На Євромайдані думають про «план Б», – ЗМІ (відео)

19:27 29 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: korrespondent.net

Для учасників та координаторів акції на підтримку євроінтеграції стало очевидно, що відтепер необхідно шукати нові форми протесту.

Дмитро Шурхало розповідає сьогодні, 29 листопада, в публікації «На Євромайдані думають про «план Б» на сайті «Радіо Свобода»:

«Обурення і розгубленість запанували на Євромайдані після звістки про те, що Віктор Янукович не підписав жодного документа на Вільнюському саміті «Східного партнерства». Для учасників та координаторів акції на підтримку євроінтеграції стало очевидно, що відтепер необхідно шукати нові форми протесту.

Однак готових рішень не знайшлося. Подальший план дій обіцяють оприлюднити на мітингу у Києві після 19-ї години. 

Невдовзі після звістки про те, що жодного рішення український президент на саміті у Вільнюсі не ухвалив, координатори мітингу на майдані Незалежності закликали людей подавати ідеї – що робити далі? Причому, організатори Євромайдану одразу наголосили, що силові акції пропонувати не варто. 

«Якщо ми зараз перекриємо Хрещатик, то Віктору Януковичу від цього буде ні холодно, ні тепло. Просто частина водіїв Києва опиняться у гігантській пробці, а люди, які перекриють – будуть звинувачені по статті Кримінального кодексу. Якщо 20 чи 500 осіб підуть штурмувати будівлю Кабінету міністрів, то це означає, що частина з них стане інвалідами, а організатори – сядуть на 10-15 років», – каже громадський активіст Єгор Соболєв. 

Радикалізація чи підготовка до тривалої боротьби? 

До вечора члени оргкомітету Євромайдану утримуються від офіційних коментарів. Але в приватних розмовах визнають, що їм бракує організаційних ресурсів для нарощування акцій протесту.

Тож вони схиляються до того, аби невдовзі піти зі столичного майдану Незалежності, але попервах організувати активістів Євромайдану в інтернет-мережі. Координатори акції попросили зголоситися тих, хто розуміється на ІТ-технологіях, що свідчить про намір нарощувати присутність в інтернеті.

Про доцільність самоорганізації та підготовки до тривалої боротьби каже й один з координаторів Євромайдану екс-віце-прем’єр Олег Рибачук. Він зазначив: «Ми не будемо ставити задачі, які є нереальні і не до виконання, хоча звучать красиво».

Між тим, народний депутат від фракції партії «Свобода» Юрій Михальчишин в інтерв’ю Радіо Свобода  припускає, що після провалу угоди з ЄС протест має радикалізуватися. За його словами, «після того, як стало зрозуміло, що угода зривається – треба переходити до більш рішучих дій».

О 19-й годині на столичному майдані Незалежності відбудеться мітинг, на якому організатори акції на підтримку євроінтеграції обіцяють оприлюднити подальший план дій». 

Як повідомляв «Щоденний Львів», на Євромайдан нацьковують безхатченків і прийшли провокатори з металевими трубами, а «тітушки» імітують «альтернативний майдан» – для того, щоб дати силовикам привід для розгону» першого – влаштованого прихильниками євроінтеграції.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів