Кремль наполягає на федералізації й позаблоковості України

13:50 30 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vk.com

На цих забаганках вкотре наголосив у неділю керівник МЗС Росії Сєргєй Лавров.

Він заявив в інтерв’ю програмі «Воскресное время» на російському «Першому каналі», що «Москва пропонує спільно зі США і ЄС сформулювати загальні заклики до влади в Києві, щоб вона виступила з ініціативою загальнонаціонального діалогу, підсумком якого стане нова Конституція України». За словами Лаврова, «російські офіційні особи пропонують спільно зі США і Євросоюзом «сформувати групу підтримки України та сформулювати загальні заклики до тих, хто зараз керує в Києві, щоб вони виступили з ініціативою загальнонаціонального діалогу, запросили всі без винятку політичні сили – звісно, не озброєних радикалів – і регіони до рівноправних переговорів».

Керівник МЗС Росії вважає, що «підсумком цих переговорів має стати нова Конституція України, що гарантуватиме федеративний устрій, підтвердить і закріпить позаблоковий устрій, що забезпечує права всіх, хто живе в Україні». Окрім того, Лавров висловив сподівання, що « ті дії, яких зараз вживає офіційний Київ щодо того, щоб заборонити радикальні структури, і домогтися безумовного виконання відомих домовленостей про здачу нелегальної зброї, – все це буде виконуватися».

Про це повідомляє сьогодні, 30 березня, «Радіо Свобода». Натомість «ТСН.ua» інформує в неділю:

«Лавров дивується, чому Україна не хоче бути федерацією з російською мовою. Російський дипломат каже, що його український колега відкинув ідею перетворення України на федерацію.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров не розуміє, чому під час зустрічі його український колега Андрій Дещиця відкинув пропозицію про федералізацію України і надання російській мові статусу державної. За словами Лаврова, український міністр закордонних справ пояснив, що такі зміни суперечать основним принципам української держави.

«Дещиця сказав, що наша пропозиція неприйнятна, оскільки федералізація суперечить фундаментальним принципам державного устрою України. Незрозуміло чому. Таких принципів я не знаю. По-друге, ідея про те, щоб зробити російську мову другою державною, також неприйнятна», – сказав Лавров.

Голова МЗС Росії переконаний, що Україна не зможе врахувати інтереси росіян без переходу на федеральний устрій. «Можна зробити висновок, що якщо нинішні керівники в Києві будуть упиратися в своєму неприйнятті ідеї делегування повноважень регіону, а ми переконані, що тільки через федералізацію це можна зробити ефективно, якщо вони будуть як і раніше ігнорувати росіян, включаючи російську мову, то думаю, що з конституційної реформи, яка в якихось формах начебто почалася, нічого путнього не вийде» , – додав Лавров.

Він також зауважив, що, на його думку, перехід до Конституції від 2004 року – це лише « косметичні уточнення» , а не реформи».

Як повідомляв «Щоденний Львів», глава МЗС Росії заявив, що обговорює федералізацію України зі західними партнерами «і вони його чують», але його заступник повідомив у суботу про зовсім інше – що між РФ і США досі існує фундаментальна розбіжність щодо оцінки ситуації в нашій країні, в Москві опублікували «звернення Януковича» зі закликами до сепаратизму й спротиву українській владі, а російський військовий оглядач Павло Фельгенгауер писав в американському журналі «Foreign Policy»: «Москва заявила, що не визнає київський уряд і результати загальнонаціональних виборів на Україні доти, поки не буде прийнята нова конституція. А глава МЗС Росії Лавров уточнив, що нова конституція повинна зробити Україну федеративною державою. «Це перетворить російськомовні області на «фактичний протекторат Росії, – констатує російський експерт. – Контроль над ними дозволить Москві протягнути коридор у Придністров'ї. У підсумку частини «федеративної України», можливо, приєднаються до РФ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів