Минулої доби на сході України полягли четверо наших військових і поранено п’ятнадцятьох, – АП (відео)

13:12 3 серпня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 3 серпня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 3 серпня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив у понеділок: «Перша неділя серпня в зоні АТО пройшла надзвичайно напружено».

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко розповів також сьогодні, 3 серпня, на традиційному брифінгу в Українському кризовому медіацентрі:

«Окрім значної кількості ворожих обстрілів позицій українських військ з важкого озброєння, зафіксовано сім фактів ведення артилерійського та мінометного вогню з боку окупантів по житлових кварталах українських міст і сіл на Донецькому і Маріупольському напрямках. На Луганському напрямку найбільш складною залишається ситуація в Станично-Луганському районі.

При цьому важке озброєння з боку противника не застосовувалося. Водночас, з 22-ї години до опівночі бойовики вели вогонь по селу-супутнику Станиці Луганської – Валуйському.

Противник стріляв зі 152-міліметрових гармат, які розташовані безпосередньо у місті Луганськ. Поодинокі провокації із застосуванням стрілецької зброї і мінометів зафіксовано біля міста Щастя та селища Оріхове на Бахмутській трасі.

Натомість наші блокпости біля міста Золоте противник обстрілював з мінометів упродовж цілого дня. Вогонь вівся з боку окупованого Первомайська.

На Донецькому напрямку надзвичайно складною залишається ситуація в районі Світлодарська. Вчора вранці ворожий мінометний обстріл наших позицій тривав понад три години

 Під вогонь також потрапили спостерігачі Спільного центру з контролю та координації – міни розірвалися за 100 метрів від їхнього пункту управління. В трикутнику Логвинове – Калинівка – Комуна бойовики зосередили велику кількість важкої військової техніки і відкрито обстрілюють українські позиції, у тому числі і в світлу пору доби. Водночас, позиції на лінії Санжарівка – Розсадки – Луганське успішно утримуються силами АТО.

У районі Горлівки вчора було достатньо спокійно. Зафіксовано лише кілька збройних провокацій на лінії зіткнення у північно-західних околицях цього окупованого міста. Від Ленінського до Верхньоторецького вчора режим тиші зберігався.

На західних околицях Донецька обстановка залишається незмінно найскладнішою. Бойові дії з епізодичним застосуванням танків та артилерії ведуться у цілодобовому режимі.

Під ворожим обстрілом опинилися житлові квартали Авдіївки та Водяного. Слід відзначити, що активність бойовиків біля Мар’їнки дещо знизилася.

На південь від Донецька до Новотроїцького і Докучаєвська вчора було тихо. На Маріупольському напрямку бойові дії розгорнулися на наших передових рубежах оборони між Волновахою та Тельмановим.

На захід від автотраси Донецьк – Новоазовськ на ділянці від Старобешевого до Тельманового противник розгорнув великокаліберні гармати і міномети і активно їх застосовує. Зокрема, ввечері бойовики провели серію мінометних обстрілів українських позицій біля трьох сіл у Волноваському районі.

Також зафіксовано три потужних артилерійських обстріли села Гранітне з боку бойовиків. Південніше – до самого Азовського моря – вчора було спокійно.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 12 польотів ворожих безпілотників. За минулу добу внаслідок бойових дій чнтверо українських військовослужбовців загинули, 15– було поранено.

Вчора Україна відзначила подвійне свято – День Високомобільних десантних військ та День Повітряних Сил України. Вже другий рік поспіль основні урочистості пройшли на Донбасі, де зараз пролягає лінія фронту, а наші бійці ведуть щоденний бій за незалежність та територіальну цілісність України.

Зокрема, у Слов’янську Президент України Петро Порошенко вручив бойові нагороди кращим десантникам нашої армії. Ордени Богдана Хмельницького, «За мужність» та Данила Галицького отримали 25 українських «крилатих піхотинців». Загалом за час АТО, 1089 десантників були відзначені державними нагородами.

Також тепер Україна має і бойового генерала-десантника. Ним став командувач ВДВ Михайло Забродський. Відтепер 42-річний Герой України Забродський – генерал-майор.

Урочисті заходи, присвячені десантникам та військовим льотчикам, пройшли у інших містах України – перш за все, у місцях постійної дислокації бригад ВДВ. Зокрема, у Львові де дислокується 80-а окрема аеромобільна бригада, відкрили пам’ятник десантникам, які загинули у визвольній війні проти російської агресії.

Перед відкриттям пам’ятник символічно був вкритий білим куполом парашута. На стелі – 90 прізвищ «голубих беретів», що поклали свої життя за мирне небо над головами українців.

Українські прикордонники затримали кількох окупантів та їхніх пособників. У селищі Новотроїцьке, що біля Горлівки, прикордонний наряд затримав чоловіка у військовій формі без розпізнавальних знаків зі зброєю в руках. У ході перевірки було встановлено, що затриманий мешканець Горлівки є членом незаконного збройного формування.

Ще одного бойовика затримали у Майорську. Чоловік їхав з Горлівки на мотоциклі  без номерних знаків. Під час перевірки у чоловіка виявили посвідчення старшого офіцера штабу злочинної організації «Всєвєлікоє Войско Донскоє».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів