Минулої доби в боях на сході України поліг один наш воїн і поранено вісьмох, – РНБОУ

13:27 21 травня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 21 травня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 21 травня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Російсько-терористичні війська, як повідомив у четвер речник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник, діють за принципом «випаленої землі» і застосували по житловому кварталу запалювальні боєприпаси – ймовірно, що це були фосфорні бомби.

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник повідомив також сьогодні, 21 травня, на брифінгу в УКМЦ:

«Бойовики демонструють дедалі більшу агресивність – за інформацією Спільного центру з координації та контролю, у ніч з 18 на 19 травня селище Піски були однією з найгарячіших точок конфлікту – обстріли з боку незаконних збройних формувань вдалося припинити лише близько першої години ночі. Загони бойовиків діють за принципом «випаленої землі» і застосували по житловому кварталу запалювальні боєприпаси – ймовірно, що це були фосфорні бомби. 

Наразі факти використання забороненого озброєння з боку незаконних збройних формувань перевіряються фахівцями. Нагадаємо, що фосфорна зброя заборонена за Протоколом III до Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї.

На Маріупольському напрямку знову загострилися бої в Широкиному. Окрім перестрілок зі стрілецької зброї, у цьому н.п. працюють ворожі снайпери. Також НЗФ ведуть вогонь зі 122-міліметрових гармат та танків, які ховаються у окупованому селі Саханка.

На Донецькому напрямку бойові дії не вщухають на широкій ділянці фронту від Красногорівки до Світлодарська. Противник активно застосовує важке озброєння – танки, БМП, 122-міліметрові гармати, 120-міліметрові міномети. Незважаючи на те, що, як і раніше, епіцентром протистояння залишаються передмістя Донецька та Горлівки, географія бойових дій розширюється: бойовики безуспішно намагаються знайти слабкі місця у нашій обороні на інших рубежах.

На Луганському напрямку бойовики вели вогонь з гранатометів по наших позиціях в районі Попасної та Золотого. Дещо неспокійніша ситуації у Щасті, де противник застосував 122-міліметрові гармати, а також зафіксоване ведення снайперського вогню НЗФ по наших позиціях.

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, 8 – було поранено. Найбільші втрати сили АТО понесли в ході бою на Світлодарській ділянці оборони.

Також, за інформацією спостерігачів моніторингової місії ОБСЄ, бойовики не відводять усе важке озброєння від лінії розмежування. Так, спостерігачі зафіксували дев’ять танків Т-72 поблизу Тореза, який знаходиться під тимчасовим контролем так званої «ДНР», та ще чотири танки на територіях окупованих бандформуванням «ЛНР».

Служба безпеки України оприлюднила нові докази російської агресії проти України. Наші спецслужби відтворили повну картину участі російських військовослужбовців з 3-ї бригади ГРУ (місце дислокації – Тольятті) на території Луганської області та їх участі у бойових діях проти сил АТО. Нагадаємо, що сержант Алєксандров та капітан Єрофєєв були затримані бійцями 92-ї бригади ЗСУ поблизу міста Щастя у суботу, 16 травня.

У диверсантів вилучили снайперську гвинтівку російського виробництва «Вінторєз». У ході допиту вони зізналися, що є дійсними військовослужбовцями 3-ї окремої бригади спецпризначення ЗС РФ. Згодом вони розповіли про інших російських вояків на Луганщині.

СБУ вже встановила структуру батальйону ГРУшників. Місце дислокації штабу 2-го батальйону 3-ї бригади ГРУ – Луганськ.

Тим не менш, Росія продовжує заперечувати очевидне. Зокрема, дружина сержанта Алєксандрова дала інтерв’ю російським ЗМІ, і заявила, що не знала, де її чоловік. Проте ця інформація не відповідає дійсності, оскільки СБУ встановила: вона служить у тій же 3-й бригаді ГРУ.

Бойовики систематично перешкоджають відновленню інфраструктури Донбасу. За оперативною інформацією, було досягнуто домовленість про залучення українських ремонтних бригад для роботи на каналі Сіверський Донець-Донбас в районі Майорська, що дозволило б відновити водопостачання у м. Єнакієве та Донецьк. Проте, коли ремонтники прибули до місця робіт, бойовики почали обстріл з гранатометів та стрілецької зброї. Ремонт завершити не вдалося.

Також, за інформацією українських спецслужб, у окупованій Горлівці бойовики ріжуть на брухт металоконструкції на шахті імені Леніна (йдеться про підйомне і насосне обладнання, силові кабелі тощо). Це може спричинити підйом рівня підземних вод та потрапляння метану у підвальні приміщення будинків, що загрожує погіршенням екологічної ситуації на сході Україні та несе ризик для його мешканців.

Українські правоохоронці затримали двох членів бандформувань

Один із них, мешканець Авдіївки, в 2014 році вступив до лав НЗФ «Восток». Чоловік працював у так званій «комендатурі» окупованого міста Ясинувата, виконуючи функції наглядача за полоненими. Полонених бійців бойовики змушували рити окопи на передових позиціях.

За словами бойовика, йому обіцяли «золоті гори», заради яких він і став на криву стежку сепаратизму, проте обіцяних грошей так і не заплатили. У січні цього року 32-річний чоловік вирішив повернутися до нормального життя на вільній території. Однак виїхати з окупованої Ясинуватої йому не вдалося – більше місяця він просидів у підвалі бойовиків.

Керівництво НЗФ запропонувало чоловікові «спокутувати свою провину» і поставили завдання – у коригувати вогонь бойовиків у місті Авдіївці. Диверсант слухняно виконував команди ворога, здійснивши 34 дзвінка з доповіддю про розташування позицій ЗСУ.

Інший затриманий раніше ніде не працював і не вчився. Він брав участь у захопленні міської міліції, потім, отримавши форму і автомат, здійснював охорону захопленого будинку.

Бойовик ніс чергування на блокпостах, а пізніше навіть інспектував «організацію служби» на пропускних пунктах терористів. Після звільнення Авдіївки підозрюваний пішов у підпілля, проте тепер йому він матиме змогу «відпочити» від злочинної діяльності в українській в’язниці.

Служба безпеки України успішно блокує схеми фінансування бойовиків. Оперативники спільно з Державною службою фінансового моніторингу заблокували рахунки ватажків проросійських бандформувань «ДНР» і «ЛНР», які належали бойовикам високого рангу. 

Загальна сума грошей на рахунках становила понад 14 мільйонів гривень. Завдяки професійній роботі наших правоохоронців, ці гроші не підуть на злочини російських найманців.

У Харкові місцевий суд обрав покарання для ватажка проросійського руху «Ісход», якого СБУ затримала наприкінці лютого. 42-річний харків’янин з березня 2014 року брав активну участь у сепаратистських заходах у Харкові. Він розповсюджував антиукраїнську пропаганду й заклики до злочинів проти влади.

Під час обшуку офісу проросійського угрупування, правоохоронці вилучили прапори та іншу символіку так званої «ДНР». Діяльність цього бандформування на території Харкова та його ресурсів в мережі Інтернет припинено.

Українські правоохоронці виявляють незаконні арсенали в зоні АТО. У ході проведення огляду автомобіля під керуванням мешканця міста Сєвєродонецька правоохоронці виявили та вилучили: автомат АКС, пістолет ПМ, дві гранати РГД-5, магазини до АКС, РПК та ПМ.

Також міліціонери вилучили одну протитанкову реактивну гранату РПГ-26, гранату Ф-1 та два багнет-ножі у квартирі мешканця Сєвєродонецька. Вилучену зброю та боєприпаси направили на експертизу.

Крім цього, у Ясинуватському районі правоохоронці знайшли схованку зброї у лісосмузі. У схроні знаходилися протитанковий гранатомет РПГ-7В з одним снарядом, речовий мішок з п’ятьма тротиловими шашками вагою 1200 г, шнур з детонатором та електродетонатор. Співробітники міліції встановлюють власника арсеналу зброї та вибухівки.

Українські військові посилюють свою медичну підготовку. На Дніпропетровщині пройшли фінальні практичні заняття з курсу тактичної медицини.

Головною метою було навчання військовослужбовців навичкам надання першої медичної допомоги пораненому, самодопомоги та командної роботи під час бойового зіткнення. На завершення тренінгу військові отримали понад 20 сучасних індивідуальних аптечок.

Також наші бійці виховують гідну зміну. Морські піхотинці, які дислокуються на півдні Донеччини, провели низку заходів з військово-патріотичного виховання серед старшокласників у Володарський та Кремнівській школах. Військові розповіли та дали можливість юнакам та дівчатам ознайомитися з будовою та роботою бронетранспортера БТР-80, різних видів стрілецької зброї та польового спорядження санінструктора підрозділу.

На схід України продовжує прибувати гуманітарна допомога. Через контрольний пост «Райгородка» прослідувало 3 вантажівки з гуманітарним вантажем для мешканців Луганщини.

42 тонни продуктів харчування передав Червоний Хрест. Також українська сторона гарантує безпеку для гуманітарного конвою, що прямуватиму з Донецька до села Саханка». Про це заявив представник України в СЦКК генерал-майор Андрій Таран.

А зараз – історія про правоохоронців, які стоять на передових рубежах оборони Батьківщини. Сьогодні у Троїцькому несе службу частина бійців зведеного загону працівників міліції Тернопільщини. Хлопці кажуть, що більшість місцевих мешканців покинули населений пункт через часті обстріли та вибухи з боку бойовиків.

Неподалік житла правоохоронці облаштували бліндаж.

Допомагали у цьому військовослужбовці Збройних Сил України. Одна з будівельних організацій, яка почала роботи на території Луганщини, допомогла викласти плити та колоди для захисту.

До початку неоголошеної війни у Троїцькому проживало близько двох тисяч людей. Сьогодні їх залишилося не більше двохсот. За період несення служби в Троїцькому тернополяни потоваришували з місцевими мешканцями, незмінне бажання яких – мир».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів