Комендант столичного Євромайдану – львів’янин Парубій

20:32 24 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

На Європейській площі у Києві вже встановили в рамках безстрокової акції протесту близько десяти наметів.

Про це повідомляє сьогодні, 24 листопада, кореспондент «BBC Україна» в Києві. За його інформацією, керівник штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що акція «не закінчиться доти, поки ми не переможемо», а комендантом наметового містечка обрано Андрія Парубія.

За словами організаторів протесту, мітинги на Європейській площі будуть відбуватися щодня о 19:00. А в понеділок о 8-й ранку опозиціонери почнуть встановлювати блок-пікет Кабінету міністрів.

Опозиція також закликала громадян, які вступили в протистояння з «Беркутом» біля Кабінету міністрів, не піддаватися на провокації і повернутися на Європейську площу. Як передає кореспондент «BBC Україна», відповідне рішення штабу «Євромайдану» оголосив один із членів партії «Батьківщина» Микола Булатецький, після чого частина учасників акції залишила вулицю Грушевського, де відбулися в неділю між протестувальниками й міліцією, про які кореспондент «BBC Україна» розповідає наступне:

«Кілька тисяч людей прийшли під Кабмін після закінчення мітинг на Європейській площі. Будинок уряду охороняла велика кількість бійців «Беркуту», всі входи і виходи до будівлі уряду забарикадовані вантажівками зі сміттям.

За якийсь час між демонстрантами і працівниками спецзагонів почалися сутички.

Міліція стверджує, що мітингувальники намагалися прорвати оточення, кидали в міліціонерів димові шашки й пирскали газом, а тому вони були змушені застосувати спецзасоби – сльозогінний газ.

Також демонстранти зламали одну із загорож і пожбурили її у правоохоронців. «Беркут» у наступ не йшов. У столичному управлінні МВС повідомили, що під час сутичок постраждав один міліціонер, якому в голову влучила металева труба.

Очевидці повідомили кореспонденту BBC, що в натовпі були присутні багато молодиків спортивної зовнішності, яких люди вважають провокаторами.

Про провокації повідомляє і народний депутат від опозиції Володимир Ар'єв.

«Я побачив сьогодні дві технології провокацій. Перша - петарди в Беркут. Друга – створення паніки: кілька десятків людей раптово починають бігти. Застосовуються майже одночасно. Біля Банкової мені довелося вибігати назустріч паніці і кричати що нічого не відбулося. Тобто, треба пильно стежити за провокаторами і не піддаватися на ці штучки».

Про те, що комендантом наметового містечка на Євромайдані в Києві обрали Андрія Парубія, інформує також сьогодні, 24 листопада, «iPress.ua». За його інформацією, керівник Центрального штабу партії «Батьківщина» Олександр Турчинов, виступаючи в Києві на Європейській площі, зазначив, що буде облаштований штаб європейського майдану. Зокрема, комендантом наметового містечка обрали Андрія Парубія, а інформаційно-пропагандистську роботу очолить В'ячеслав Кириленко.

«iPress.ua» розмістив також на своєму сайті інтерв’ю Ярослава Іваночка «Наметове містечко стоятиме до саміту у Вільнюсі, – Андрій Парубій. Комендант Євромайдану про план дій»:

«Як і передбачалося, Євромайдан у Києві надвечір переріс у наметове містечко. Сучасні події нагадують Помаранчеву революцію 2004 року. У ці хвилини на Європейській площі столиці триває монтаж наметів. 

Комендантом наметового містечка став народний депутат від фракції «Батьківщина» Андрій Парубій. В бліц-інтерв'ю «iPress.ua» він розповів про ситуацію у містечку і подальші плани мітингувальників.

– Який план дій маєте на Євромайдані?

– Головний план дій на сьогодні – це розбиття наметового містечка на Європейській площі і організація людей. Це зараз найважливіше.

– Скільки у вас наметів?

– Так. Є кілька десятків наметів. Близько десяти наметів вже розбито на площі. Встановлюємо далі.

- Чи забезпечені люди теплими речами, їжею, гарячим чаєм?

– Так. Є дві машини у яких готують гарячий чай. Зараз ми також організовуємо підвіз теплих речей.

– За вашими прогнозами, як довго протримається наметове містечко на Євромайдані? Чи не завадить йому міліція?

– Наметове містечко точно буде тут до саміту у Вільнюсі. А там буде все залежати від того, чи підпишемо Угоду про асоціацію. Міліція, звичайно, буде діяти агресивно, але я думаю, що на Майдані є достатня кількість людей, щоб ми могли дати опір будь-яким діям міліції.

– Чим Майдан 2013 року відрізняється від Майдану 2004 року?

– Такої кількості людей, як сьогодні на Майдані за дев’ять років тут ще не було. Енергетика, яка є сьогодні на площі, вражає. Я не бачив такої енергетики від 2004 року. Дуже багато подібного. Найголовніше те, що дуже багато молодих людей прийшли із запаленими очима, світлих і яскравих. Завдяки їм Майдан встояв минулої ночі і завдяки їм він є зараз. Це було й під час Помаранчевої революції і це для мене дужне важлива ознака.

– Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок будуть постійно на Майдані з людьми?

- Востаннє говорив з ними пів години тому. Зараз вони у наметовому містечку. Звичайно, вони будуть із людьми.

– Яка кількість людей буде в наметовому містечку?

– Зараз на Майдані орієнтовно є до 20 тисяч людей. Коли буде наметове містечко повністю зведене, я про це повідомлю окремо». 

Як повідомляв «Щоденний Львів», Євромайдан – за відставку Азарова-зрадника і підпис Януковича у Вільнюсі під угодою з ЄС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів