На переговорах про мир на Донбасі наразі домовилися припинити вогонь до 27 червня й звільнити заручників (відео)

22:28 23 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Українська служба «Deutsche Welle»

Терористи запропонували провести навступний раунд перемовин у Слов’янську.

Агенція «УНН» цитує сьогодні, 23 червня, в повідомленні «А.Парубій: У Донецьку сторони домовилися про припинення вогню»

«У понеділок в Донецьку під час переговорів було досягнуто домовленості припинити вогонь. Про це в ефірі «Свобода слова» заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій. 

«Уже досягнуто домовленості про припинення вогню, також домовилися звільнити заручників і відновити інфраструктуру в регіоні», – сказав А.Парубій.

Як відомо, сьогодні в Донецьку відбулося засідання тристоронньої групи з реалізації мирного плану президента України Петра Порошенка з врегулювання ситуації на сході країни».

Натомість агенція «Інтерфакс-Україна» інформує сьогодні, 23 червня, в повідомленні «Кучма повідомляє про досягнення в Донецьку домовленості про двостороннє припинення вогню до 10-ї ранку 27 червня»:

«Другий президент України Леонід Кучма, який бере участь у переговорах у Донецьку про врегулювання ситуації на сході країни, повідомив, що сторони змогли домовитися про припинення вогню до ранку 27 червня. «Ми домовилися про двостороннє припинення вогню до 10-ї ранку 27 червня», – заявив Л.Кучма на брифінгу після переговорів.

У свою чергу, присутні на зустрічі представники ОБСЄ заявили, що провадитимуть спільні роботи з пошуку групи, що зникла в Донецькій області. «ОБСЄ сприяє мирному врегулюванню конфлікту, проте ми маємо бути впевнені в тому, що наша місія перебуватиме в безпеці», – заявила представник місії ОБСЄ.

У понеділок в Донецькій обласній державній адміністрації відбулися багатосторонні переговори між представниками України, самопроголошених Донецької та Луганської «народних республік» та Російської Федерації. У переговорах беруть участь посол РФ в Україні Михайло Зурабов, представник діючого голови ОБСЄ Хайді Тальявіні, другий президент України Леонід Кучма, голова громадської організації «Український вибір» Віктор Медведчук, прем'єр-міністр «ДНР» Олександр Бородай, лідер руху «Південний схід» Олег Царьов і представники самопроголошеної «Луганської народної республіки».

О.Бородай раніше заявив в ефірі телеканалу «Россия-24», що керівництво Донецької народної республіки сподівається на перехід до переговорів про мирне врегулювання конфлікту до 27 червня. Він також наголосив, що ополченці готові припинити вогонь у відповідь на аналогічні дії української сторони.

Багато представників місцевих ЗМІ дізналися про місце переговорів останньої миті і не були на брифінгу. Потрапити до будівлі захопленої Донецької обладміністрації могли лише ті журналісти, кого акредитувала прес-служба «ДНР».

Своєю чергою, агенція «УНН» цитує в повідомленні «Бородай: повноцінні переговори можливі після виконання Києвом умов висунутих О. Царьовим»:

«Коментуючи інформацію в ЗМІ про те, що в Донецьку проходять переговори представників Новоросії з представниками України, прем'єр-міністр ДНР Алєксандр Бородай заявив, що «мова поки не може йти ні про які переговори, з двох причин, повідомили «УНН2 у прес-службі Народного фронту Новоросії. За словами О.Бородая, повноцінний переговорний процес можливий тільки після виконання Києвом семи умов, висунутих сьогодні співголовою Народного фронту Новоросії Олегом Царьовим.

«Ці умови – наша спільна позиція», –уточнив Бородай. «Друга причина – відсутність у прибулих сьогодні в Донецьк осіб будь-яких офіційних державних повноважень і статусу», – каже Бородай.

Він додав, що мова може йти тільки про неформальні попередні консультації, зазначивши, «що якомусь прецеденті мову можна говорити тільки в тому сенсі, що в Будинку уряду ДНР почався хоч якийсь діалог з боку Києва, який кілька місяців волів говорити мовою важкої артилерії». 

Своєю чергою, сайт «Корреспондент.net» інформував у понеділок у повідомленні «Царьов назвав умови для початку переговорів щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі»:

«Лідер руху Народний фронт Олег Царьов виступив із заявою, в якій привітав неофіційний початок переговорного процесу з врегулювання ситуації на сході України і назвав умови, за яких переговори можуть принести плоди. «Від імені Руху Народний фронт хочу привітати попередні неофіційні консультації з мирного врегулювання конфлікту на південному сході, – йдеться в заяві Царьова. – Хочу зауважити, що переговори по суті Київ повинен вести з лідерами Донецької та Луганської Народних республік, з представниками громадськості зруйнованих міст і підприємств».

За словами Царьова, переговори можуть бути продовжені при виконанні владою країни низки умов. «Це виведення з території Луганської та Донецької Народних республік Нацгвардії, незаконних збройних формувань Коломойського і Правого сектору, а також підрозділів української армії, винних у вбивствах мирного населення; виплати Києвом компенсацій сім'ям загиблих мирних громадян; виплати Києвом компенсацій жителям республік за зруйноване житло; виплати Києвом компенсацій муніципалітетам за збиток, завданий українськими військами комунальній інфраструктурі; виплати Києвом компенсацій власникам зруйнованих промислових об'єктів; узгодження Президентом України і парламентами Республік проекту конституційного акту, що визначає статус Народних республік; амністії всім учасникам ополчення і всім політв'язням, які перебувають в українських в'язницях», – заявив Царьов.

Нагадаємо, парламент України ухвалив притягнути Царьова до кримінальної відповідальності 3 червня. Проти Царьова також порушено кримінальну справу за публічні заклики до розколу України. Генеральною прокуратурою він оголошений у розшук».

Сайт «Корреспондент.net» інформує також вупонеділок у повідомленні «Наступний раунд переговорів із Києвом запропоновано провести у Слов'янську, – Царьов»:

«Лідер руху Південний Схід Олег Царьов після проведення переговорів у Донецьку з врегулювання кризи на сході України заявив, що переговорний процес буде продовжуватися. «Ми запропонували представникам України провести наступні переговори у місті Слов'янську», – заявив Царьов.

Водночас екс-президент України Леонід Кучма повідомив, що на переговорах досягнуті домовленості про припинення вогню до 10 ранку 27 червня. Також «прем'єр-міністр» ДНР Олександр Бородай заявив, що в ДНР припиняють вогонь ісподіваються на мирні переговори до 27 червня.

Нагадаємо, у Донецьку відбулося засідання Тристоронньої контактної групи з реалізації мирного плану Президента щодо врегулювання ситуації на сході України.

У переговорах беруть участь спеціальний представник чинного голови ОБСЄ Хайді Тальявіні, надзвичайний і повноважний посол Російської Федерації Михайло Зурабов, другий президент України Леонід Кучма. Також у переговорах беруть участь Лідер громадського руху Український вибір Віктор Медведчук, народний депутат фракції Партії регіонів Нестор Шуфрич».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів