що і рівень інтелекту, і ресурси були набагато якіснішими. 

З чого почав Бальцерович – з місцевого самоврядування. Чомусь в Україні, коли говорять про Бальцеровича, то кажуть, що він зробив великі економічні реформи.

Але одну засадничу річ, яку він зробив – це самоврядування. Вони прийняли політичне рішення. А Україна прийняла політичне рішення – приватизацію. І ми від залежності номенклатури радянського періоду перейшли у залежність олігархічної системи. І ця залежність є до сьогоднішнього дня.

На сьогодні ще й маємо фактор війни.   Якщо Україна не сконсолідується і не зробить мужній крок віддати владу в міста – буде біда набагато більша, ніж та, яку ми переживаємо останній рік. Буде катастрофа. 

Має бути персональна відповідальність за той чи інший закон людей, які наділені владою. Коли є колегіальна відповідальність – нічого з того не буде, тому що є елемент корупції. 

Я великий оптиміст, я вірю, що здоровий глузд, інстинкт самозбереження українців візьме верх. Я для цього буду робити все можливе і неможливе.

Думаю, що колеги, які є носіями місцевого самоврядування в парламенті, також нас будуть підтримувати, тому що сьогодні є питання: буде держава чи не буде держави. 

Ворог, який стоїть на кордоні, буде робити все можливе і неможливе. І технології їхні ми знаємо. Нас сьогодні пробують знищити зсередини, тому – тільки місцеве самоврядування».

Дводенний захід, який уже втретє відбувається у нашому місті, приймає учасників з усієї України, а також міжнародних експертів. Зокрема, у тематичних панельних дискусіях беруть участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також представники центральних органів влади. 

Цьогоріч темами панельних дискусій є: 

реформування місцевого самоврядування та децентралізація;

податкова реформа та бюджетна децентралізація в Україні;

муніципальна консолідація в Україні та інших європейських державах;

реформа виборчого законодавства про місцеві вибори в Україні;

місцевий розвиток в контексті муніципальної консолідації;

АТО: нові завдання для соціальної політики муніципалітетів;

безпека міст: реформа міліції та співпраця з громадою;

електронне врядування та розвиток інформаційних технологій;

децентралізація освіти в Україні;

належне врядування та якість життя мешканців.

За підсумками Форуму буде сформовано резолюцію, яку учасники скерують до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України. Он-лайн трансляція Форуму місцевого самоврядування здійснюється на сайті http://selfgovernance.org.ua та на медіа-порталі «Твоє місто» http://tvoemisto.tv/on-line/.

Організатор Форуму – Інститут міста, за ініціативи Львівської міської ради. Підтримку забезпечують Програма USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», Фонд Східна Європа, Програма Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ, Програма ООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду», шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», проект «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні», Інституту громадянського суспільства за підтримки представництва ЄС та Асоціація міст України». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів