Минулої доби на сході України поліг один наш боєць і поранено дванадцятьох, – АП (відео)

12:52 28 липня 2015 р.

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 28 липня 2015 року

Ситуація в зоні бойових дій на сході України станом на 28 липня 2015 року
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко повідомив у вівторок: «За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, 12 – було поранено».

Речник Адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко розповів сьогодні, 28 липня, на традиційному брифінгу в Українському кризовому медіацентрі:

«Учорашня доба позначилася подальшим загостренням воєнної обстановки на фронті. Зростає частка обстрілів позицій сил АТО з важкого озброєння – вперше за останні п’ять тижнів було зафіксовано застосування реактивних установок «Град» з боку незаконних збройних формувань.

Основні події на передовій, які сталися вчора, 27 липня:

На Луганському напрямку продовжуються мінометні, артилерійські і навіть танкові обстріли наших позицій біля Станиці Луганської і Щастя. Противник підтягнув до лінії зіткнення значну кількість важкого озброєння, і відкриває вогонь у темну пору доби. 

Унаслідок ворожих обстрілів ТЕС у місті Щастя частково зупинила свою роботу. Також поновилися бої на північ від Бахмутської траси.

У районі села Кряківка Новоайдарського району наші бійці відбили напад ворожої диверсійно-розвідувальної групи, яка переправилася через Сіверський Донець. Також зафіксовано кілька збройних провокацій противника поблизу Кримського.

На Донецькому напрямку основними точками напруженням на фронті залишаються: передові позиції за Світлодарськом, периметр окупованої Горлівки, утримувані рубежі на захід Донецька. Противник продовжує тримати важке озброєння на передовій і щодня його використовує.

Уночі від ворожим вогнем зі 152-міліметрових гармат опинилися житлові квартали м. Світлодарськ. Із Горлівки та селища Гольмівський противник обстріляв з танків та великокаліберних гармат наші позиції на південь від села Миколаївка Друга.

На ділянці фронту від Авдіївки до Мар’їнки бойові дії велися у цілодобовому режимі. Найскладніша ситуація – біля Донецької об’їзної дороги, де наші позиції та мирні будинки тричі були обстріляні з «Градів».

Вогонь вівся безпосередньо з Донецька. Бойовики систематично використовують танки і артилерію.

На ділянці фронту від Мар’нки до Волновахи перемир’я зберігається. На Маріупольському напрямку бойові дії розгорнулися за схід від окупованого райцентру Тельманове.

Зокрема, вчора рано вранці противник провів артилерійський обстріл наших позицій біля Старогнатівки, та мінометний обстріл наших позицій – біля Гранітного. Вогонь вівся зі східного напрямку і відстані до п’яти кілометрів.

Уже ввечері бойовики двічі відкривали вогонь в районі Чермалика з протилежного боку Павлопільського водосховища. Також зафіксовано цинічне порушення Мінських домовленостей з боку незаконних збройних формувань у Широкиному: бойовики обстріляли місію ОБСЄ.

При цьому поранено одного спостерігача місії. Йому оперативно надали медичну допомогу.

Унаслідок цієї провокації сили АТО під Широкиним перебувають у повній бойовій готовності. У захисників України достатньо сил, щоб перешкодити агресивним намірам ворога. Просимо громадян і ЗМІ не піддаватися паніці: Маріуполь і Широкине є і будуть під контролем української армії.

Інформація про обмін військовослужбовців ЗС РФ Єрофєєва і Алєксандрова не відповідає дійсності. Це фейк і провокація російських спецслужб та ЗМІ, організовані з метою відвернення уваги від початку сфабрикованого судилища над Надією Савченко. Прохання до вітчизняних журналістів: перевіряти інформаційні повідомлення і не ретранслювати ворожу пропаганду.

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув. Дванадцятьох– було поранено.

Служба безпеки України успішно бореться проти ворожих диверсантів та шпигунів по всій території країни. Спецслужби попередили спробу створення так званої «Кіровоградської народної республіки». Група зловмисників планувала організувати протести та силові зіткнення з місцевими правоохоронними органами та розповсюджувала антиукраїнську пропаганду в Інтернеті. СБУ оперативно відреагувала на загрозу.

СБУ припинила роботу телекомунікаційних комплексів у Дніпропетровській, Волинській та Чернівецькій областях, які належали бойовикам. Завдяки спеціальному обладнанню бойовики з Донбасу тримали зв’язок зі своїми кураторами з російських спецслужб.

Під час обшуків оперативники вилучили понад 150 одиниць телекомунікаційного обладнання, 17,5 тисяч сім-карток українських мобільних операторів і близько 20 одиниць комп’ютерної техніки. Правоохоронці вже встановили особи 10 зловмисників, причетних до організації міжнародного зв’язку.

У Запорізькій області спецслужби затримали мешканку Донецька, яка займалася незаконним обміном гривень, що були викрадені у банках Луганська, на російські рублі. Жінку спіймали на «гарячому» коли вона перевозила майже півтора мільйона російських рублів готівкою.

Встановлено, що схема обміну валют була організована ватажком бойовиків на прізвисько «Лєший». Фінансові махінації проводилися на території Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

Гвардійці затримали бойовика. Під час перевірки документів на одному з блокпостів Маріуполя бійці Нацгвардії затримали пасажира рейсового автобуса без документів. Під час огляду речей у чоловіка виявили символіку бандформування «ДНР».

В особистому записнику знайдені записи та цифрові  шифри. Для з’ясування особи громадянина та його намірів він був переданий співробітникам СБУ.

Учора в міністерстві оборони відбулася презентація нових зразків парадо-вихідної, повсякденної та польової форми для військовослужбовців ЗСУ. Окрім нової форми, що повністю відповідає вимогам і умовам сучасної війни було презентовано нові зразки розпізнавальних знаків – погонів. Також у майбутньому на українську армію очікує реформа системи військових звань – відповідно до національних традицій та для узгодження зі стандартами НАТО.

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців. Півсотні співробітників спецбатальйону патрульної служби міліції «Тернопіль» вирушили на схід.

Більшість бійців уже несли службу в зоні проведення антитерористичної операції, тож мають хорошу підготовку та практичний досвід. Ці хлопці забезпечені всім необхідним для несення служби.

Два дні тому до Маріупольського порту прибуло судно з гуманітарним вантажем з Туреччини. Близько двох тонн продуктів харчування, засоби особистої гігієни та одяг передадуть сім’ям вимушених переселенців.

Військовослужбовці Національної гвардії України подякували волонтерам. Волонтери вже рік доставляють гарячу їжу на передові позиції українських військ біля Маріуполя.

Гвардійці  подякували кухарям за чуйність та золоті руки, а водіям – за сміливість. Активісти і запевнили, що за необхідності забезпечать харчування до 1500 військовослужбовців».

Про це повідомляється в сьогоднішніх «Зведених даних», опублікованих на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів