Літні жителі півдня, сходу й частково центру України бачать в інтеграції з Росією відновлення Радянського Союзу

10:30 13 вересня 2013 р.

Однак останні соціологічні дослідження компанії Research & Branding Group підтверджують, що на 20% більше громадян підтримують євроінтеграцію України, аніж вступ до Митного союзу. Так, на запитання, чи необхідно підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом, 49% опитаних відповіли, що «так», а лише 31% – «ні».

Стереотипи мислення та ностальгія за молодими роками є головними факторами, що формують прихильність людей старшого віку до Митного союзу. Літні жителі півдня, сходу й частково центру України дивляться на інтеграцію з Росією як на відновлення Радянського Союзу. Для молодшого покоління східних та південних областей Росія є країною, де живуть їхні родичі,  де розмовляють зрозумілою для них мовою. Однак та частина молоді, яка побувала в країнах Європи, свій індивідуальний вибір робить на користь Європейського союзу.

Останні соціологічні дослідження підтверджують, що на 20% більше громадян підтримують євроінтеграцію України, аніж вступ до Митного союзу. Це показали дослідження компанії Research & Branding Group. Так, на запитання, чи необхідно підписувати угоду про асоціацію з Євросоюзом, 49% опитаних відповіли, що «так», а лише 31% – «ні».

Загалом, кажуть дослідники, чим молодша й обізнаніша людина, тим більше вона тяжіє до європейського вибору. І чим старша людина, чим більше вона зациклена на стереотипах минулого, тим ближчою для неї є сучасна Росія, як правонаступниця Радянського Союзу.

​​Саме за цих людей, людей старшого віку, які ностальгують за своєю молодістю в СССР, розпочали боротьбу українські комуністи.

Комуністи відберуть у Партії регіонів голоси «шанувальників СССР»?

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна наголошує, що «громадяни України базують своє симпатії на особистому досвіді». У тих регіонах України, де велика частка громадян їздила до країн Європейського союзу і на власні очі бачила, як там живуть люди, там і найбільше прихильників євроінтеграції. Це переважно центральні й західні області України. А жителі сходу та півдня переважно їздять на заробітки до Росії і значно менше відвідують країни ЄС. Тому серед людей середнього віку там багато тих, хто підтримує зближення з Митним союзом або ще не визначилися у своїх поглядах.

Якщо ж говорити про людей літнього віку, то на сході й півдні країни більшість із них не задоволені своїм матеріальним станом і сумують за молодими роками та життям у Радянському Союзі. Голоси саме цих виборців Комуністична партія України захоче відібрати у Партії регіонів у разі підписання Україною у листопаді угоди про асоціацію з ЄС.

​​«Швидше за все, КПУ відбере ці голоси у Партії регіонів», – каже Ірина Бекешкіна, якщо тільки Партія регіонів не посилить інформаційну кампанію про переваги європейського рівня життя і не залучить до цього молодь.

Молодь, яка вже відвідувала європейські країни і на власні очі бачила переваги європейського життя, мусить тепер переконати старших у перевагах євроінтеграції України. «Переконай свою бабусю» – таку кампанію варто було б розгорнути, радить Бекешкіна.

Опитування у Донецьку показали, що 15% тих, хто перш за все підтримує інтеграцію на пострадянському просторі, також виступають і за вступ до Європейського союзу.

Ірина Штогрін, Радіо "Свобода".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів