Львівський облвійськкомат опублікував роз'яснення: «Як діяти у разі виклику у військовий комісаріат»

10:28 28 липня 2014 р.

Фото до новини


Фото: pravda.lutsk.ua

«Перш за все, чоловікам потрібно знати, що вручити повістку може представник військового комісаріату, ЖЕКу чи селищної ради».

Львівський обласний військкомат розповідає в поясненнях «Як діяти у разі виклику у військовий комісаріат»:

У зв’язку з затвердженням Верховною Радою України чергового Указу Президента «Про часткову мобілізацію», в українців виникає безліч питань стосовно своїх дій у ситуації, що склалась. Що означає проведення мобілізації в першу чергу для українських чоловіків? Як вона проходитиме? Як діяти, якщо ви отримали повістку? Про це та інше – далі.

Що робити, якщо вам прийшла повістка?

Перш за все, чоловікам потрібно знати, що вручити повістку може представник військового комісаріату, ЖЕКу чи селищної ради. Після вручення повістки або повідомлення по телефону кожен громадянин зобов’язаний з’явитись у вказаний у повістці час на збірний пункт чи військкомат.

Зі собою потрібно мати повістку або мобілізаційне розпорядження, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права та інші речі, вказані у повістці. У військкоматі уточнять інформацію щодо вас і вже згодом вкажуть на подальші ваші дії.

Які соціальні гарантії передбачені мобілізованим особам?

На мобілізованих громадян поширюються всі гарантії соціального та правового захисту, встановлені законодавством для військовослужбовців. Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації», який прийнято на засіданні Верховної Ради України 27.03.2014, за працівниками, які призвані під час мобілізації на військову службу, на особливий період, але не більше одного року зберігаються місце роботи, посада, компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності.

Водночас вони отримують грошове забезпечення як військовослужбовці. Якщо така людина – приватний підприємець, то за ним зберігається право на підприємницьку діяльність. Пенсіонерам, яких призвали на військову службу під час мобілізації, продовжують виплачувати пенсії на особливий період під час такої служби.

Яка відповідальність передбачена за неявку за викликом у військкомат?

Якщо особа не з’явилась у вказаний термін у військкомат, вона може бути притягнена до кримінальної відповідальності на строк від двох до п’яти років позбавлення волі. У разі змін у складі сім’ї, таких, як народження дитини, військовозобов’язаний повинен надати документи про народження дитини у військкомат.

Адже, якщо в сім’ї п’ять та більше дітей, чоловік має право на відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації. Про зміну місця роботи, освіти чи місця проживання також потрібно повідомляти, в іншому випадку громадянам загрожує штраф у розмірі від 85 до 119 гривень.

Кого не закличуть до війська?

Є низка категорій військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а саме:

а) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Здійснювати своєчасне оформлення бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час зобов’язані працівники підприємства чи організації, відповідальні за ведення військового обліку і бронювання військовозобов’язаних;

б) визнані відповідно до висновку Військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

в) чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ять і більше дітей віком до 16 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);

г) жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років (такі жінки можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання);

д) зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

є) народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим;

е) інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

Також, останні зміни до законодавства передбачають, що на особливий період не підлягають призову на військову службу за мобілізацією студенти та аспіранти, які навчаються на денній формі навчання.

І наостанок, якщо повістка не прийшла, а ви не можете чекати та хочете продемонструвати свою громадянську позицію й готовність у випадку необхідності захищати нашу країну, беріть паспорт і військовий квиток – та рушайте до військового комісаріату. Ви можете бути затребувані на цьому етапі або ваші контакти запишуть до списків потенційно затребуваних. У будь-якому випадку – саме військовий комісаріат надасть вам необхідні вказівки та рекомендації, окреслить подальший план дій».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів