Львівська облрада закликала парламент невідкладно прийняти «Закон про мову»

20:25 14 лютого 2017 р.

Ініціатор звернення до Верховної Ради Володимир Гірняк наголосив: «Ми живемо в час, де кожен день – це виклик для існування української мови як такої».

Львівська обласна рада закликала парламент не зволікати з прийняттям закону «Про українську мову» як сучасного та дієвого нормативного документа. Відповідне звернення до народних обранців було прийняте сьогодні, 14 лютого під час пленарного засідання Львівської обласної ради.  

Ініціатор звернення, заступник голови обласної ради Володимир Гірняк, наголосив у ньому: «Ми живемо в час, де кожен день – це виклик для існування української мови як такої. Як юрист я вивчив законопроект «Про українську мову» і можу резюмувати – документ готували справді фахівці, які знаються на питаннях мовної політики. Цей закон здатен і захистити державну, українську мову, і створити їй нормальні умови для подальшого розвитку».

Володимир Гірняк також закликав Львівську міську раду та ради усіх рівнів Львівщини підтримати ініціативу Львівської обласної ради та також звернутись до парламенту із закликом невідкладно прийняти «Закон про мову». Про це повідомили сьогодні, 14 лютого, в прес-службі Львівської обласної ради, де також опублікували текст звернення:

«19 січня цього року у парламенті України був зареєстрованийзаконопроект №5670 «Про державну мову», яким пропонується значно розширити  і закріпити використання української мови як державної у ЗМІ, виробництві та розповсюдженні фільмів і серіалів, а також у сфері реклами та книговидання. Цей законопроект є дієвим правовим інструментом, який надійно утвердить українську мову як державну. У ньому передбачені актуальні механізми захисту, функціонування та розвитку української мови в усіх ключових сферах суспільного життя. При його написанні враховано світовий, зокрема, європейський досвід мовного законодавства, у якому мова виступає фундаментом держави та її конституційного ладу.

Водночас прийняття закону «Про державну мову» виводить із правового поля сумнозвісний  мовний закон «Ківавлова-Колесніченка», який заохочує витіснення української мови. Найбільш актуальним є те, що законопроект передбачає створення державних інститутів для забезпечення стандартів та захисту державної мови.

Вважаємо, що для України прийняття такої законодавчої норми як закон «Про державну мову» є вкрай необхідним, особливо сьогодні, у час воєнної агресії  з боку Росії. Адже українська мова – той форпост, який береже українську ідентичність. Наше завдання – зупинити русифікацію і підтримати сучасне мовне законодавство, яке відповідає викликам часу.

Зважаючи на викладене, ми, депутати Львівської обласної ради, звертаємось до Верховної Ради України із закликом не затягувати із прийняттям закону «Про державну мову». Маємо утвердити українську мову в нашому суспільстві та невідкладно приймати всі нормативні акти на її підтримку».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів