Львів’яни відзначили Свято Героїв

17:55 22 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У неділю, 22 травня, у Львові відбулися за участі обласної влади, громадськості та воїнів різних поколінь урочисті заходи з нагоди відзначення Свята Героїв.

Про це повідомили сьогодні, 22 травня, в прес-службі  Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Слова вдячності Героям України висловив і голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синюткаякий наголосив: «Сьогодні ми вшановуємо Героїв, які в різні часи були відважними силою духу і завжди готовими стати в бій за Україну. Це і учасники визвольних змагань, і ветерани війни, і наші новітні герої – учасники АТО. На сьогодні можемо пишатися ними, зокрема достойними воїнами, котрі воюють на сході. Вже понад 10 тисяч новітніх героїв повернулися додому живими і, на жаль, 240 родин повернули своїх синів навічно. Я б дуже хотів, щоб учасники цього віче завжди шанували своїх героїв та силою слова й невтомною працею утверджували Українську державу».

Відтак, біля пам’ятника Степану Бандері провели громадське віче. Опісля учасники сформували колону і пройшли вулицями Львова до проспекту Свободи. Там представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та виконали Національний Гімн України.

У рамках заходів також заплановане відкриття виставки в Музеї визвольної боротьби України на вулиці Лисенка, 23а, присвяченій постаті полковника Євгена Коновальця. Відкриття відбудеться 23 травня о 15:00.

День Героїв або Свято Героїв – це щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських воїнів – борців за волю України. Воно охоплює всі історичні епохи та спрямоване на патріотичне виховання молоді, вшанування українських героїв минулого та сьогодення. Львівська обласна рада прийняла рішення про відзначення свята в четверту неділю травня. Історія відзначення Свята Героїв сягає далекого 1941 року, коли на Другому Великому Зборі Організації Українських Націоналістів було постановлено щороку, 23 травня, святкувати День Героїв».

Натомість у прес-службі міністерства оборони України розповіли в неділю:

У Львові військовослужбовці Національної академії сухопутних військ на чолі «із її начальником генерал-лейтенантом Павлом Ткачуком взяли найактивнішу участь у відзначенні Свята Героїв. В урочистостях взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, міський голова Львова Андрій Садовий, керівники силових структур, представники місцевого самоврядування, громадськості.

Розпочалися святкові заходи із покладання кошика квітів від влади та студентства до пам’ятника Роману Шухевичу у селищі Білогорща неподалік Львова.

Продовжилися урочистості покладанням квітів та лампадок до могил на полі почесних поховань Личаківського кладовища №67 та спільною молитвою. Учасники заходів також поклали квіти і запалили лампадки до могил учасників АТО. Після цього під час панахиди спільно помолилися за їхній вічний спочинок.

У програмі відзначення Свята Героїв окрім того відбулося покладання квітів до пам’ятника Степанові Бандері та урочисте віче. Опісля учасники заходу сформували колону, що рухалася вулицями Львова до центральної частини міста. Там відбулося урочисте проходження колони проспектом Свободи до площі перед пам’ятником Тарасу Шевченку.

Завершилися святкові заходи покладанням квітів до пам’ятника Кобзареві та спільним виконанням Національного Гімну України. Забезпечували проведення заходів рота почесної варти та військовий оркестр Національної академії».

Своєю черго. в прес-службі міськради повідомили сьогодні, 22 травня, «Щоденному Львову»:

«Сьогодні, 22 травня, у Львові вшановують пам’ять борців за волю України. З нагоди Свята Героїв у Львові відбулось чимало заходів. Зокрема, керівництво області і міста, громадськість поклали квіти до пам’ятників Романові Шухевичу, Степанові Бандері й Тарасові Шевченку, центром міста урочисто пройшли колони громадськості, студенти пробігли естафету, відбулось урочисте віче і панахида. Також поклали квіти і запалили лампадки на полях почесних поховань на Личакові.

Зокрема, о 9:30 представники влади та студентства поклали квіти до пам’ятника Р. Шухевичу у Білогорщі. О 10:00 студенти Львівського державного університету фізичної культури пробігли щорічну естафету, присвяченупам’яті героїв національно-визвольної боротьби, від площі навпроти пам’ятника Романові Шухевичу до поля почесних поховань Личаківського кладовища №76.

Опісля, о 10:30 год., представники влади та громадськості поклали квіти до могил і помолилися на полі почесних поховань №67 (могили Героїв Небесної Сотні), звідки перейшли до поля почесних поховань №76 (могили учасників АТО), де об  11:10. поклали квіти і запалили лампадки. Відтак, відслужили панахиду, після якої учасники урочисто пройшли до проспекту Свободи. Натомість о 12:00 керівництво області, міста та громадськість поклали квіти до пам’ятника Степану Бандері. Тут же відбулось урочисте громадське віче.

Зокрема, міський голова Львова Андрій Садовий зазначив: «Коли говориш людям неправду, ти робиш їх слабкими. Коли говориш людям правду, ти робиш їх сильними. Нам потрібна сильна Україна і нам потрібні сильні, тверді українці. Ми дуже часто нарікаємо на владу. Насправді, ми все життя нарікаємо на владу. Але ж ми ту владу з вами обираємо. Ми зачаровуємось, а потім розчаровуємось. Бо обираємо часто не по ділах, а по обіцянках, по гаслах, по лозунгах. Я би дуже хотів, щоб Бог дав нам всім розуму бути дуже мудрими і відповідальними, коли ми делегуємо комусь своє право. Ми щороку збираємось тут, прославляємо наших героїв, молимось за них. Сьогодні ми маємо нових наших героїв – молодих хлопців, які віддали своє життя за нас з вами, щоб ми сьогодні жили. Ми сьогодні повинні робити і ту роботу, яку вони не зробили. Це наш священний християнський обов’язок. Велика шана всім нашим героям – і героям минулих століть, і сьогоднішнім героям»,.

О 13:30 колони з представників ветеранських та патріотичних, молодіжних громадських організацій та студентської молоді, ліцеїстів Львівського державного ліцею ім. Героїв Крут, учнівської молоді – урочисто пройшли від проспекту Свободи до пам’ятника Тарасові Шевченку, після чого, о 14:00, поклали квіти до пам’ятника і спільно виконали  Гімн України.

Історія відзначення Свята Героїв сягає 1941 року. День Героїв або Свято Героїв – це щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських воїнів – борців за волю України. Воно охоплює всі історичні епохи та спрямоване на патріотичне виховання молоді, вшанування українських героїв минулого та сьогодення».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів