МЗС України відповіло Кремлю – у Росії проводьте референдуми про ширшу автономію регіонів (відео)

18:26 30 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: radiosvoboda.org

Міністерство закордонних справ констатує в неділю: «Повчальний та ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресору Росії зовсім не потрібно жодного врегулювання».


Відео: «Телеканал новин «24»

Як повідомляв «Щоденний Львів», сьогодні, 30 березня, міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров знову наполягав на федералізації й позаблоковості України. Відповіддю йому став у  неділю «Коментар Департаменту інформаційної політики МЗС України щодо висловлювань Міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова», текст якого наведемо повністю:

«В Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на низку висловлювань Міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова в інтерв’ю програмі «Воскресное время». Повчальний та ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресору Росії зовсім не потрібно жодного врегулювання. Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу і знищення Української державності.

Саме так і ніяк інакше розцінюються в Україні умови щодо федералізації, другої державної мови, референдумів тощо. Нам щиро жаль, що Міністр С.Лавров змушений їх озвучувати.

Хотіли б запропонувати російській стороні, перш, ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі, звернути увагу на катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі української.

Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксований в офіційній назві держави, реальним, а не лише декларативним змістом?

Чому б не дати більше повноважень національним суб’єктам федерації, розвиток який придушується сьогодні так само жорстко, як придушувався і в царські, і в радянські часи?

Чому б не запровадити інші, крім російської, державні мови, в тому числі українську – мову мільйонів громадян Росії?

Чому б не дозволити провести референдуми про ширшу автономію, а, в разі необхідності, й про незалежність, в національних суб’єктах федерації?

Розуміємо, що ці запитання – риторичні. Навіть сама думка про них в сьогоднішній Росії буде жорстко придушена, а в разі спроби її реалізації – такі дії, як це було на Північному Кавказі, будуть втоплені в крові.

На жаль, нічого не змінилося в Росії з тих часів, коли великий Тарас Шевченко писав про неї: « Од молдованина до фінна на всіх язиках все мовчить...».

Не потрібно повчати інших. Почніть краще наводити порядок у власній державі. У вас же так багато проблем».

Як повідомляв «Щоденний Львів», міністр закордонних справ Росії заявив, що обговорює федералізацію України зі західними партнерами «і вони його чують», але його заступник повідомив у суботу про зовсім інше – що між РФ і США досі існує фундаментальна розбіжність щодо оцінки ситуації в нашій країні, в Москві опублікували «звернення Януковича» зі закликами до сепаратизму й спротиву українській владі, натомість російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер писав в американському журналі «Foreign Policy»: «Москва заявила, що не визнає київський уряд і результати загальнонаціональних виборів на Україні доти, поки не буде прийнята нова конституція. А міністр закордонних справ Росії Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україну федеративною державою. «Це перетворить російськомовні області на «фактичний протекторат Росії, – констатував російський експерт. – Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини «федеративної України», можливо, приєднаються до Російської Федерації».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів