Минулої доби в боях на сході України поліг один наш воїн, ще п’ятеро були поранені, – АП (відео)

13:14 23 травня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 23 травня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 23 травня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Речник Адміністрації Президента України з питань АТО Андрій Лисенко повідомив у суботу: «Найгарячішими точками залишаються населенні пункти на Донецькому напрямку, зокрема Піски, Опитне, Авдіївка, а також Гранітне, Кам’янка та Красногорівка».

Речник Адміністрації Президента України з питань АТО Андрій Лисенко повідомив сьогодні, 23 травня на брифінгу в УКМЦ:

«Учора увечері з полону був звільнений Олег Кузьміних – командир батальйону у 81-й бригаді, захисник Донецького аеропорту. Він повернувся з полону тривалістю понад 4 місяці. Наразі Олег Кузьміних вже знаходиться у Києві. Стан його здоров’я – задовільний.

До ситуації в зоні АТО за минулу добу. На Маріупольскому напрямку бойовики використали заборонені мирними угодами міномети калібром 120 міліметрів. Завдяки професійним діям наших військових обійшлося без втрат.

Найгарячішими точками залишаються населенні пункти на Донецькому напрямку, зокрема Піски, Опитне, Авдіївка, а також Гранітне, Кам’янка та Красногорівка. Проросійські бандформування ведуть щільний вогонь з 120-міліметрових мінометів і 122- міліметрової артилерії, а позиції сил АТО в районі Водяного і Лозового були обстріляні з ще потужнішої 152-міліметрової артилерії.

У районі Верхньоторецького зафіксовано використання ворожого танку. Також бойовики зухвало порушили умови Мінських домовленостей та застосували ракетну систему залпового вогню «Град» біля Новоласпи,  що вчергове підтверджує ворожу налаштованість бойовиків.

На Луганському напрямку протистояння продовжувалось в районі Щастя та населенних пунктів на Бахмутській трасі. Також незаконні збройні формування застосували важку 122-міліметрову артилерію під час обстріли позицій сил АТО поблизу Станиці Луганської.

Учора українські прикордонники зафіксували 12 польотів БПЛА в межах Донецької і Луганської областей. Також прикордонники виявили ще лва безпілотники на ділянці Бердянського загони без перетину адміністративної межі з окупованим Росією Кримом.

За минулу добу один український військовослужбовець загинув ще п’ятеро були поранені.

Україна докладає усіх зусиль, щоб повернути своїх загиблих захисників й віддати останню шану. Вчора у першій половині дня під руїнами Донецького аеропорту були знайдені тіла загиблих українських військовослужбовців.

Тіла загиблих воїнів перевезені в морг Донецька. Очікується, що найближчим часом вони повернуться в Україну. Під час виконання робіт бойові дії у цьому районі припинилися.

У Сумській області СБУ затримала члена бандформування «ДНР». Затриманий зізнався, що вступив до лав бандформування рік тому, і охороняв ворожі блокпости.

На його совісті – обстріл позицій сил АТО в районі Донецького аеропорту. Під час одного з бойових зіткнень з підрозділом ЗС України бойовик вбив двох та поранив одного військового, за що йому щедро заплатили.

Зловмисник повідомив, що їхніми діями керував офіцер російської армії, якого називали Алєксандром Ніколаєвічем, та заявив, що там же перебувало не менше 20 російських солдатів.Зловмисник повернувся на Сумщину з тяжким пораненням і намагався сховатися від кримінальної відповідальності.

Служба безпеки України викрила двох мешканців Краматорська і Слов’янська, які організували та адміністрували 26 антиукраїнських пропагандистських груп в одній з популярних соціальних мереж. Встановлено, що двоє молодиків з провокативною метою поширювали відео- та фотоматеріали про дислокацію підрозділів АТО на Донеччині, а також збирали кошти для фінансування бойовиків.

Правоохоронці системно вилучають зброю та боєприпаси у зоні проведення АТО. Всі ці заходи мають благородну мету – спокій мирних громадян, запобігання терактам. В одному з гаражів на автобазі у Краматорську в гаражі було виявлено 10 вибухонебезпечних предметів.

За попередньою версією, це складова заряду до реактивної установки «Смерч». Боєприпаси вилучено для проведення експертизи.

Нагадаємо, що внаслідок варварського обстрілу міста зі «Смерчів» 10 лютого, постраждало понад 60 людей. Цей кривавий злочин – руках терористів з бандформування «ДНР».

У Костянтинівці на березі річки Кривий Торець місцеві правоохоронці виявили та вилучили схованку з боєприпасами. У складі міні-арсеналу – п’ять гранат та 20 набоїв до автоматичної зброї калібру 7,62 міліметра.

Триває мобілізація до лав військових формувань України. До полку Нацгвардії, що розквартирований на Дніпропетровщині, прибуло поповнення з новомобілізованих громадян. Всі вони пройдуть бойову підготовку для належного оволодіння військовими навичками та спеціальностями.

До їх прибуття завчасно підготовленні казарми, навчальні місця, побутове обладнання,  матеріальне  та технічне забезпечення. Після підготовки добровольці увійдуть в батальйони Національної гвардії України, щоб відстоювати єдність і територіальну цілісність держави.

Українські волонтери відремонтували та передали льотчикам військовий літак Ан-26, який 12 років пролежав у розібраному стані на складі. Впродовж шести місяців на ремонт зібрали близько одного мільйона гривень. На ці гроші закупили усе необхідне обладнання, і крилата машина знову побачить небо.

Зокрема, цей літак виконуватиме важливу і благородну місію – транспортування поранених воїнів із зони проведення АТО. Нагадаємо, що це вже не перший літак, який українські волонтери відновили для наших авіаторів.

У Херсоні відбулася урочиста зустріч військовослужбовців одного з батальйонів ЗСУ, які повернулися з Донбасу. У центрі міста, на площі Свободи захисників України зустріли громадські активісти, близькі та рідні, представники органів влади та небайдужі мешканці міста, а також військово-морський оркестр.

Україна виховує молодих патріотів. Київські школярі відвідали розташування столичної бригади Національної гвардії, де пройшов «День майбутнього воїна». Вони взяли участь у заняттях зі вогневої та стройової підготовки, оглянули стрілецьку зброю та спецзасоби, якими озброєні гвардійці. Також молоді патріоти оглянули бойову та спеціальну техніку частини.

Такий же захід відбувся у Маріуполі. Діти-переселенці познайомилися з військовослужбовцями Нацгвардії, міліціонерами, бійцями «Сокола» та оркестром МВС. 

Діти охоче фотографувалися біля бронеавтомобілів та з воїнами. Також вони з радістю проїхалися на борту сучасної техніки НГУ – бойових машинах «Кугуар» та «Спартан». 

Водночас, представники МВС розповіли дітям про особисту безпеку, вибухонебезпечні предмети та правила поводження при їх виявленні. У рамках розважальної програми перед юними глядачами виступили представники оркестру та солісти».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів