Глава МЗС Росії заявив, що обговорює федералізацію України зі західними партнерами «і вони його чують» (оновлено)

20:30 29 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: grim.in.ua

Однак його заступник повідомив у суботу про зовсім інше – що між РФ і США досі існує фундаментальна розбіжність щодо оцінки ситуації в нашій країні.

Російська інформагенція «РИА Новости» розповідає сьогодні, 29 березня, в повідомленні «Москва сподівається на федералізацію України, заявив Лавров» таке:

«Глава МЗС РФ повідомив, що обговорює російську пропозицію по федералізації України зі західними партнерами, і вони його чують. Москва наполягатиме на федералізації України і розраховує , що ця ідея дійде до Києва через західні столиці, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

Він повідомив , що обговорює російську пропозицію по федералізації України із західними партнерами, і вони його чують. «Можу сказати , що федерація – це вже далеко не заборонене слово в наших розмовах. Переконаний , що ми повинні на цьому наполягати не тому що нам так хочеться , а тому що це вимога південних і східних регіонів», – сказав він в інтерв'ю програмі «Вести в суботу з Сергієм Брільова ».

Відповідаючи на запитання про те, чи розраховує він , що хоча б через західні столиці ця думка дійде до Києва, Лавров сказав: «Я тільки на це і розраховую, бо нинішній український уряд важко запідозрити в самостійності».

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сєргєй Лавров повідомив сьогодні, 29 березня, в інтерв'ю програмі «Вести в субботу с Сергеем Брилевым», конституційна реформа має бути затверджена референдумом і відображати інтереси всіх регіонів у взаємозв'язку, щоб після прийняття цієї конституції всенародним голосуванням відбулися президентські і парламентські вибори , вибори нових , як зараз прийнято говорити , легислатур (законодавчих зборів в регіонах) і виконавчої влади губернаторів , щоб вони не призначалися, а обиралися.

«Це те, що вимагають східні та південні регіони. Ми переконані, що це абсолютно правильний шлях. Нам у відповідь вустами представників міністерства закордонних справ України заявляють , що російські пропозиції – це провокація і втручання у внутрішні справи, тому що в них висуваються ідеї, несумісні з основами української державності. Які ідеї? По-перше, федералізація, і по-друге, другу державну мову. Я не знаю , чому це несумісне з основами української державності», – зазначив глава російської дипломатії».

Натомість «ТСН.ua» цитує сьогодні, 29 березня, заступника голови МЗС РФ Сєргєя Рябкова, який заявив у суботу, що між Росією і США досі існує фундаментальна розбіжність щодо оцінки ситуації в Україні. Дослівно ж він сказав:

«Станом на даний момент не існує ніякого єдиного підходу. Його не може існувати в силу фундаментальних розбіжностей. Спільні позиції лише напрацьовуються. Йде пошук якоїсь загальної основи, розумної та збалансованої, яка могла б у кінцевому підсумку бути запропонована українцям, усім політичним силам в Україні, і могла б розглядатися з обов'язковою участю регіонів України. Це суть того, що зараз відбувається в діалозі між Москвою і Вашингтоном».

Як бачимо, заступник міністра закордонних справ Сєргєя Лаврова спростував твердження свого шефа про те, що «західні партнери» нібито «чують» російську пропозицію по федералізації України. Втім, чути від Лаврова те, що не відповідає дійсності, доводиться не вперше.

Як повідомляв «Щоденний Львів», у п’ятницю в Москві опублікували «звернення Януковича» зі закликами до сепаратизму й спротиву українській владі, а російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер писав в американському журналі «Foreign Policy»: «Москва заявила, що не визнає київський уряд і результати загальнонаціональних виборів на Україні доти, поки не буде прийнята нова конституція. А глава МЗС Росії Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україну федеративною державою. «Це перетворить російськомовні області на «фактичний протекторат Росії, – констатує Фельгенгауер. – Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини «федеративної України», можливо, приєднаються до РФ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів