Сесія Львівської міськради наполягає: «В часи війни жодні зміни в Конституції неприпустимі» (оновлено)

16:21 27 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: sveola.blogspot.com

Сьогодні на початку засідання сесії ЛМР було прийнято звернення до Голови Верховної Ради України, яке стосується розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції України.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив сьогодні, 27 серпня, на засіданні сесії ЛМР: «Питання є критично важливим, тому що мова йде про завтрашній день нашої держави. Ми маємо дати це звернення публічним та звернутись до депутатів інших місцевих рад. Питання справді принципове. Ми маємо сьогодні в окупації Крим, частину Луганської і Донецької областей. Є чітка норма Конституції, що в часи війни жодні зміни в Конституції України неприпустимі, тому що це може і вже використовується ворогом України. Тому депутати Верховної Ради і в тому числі депутати, які обрані від Львова, мають бути принципові, вони мають свідомо приймати рішення, а не під тиском своїх керманичів».

Цю заяву передали сьогодні, 27 серпня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де згодом опублікували текст звернення до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана:

«31 серпня 2015 року Верховна Рада України збереться на позачергову сесію, на якій ймовірно розглядатимуть зміни до Основного Закону України. Ми, депутати Львівської міської ради, виступаємо категорично проти будь-якої підтримки поданого на розгляд парламенту проекту закону про внесення змін до Конституції України, норми якого передбачають, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих територіально-адміністративних одиницях Донецької і Луганської областей визначаються Законом про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Усі акти влади про надання в будь-якій формі автономного статусу окупованим територіям Донбасу по суті є антиконституційними та ведуть до знищення державного суверенітету і територіальної цілісності України, чого і домагається держава-агресор.

Нагадуємо, що згідно зі статті 2 Конституції України, зміни до якої може бути ухвалено тільки всеукраїнським референдумом, Україна є унітарною державою. Відповідно до цієї статті на всій території України має діяти єдиний порядок місцевого самоврядування, який не передбачає жодних «особливих порядків» для окремих територій.

Єдина реальна особливість, так званих, окремих районів Донецької і Луганської областей полягає в тому, що ці території, як і Крим, є окупованими російським агресором. Тому повноцінне запровадження там місцевого самоврядування можливе лише після повного відновлення державного суверенітету та конституційного ладу України на цих територіях, вигнання російських окупантів та позбавлення виборчих прав їхніх місцевих пособників.

Від імені громади м. Львова закликаємо народних депутатів України, насамперед обраних до Верховної Ради України від Львівщини, не підтримувати запропонованих змін до Конституції України, які спрямовані на фактичну капітуляцію української держави у війні з ворогом і призведуть до реалізації плану Путіна, спрямованого на знищення України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів