МВС заспокоює, що не розганятиме Євромайдан (доповнено відеосюжетами)

14:28 9 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Силовики запевняють, що прийшли в центр Києва міняти своїх стомлених колег, а Олег Тягнибок пояснює, що їх замало для штурму.

Командири підрозділів Внутрішніх військ, які перегородили в Києві вулицю Хрещатик (із боку Європейської площі) лише за 150 метрів від барикад на Майдані Незалежності, запевнили сьогодні, 9 грудня, що з’явилися там не для штурму наметового містечка на ньому, а «з мирною метою – щоб захищати правопорядок». За їх словами, «відбувається планова заміна міліціонерів, які протягом останніх днів охороняли громадський порядок у столиці».

Тим часом лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок закликає мітингувальників в центрі Києва не панікувати через появу Внутрішніх військ. За його словами, підтягнутих сил міліції не вистачить для розгону Майдану. «Я би не панікував. Щойно я пройшов всі блок-пости, все надійно заблоковано. Такою кількістю міліції вони нічого не зроблять», – сказав Тягнибок.

Окрім того, він пояснив: «Зараз у Києві стільки міжнародних спостерігачів, що влада не піде на силовий розгін Майдану». Зокрема на Хрещатику перебувають зараз представники посольства ЄС у Києві.

А на запитання про те, як він пояснює стягування до Майдану службовців внутрішніх військ, лідер «Свободи» відповів так: «Може, лякають, щоб ми не спали. Непокоїть тільки ситуація з Васильковом, звідки мають привести кримський «Беркут», щоб провести ротацію з тим, який стоїть тут».

Тягнибок припустив також, що силовики здійснили цей маневр «в якості профілактичних заходів, оскільки ми збирались блокувати Мінздох та Шевченківський райсуд». Своєю чергою, лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк пояснює: «Вони (спецпідрозділи ВВ. – «ЩЛ») не прийшли захоплювати Майдан. Їхнє завдання – оточити Майдан і не дати нам можливості привозити воду, дрова». 

Тому Яценюк зазначив, що зараз завдання Євромайдану – «вузькою ланцюжком пропускати наші машини і на руках приносити все необхідне». Відтак він закликав «майданівців» до впевненості, порядку та дисципліни, а також закликав жителів інших областей їхати в Київ

А перед запевненнями командирів спецпідрозділів Внутрішніх військ, що вони не штурмуватимуть Євромайдан, на ньому були неабияк занепокоєні не лише скупченням силовиків навколо них, а й розгортанням пожежниками почали гідранти під мерією Києва. Рятувальники пояснювали, що прибули під її стінами після повідомлень про мінування трьох сусідніх із нею станцій метро, натомість активісти Євромайдану остерігалися, що воно – тільки привід для почастку «зачистки» учасників акцій протесту. Некоїло їх і те, що працівники апарату КМДА виносили з кабінетів документи та оргтехніку.

Утім, як повідомляв «Щоденний Львів», Янукович погодився на перемовини з опозицією.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів