На Донеччині поранено п’ятьох наших військових, – АП (відео)

12:48 28 листопада 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 28 листопада 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 28 листопада 2015 року
Фото: mediarnbo.org

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив у суботу: «П’ятеро українських військовослужбовців отримали поранення внаслідок підриву на вибухових пристроях. Це сталося поблизу селища Новгородське та Новотроїцьке у Донецькій області».

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко розповівсьогодні, 28 листопада, на брифінгу:

«Вчора обстановка в зоні АТО значно покращилася. За минулу добу було зафіксовано 10 епізодів порушення режиму тиші з боку ворога; всі – на Донецькому напрямку.  Обстріли здебільшого були неприцільними і зазвичай тривали до 10 хвилин.

Ворог кілька разів вів вогонь у бік наших позицій на Світлодарській дузі. Це сталося поблизу селища Луганське, східніше від автодороги Дебальцеве – Артемівськ. На околицях Горлівки бойовики порушили режим тиші поблизу селищ Зайцеве та Новгородське.

Також упродовж дня ворог здійснив серію провокацій на західних околицях Донецька. Зокрема, південніше Авдіївки наші позиції були обстріляні з БМП-2, а у Красногоровці – з 82-міліметрового міномета (при цьому було випущено дві міни).

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув і не був поранений. Проте п’ятеро  українських військовослужбовців отримали поранення внаслідок підриву на вибухових пристроях. Це сталося поблизу селища Новгородське та Новотроїцьке у Донецькій області.

Співробітники СБУ затримали двох спільників бойовиків. Один з них передавав бойовикам інформацію про місця дислокації українських підрозділів та корегував вогонь артилерії. Оперативники вилучили у нього детальні мапи, флеш-носії та засоби зв’язку. 

Ще одним інформатором виявилася жінка, яка дев’ять місяців передавала окупантам інформацію про дислокацію сил АТО у Волноваському районі Донецької області. Ворог використовував цю інформацію для корегування артобстрілів наших позицій.

Водночас троє колишніх бойовиків повернулися додому, скориставшись програмою СБУ «На тебе чекають вдома!». Перший потрапив у заручники до бойовиків у липні 2014 року та після знущань, фізичного і психологічного тиску погодився вступити до лав бандформування «ЛНР», але невдовзі втік.

Другий екс-бойовик приєднався до незаконного збройного формування ще у червні 2014 року, вартував на блокпостах в окупованому Краматорську, а після його звільнення  – обслуговував бронетехніку ворога. Також він пройшов військову підготовку в тренувальному таборі у Ростові-на-Дону під керівництвом кадрових російських військових. Розчарувавшись в ідеях так званого «русского міра», чоловік скористався програмою СБУ й повернувся до родини.

Третій бойовик перевозив продукти харчування для бойовиків. Через зневажливе та агресивне ставлення до себе, він вирішив повернутися додому й зв’язався з українськими правоохоронними органами. Нині чоловік живе мирним життям.

Українські правоохоронці знаходять схованки зі зброєю. У Слов’янську співробітники СБУ вилучили зі схованки два автомати Калашникова з магазинами, карабін Сімонова, пістолет Макарова с двома магазинами та набої різного калібру. Правоохоронці також знайшли так зване «посвідчення» за підписом Ігоря Гіркіна. Власника схованки вже затримано.

Наші військові організовують уроки з безпеки для школярів прифронтових міст. За ініціативи військовослужбовців зі Спільного центру з координації та контролю в одній з шкіл міста Соледар Донецької області, пройшов урок з протимінної безпеки. У заході взяли участь представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, які працюють в зоні АТО. Співробітники Червоного Хреста розповіли дітям, як оминути протипіхотні та протитанкові міни, а також міни-пастки, що замасковані під книги чи іграшки.

Українська армія проводить тренування. Зокрема, механіки-водії ВДВ, які були призвані під час шостої хвилі мобілізації, пройшли десятиденні збори. У ході занять були відпрацьовані 23 вправи з водіння бойових машин удень та вночі.

Тривають комплексні навчання наших спецпризначенців на Хмельниччині. Воїни-розвідники вдосконалюють свою майстерність під час тренувань з вогневої і тактичної підготовки. У повній амуніції вони виконують вправи з ведення вогню з різних положень: стоячи, з коліна, лежачи та під час раптових вогневих контактів. Як показав досвід проведення антитерористичної операції, однією з головних навичок наших бійців є вміння швидко відкривати влучний вогонь на коротких дистанціях.

Також підрозділ спеціального призначення Національної гвардії у ході навчання знешкодив умовного противника. За легендою, бойовики захопили адміністративну будівлю. При цьому є загроза вибуху. Нацгвардійці залучили бійців різних спеціальностей – від перемовників і операторів БПЛА до екіпажів бронетехніки та спецпризначенців».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів