Міжмор'я змогло би протистояти союзу Росії і Німеччини, – білоруський опозиціонер (відео)

17:43 26 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: erepublik.com

Багатьом українцям здається, що Біларусь – це стабільна країна. Там панує порядок. Але це все – пропаганда. Хоча стосовно сьогоднішньої ситуації в Україні це видається саме так. Але якщо раптом би Росія напала на Білорусь, то в Білорусі були би ще більші проблеми, ніж в Україні.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це в ефірі громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) під час розмови на тему «Хто збудує «лінію Маннергейма»  від Балтійського до Чорного морів?», – заявив голова Білоруського дому у Варшаві Алєсь Зарембюк.

За його словами, і Україна, і Біларусь мають однакові проблеми. І головна  проблема – це Росія.

– У нас зараз керує Алєксандр Лукашенка, немає прав людини, політичні в’язні сидять у в’язницях, – каже він.

Водночас, за його словами, у Білорусі дуже сильні проросійські настрої. Саме тому білорусам дуже потрібна «лінія Маннергейма».

Алесь Зарембюк  вважає, що сторічна ідея Юзефа Пілсудського про створення конфедеративної держави від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів, яка стане розмежувальною лінією між країнами Європи та Росією, зараз знову набула своєї актуальності.

- Цей союз від одного моря до іншого зараз дуже важливий, тому що дозволить нам провести цю лінію на Сході Біларусі та України. Є тільки одна проблема: Біларусь зараз - різновекторна. Ми є країною, яка входить в економічний союз з Казахстаном, в Митний союз. Ми йдемо на Схід. А Україна швидкими кроками йде на Захід, - каже білоруський опозиціонер.

Підтримку цієї ідеї він пропонує шукати у Франції. Тому що знову виникає небезпека об’єднання Росії та Німеччини, як це було на початку 20 століття.


Довідка

Міжмо́р'я (пол. Międzymorze, лат. Intermarium) — проект конфедеративної держави, до якої входять Польща, Україна, Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, Молдова, Угорщина, Румунія, Югославія, Чехословаччина, а також, можливо, Фінляндія, висунутий Юзефом Пілсудським після Першої світової війни. Ця конфедерація повинна була сягати від Чорного і Адріатичного до Балтійського моря, звідси й назва.

Пропонована конфедерація повинна була продовжити багатонаціональну та багатокультурну традицію колишньої Речі Посполитої. Пілсудський вважав, що її відновлення дозволить уникнути державам Центральної Європи домінування Німеччини або Росії. Категорично проти ідеї виступив СРСР і всі західні держави, за винятком Франції. Протягом двох десятиліть після краху ідеї Міжмор'я всі держави, які мали до неї входити, потрапили в зону впливу Радянського Союзу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів