Мовним обмудсменом в Україні може стати львів'янин Святослав Літинський

13:02 8 липня 2020 р.

Влітку 2015 року Святослав Літинський отримав свій паспорт, заповнений лише українською мовою.

Влітку 2015 року Святослав Літинський отримав свій паспорт, заповнений лише українською мовою.

А завтра, 9 липня, велика палата Конституційного Суду України продовжить розгляд справи щодо конституційності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі усного провадження продовжить розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25 квітня 2019 року № 2704–VIII (далі – Закон).

Автори клопотання стверджують, що оспорюваний Закон не відповідає низці приписів Конституції України, оскільки він спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками. Крім цього, на переконання народних депутатів України, Законом порушено конституційні права громадян, а саме право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України; звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Суб’єкт права на конституційне подання також вважає, що Закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів, що «ставить під загрозу застосування такого невід’ємного елементу принципу верховенства права, як принцип правової визначеності».

Нагадаємо, 7 липня Велика палата Конституційного Суду України розпочала розгляд цієї справи. Деталі за посиланням: https://bit.ly/38Cw0Dt.

А суддя Верховного Суду України Дмитро Гудима написав у Фейсбуці про іншу сьогоднішню подію - вибір Урядом так званого мовного омбудсмена: "Незабаром розпочнеться голосування щодо призначення Кабінетом Міністрів України уповноваженого із захисту державної мови (така посада передбачена Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної"). Щиро бажаю кандидату Святослав Літинський успіху! Хоча він працює, зокрема, у ЛНУ ім. Івана Франка Офіційна сторінка, але познайомився з ним років 6 тому біля входу до одного з львівських судів (ще тоді я працював адвокатом). Для Святослава то, здається, була перша судова справа (про паспорт), спрямована на захист державної мови. Тоді мене вразила неординарність підходу математика до застосування норм права (я був скептиком). Проте цей підхід, як продемонструвала подальша громадська діяльність Святослава, для захисту державної мови виявився ефективним (навіть за попереднього правового регулювання).

Завдяки його зусиллям/ініціативам автомобільні гіганти Mercedes, Volkswagen, Renault, Toyota, Seat впровадили українською бортові меню, виробники LG і Samsung - маркування для споживача українською на побутовій техніці, виробники комп'ютерів Asus, Lenovo і HP - українізували клавіатуру, продавці відомих інтернет-магазинів запустили українською їхні веб-сайти, причому багато (на жаль, не всі) зробили це у досудовому порядку або шляхом укладення мирової угоди.
Навряд чи є хтось, хто в Україні зробив більше "польової роботи" у сфері захисту державної мови за останні роки..."

Результати вибору у Кабміні будуть відомі через дві-три години. Нагадаємо, шо влітку 2015 року Святослав Літинський отримав свій паспорт, заповнений лише українською мовою.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів