МЗС Росії сумнівається в долі Української держави, якщо у ній не проведуть конституційну реформу

22:02 2 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: zugunder.com

Якщо вона не відбудеться, то міністерство закордонних справ РФ не вірить як у «безконфліктний розвиток народів, які волею долі опинилися в різні історичні періоди у складі України», так і в «спроможність громадян України до самостійного життя».

У розміщеному на сайті зовнішньополітичного відомства РФ «Коментарі МЗС Росії стосовно конституційної реформи в Україні» зокрема наголошується, від її своєчасного проведення залежить, без перебільшення, доля української державності, благополуччя і безконфліктний розвиток народів, які волею долі опинилися в різні історичні періоди у складі України». Міністерство закордонних справ Росії наполягає також, що «відсутність у країні збалансованого основного закону, який адекватним чином враховував би інтереси всіх національних і мовних груп, стало причиною політичних катаклізмів, що протягом довгих років стрясають основи української держави, розхитуючи його фундаментальні підвалини, ставлячи під сумнів спроможність громадян України до самостійного життя та саморозвитку».

На все це, як повідомляється на сайті МЗС України, директор його департаменту інформаційної політики Євген Перебийніс заявив на брифінгу в середу: «Міністерство закордонних справ України закликає російську сторону припинити втручатися в суверенні внутрішні справи України та українського народу. Ніхто не надавав права і не просив Росію нав'язувати нам свою позицію щодо пріоритетів нашої зовнішньої політики та внутрішнього розвитку нашої країни. Приміром, стосовно проведення в Україні конституційної реформи.

Україні теж із зрозумілих причин багато що не подобається у політиці Кремля, у тому числі по відношенню до братнього нам російського народу, а також національних меншин, які проживають на території РФ. Але ми поважаємо суверенітет РФ та фундаментальний принцип міжнародного права щодо невтручання у внутрішні справи інших незалежних держав. Вимагаємо такої ж поваги і від РФ». 

Як інформував «Щоденний Львів», керівник МЗС Росії Лавров наполягає, щоб нова Конституція України гарантувала федеративний устрій і підтвердила та закріпила позаблоковий устрій нашої країни, натомість МЗС України кваліфікувало «рекомендації РФ про федералізацію» як неприпустимимі й коментувало їх так: «Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу і знищення Української державності. Саме так і ніяк інакше розцінюються в Україні умови щодо федералізації, другої державної мови, референдумів тощо». А російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер пояснив в американському журналі «Foreign Policy»: «Глава МЗС Росії Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україну федеративною державою. «Це перетворить російськомовні області на «фактичний протекторат Росії. Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини «федеративної України», можливо, приєднаються до РФ». Тим часом «федералізатори» погрожують «підняти» 6 квітня «народну армію Південного Сходу».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів