Міністра оборони дезінформували щодо Дебальцевого – його контролюють українці, – волонтер (відео, оновлено)

17:49 31 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Сергій Лойко

Волонтер Олексій Мочанов повідомив у суботу: «З приводу Дебальцевого міністра Півторака дезінформували. Дебальцеве під контролем сил АТО».


Відео: Espreso.TV

Волонтер Олексій Мочанов повідомив сьогодні, 31 січня: «З приводу Дебальцевого міністра Півторака дезінформували. Дебальцеве під контролем сил АТО. В окрузі сновигають сепарські ДРГ (диверсійно-розвідувальні групи), сіють паніку і бардак. З ними боряться так, як можуть. Але заява, що ЗАРАЗ обстановка в Дебальцевому така, як позавчора і вчора у Вуглегірську – не відповідають дійсності. Ви вже вибачте, Степане Тимофійовичу, але хтось результативно Вас дезінформував. Навиріст... Ми щойно звідти, переїжджаємо на іншу точку, в іншому боці. На зв'язку».

Олексій Мочанов написав це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook». Натомість у прес-службі Міністерства оборони України вже опублікували «Роз`яснення інформації щодо ситуації навколо міста Вуглегірськ та Дебальцево Донецької області», в якому мовиться»:

«Сьогодні під час брифінгу міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак заявив про часткове захоплення бойовиками міста Вуглегірська Донецької області. Деякі представники ЗМІ невірно зрозуміли слова міністра та заявили про захоплення бойовиками міста Дебальцевого Донецької області. Ще раз наголошуємо, що місто Дебальцево контролюється українськими військовослужбовцями, але бойовики ведуть постійний обстріл околиць цього населеного пункту. У свою чергу, сили АТО ведуть контрбатарейну боротьбу та вогонь у відповідь, та подавляють вогневі точки бойовиків. Станом на 14.00 місто Вуглегірськ лише частково знаходиться під контролем бойовиків. Наразі у місті тривають вуличні бої».

Про це повідомляється в суботу на сайті прес-служби Міністерства оборони України. Своєю чергою, «Громадське телебачення» передає сьогодні, 31 січня,

«Дебальцеве на Донеччині перебуває під контролем українських військ. Про це сказав Громадському в.о. спікера Генштабу Міноборони Владислав Селезньов.

«Інформація (стосовно часткового контролю Дебальцевого бойовиками. – Ред.) не відповідає дійсності. Це або некоректне сприйняття інформації, або ж пан міністр обмовився. Дебальцеве під нашим контролем. Місто наше», – заявив він. При цьому, ситуація в місті складна, бо воно постійно під обстрілом бойовиків.

«По Дебальцевому – Дебальцеве знаходиться під нашим контролем, бойовики активно використовують артилерію і ведуть вогонь по околицях. Наші сили, у тому числі сили контрбатарейної боротьби, засікають ворожі вогневі точки і завдають вогню у відповідь. Тобто, ситуація там складна, особливо враховуючи той факт що у місті залишається цивільне населення. По деяких кварталах Дебальцевого працює ворожа артилерія», – зазначив Селезньов.

Натомість, Вуглегірськ частково контролюється бойовиками. «По Вуглегірську – ситуація вкрай складна. В місті є бойовики. Частину міста вони контролюють. Йдуть вуличні бої. Тут варто зазначити, що часто закидають начальникові Генштабу, що він самостійно приймає рішення, але всі процеси щодо ведення Антитерористичної операції здійснює штаб АТО, є відповідна комунікація начальника штабу АТО із Генеральним штабом. Вся необхідна інформація, що може бути корисною під час проведення операції, звісно, подається. Але в процес керування, управління – ніхто не втручається», – підкреслив Селезньов.

Щодо відправки резервів на допомогу спікер зазначив: «Ми не можемо вести мову, які саме сили і якими шляхами рухатимуться. Ця інформація закрита». Серед іншого, за словами Селезньова, можна стверджувати про наявність у бойовиків крупнокаліберної артилерії. По околицях Дебальцевого: Нікішине, Чорнухине, Рідкодуб – бойовики постійно криють «Градами».

«Схема наступна: спочатку бойовики наносять по населених пунктах удари з реактивної артилерії, що призводить до руйнування будівель та укріплень, а потім відкривають вогонь з мінометів. Тобто, спершу відкриває вогонь ствольна артилерія, що з розрахунку бойовиків призводить до паніки, а потім у ту ж точку б'ють міномети. Міномет дає багато осколків, тому наслідки його роботи більш значні для особового складу», – пояснив Селезньов.

Про це повідомляється в суботу на сайті «Громадського телебачення».

Як інформував «Щоденний Львів», міністр оборони Степан Полторак повідомив у суботу: «На жаль, Дебальцеве частково контролюється терористичними угрупованнями».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів