Хроніки інформаційної війни: черговий «братерський шабаш» на російському ТБ, – «ПіК»

15:33 17 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: 1tv.ru

«Українцям зі слабкими нервами краще не дивитися».

Інтернет-журнал «ПіК» («Політика і культура») відреагував сьогодні, 17 листопада, на істеричні спроби кремлівських пропагандистів розвернути інтеграцію України убік Москви публікацією «Хроніки інформаційної війни: черговий «братерський шабаш» на російському ТБ. Українцям зі слабкими нервами краще не дивитися…»:

«Якщо вам вистачить терпіння і нервів – подивіться на цей епізод (один із тисячі!) інформаційної війни, яку проводить останнім часом Росія проти України. Привід до відкриття таких бойових дій добре відомий – чи то підписання, чи то, може, й НЕпідписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Буде воно чи не буде – невідомо, бо у нашій країні навіть історія відноситься до категорії несподіваних наук. А тут – така тема…

Власне, навіть не хочеться детально аналізувати все, що відбувалося на російському Першому каналі, оскільки, за великим рахунком, там нема чого аналізувати. Інтелектуальний рівень цього «телешоу» такий, що коли дивишся на те «дійство», то хочеться, аби Савік Шустер із його «Свободою» залишався у нас назавжди.

Про Савіка варто згадати, аби глядачі змогли оцінити і порівняти рівень, на якому провів передачу такий собі Петро Толстой. Чого варте оте його майже істеричне: «Ну ви ж станете горОдом Європи… Ну що ви можете продавати у Європу?»

Він показав, як НЕ ТРЕБА вести подібні передачі, та продемонстрував своє 300 % презирливе ставлення як до України самої, так і до учасників телешоу, яких було виставлено «на боці України». Та, власне, саме таке ставлення до нашої держави продемонстрували практично всі, хто намагався у студії якнайболючіше «вкусити» Україну, і найголовніше – якомога сильніше принизити її за те, що вона ось «посміла» помріяти про свою власну долю, не спитавши дозволу в… (а от ніякого «старшого брата» – молодшої сестри!).

Ну, звичайно ж, власний рівень намагань висміяти нашу державу за її вибір, який продемонстрували такі вже давно відомі «діячі», як російський депутат Сергій Марков, член путінської партії Единая Россия Євген Федоров чи там заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін, нам давно відомий, бо ще за часів Помаранчевої революції, за Ющенка передрікав Україні «страшенний крах», а сьогодні чогось причепився до Януковича, і знову – «крах»… Та нехай собі.

Страшенно здивувала поведінка, істерика, а насправді – просто якийсь психічний припадок, який трапився з російським тележурналістом українського походження Сергієм Доренком… Таке враження, що його хтось добряче налоскотав на початку передачі…

Як він там сказав про Україну? «Унылая, блудливая, вертлявая провинциальность…» (Бачте, як вони, «столичні штучки», про нас із вами?)

На жаль, Доренко таким чином практично узагальнив ставлення до України, яке превалює не лише у російсько-путінському істеблішменті, але й практично у всьому російському суспільстві зверху донизу. Від російської «пивнушки» до кремлівських коридорів.

За даними статистики, лише третина росіян позитивно ставиться до України. Воно й не дивно – надивишся отакого…

Та не це найбільше стурбувало. Так, рівень дискусії був надзвичайно низьким, більше схожий на базар, на «політичний диспут після 5-ї чарки».

Хіба що за петельки не хапали один одного. Але ж дивним виглядав і підбір диспутантів. Ведучий телепрограми називав «українськими журналістами», наприклад, якихось дивних людей, на зразок отого молодика, якого було представлено як старшого економіста фінансової групи «Ріком».

Але ця група має донецьке коріння, тому позиція захисника Росії з виряченими очима й образливою лексикою може і не здивувати. А от хлопець, якого було представлено як генерального директора ІА «Твоё время» (хтось чув про таке?) виглядав трохи дивакувато, оскільки ця агенція має невідоме коріння (швидше за все – кримське) і славу соратників «вселенського проекту «Русскій мір».

І вже зовсім не здивувала поява на телевізійному заході подібного штибу нашого незрівняного вічно юного, немов рум’яний піонер, комуніста Олександра Голуба. От вже правда – куди кінь із копитом, туди комуніст-депутат зі своїм «референдумом»!

Але ж це нібито всі – «наші» хлопці! Та отакі вони наші…

Звичайно ж, до інформаційної війни завжди треба бути готовим. Мати бійців, здатних протистояти оцій злиденній навалі з замашками «хазяїв життя».

Від України запросили політолога Вадима Карасьова, який, як міг, щось втовкмачував росіянам, але виходив диспут глухого з німим – ну що він міг протиставити отому Доренковому «унылая, блудливая»?

А вище цього рівень полеміки так і не піднявся. Звичайно ж, на українських телеканалах бувало і гарячіше, відомі випадки, коли один із полемістів (художник Поярков) зацідив у пику опоненту («письменнику» Бузині).

Але ж там і йшлося про наші, внутрішні справи. І дуже смішно виглядало, як один із росіян, коли дискусія ледь не перейшла до матюків, намагався заспокоїти публіку: «Ну… Нічого, тут же всі свої, один народ…»

Оця улюблена «фішка» росіян про «один народ», чесно кажучи, вже починає дратувати. Але вони навіть не розуміють цього, бо живуть стереотипами часів Радянського Союзу. 

І, як би не переконував їх латвійський дипломат Ушацкас у тому, що і Росія, може, колись приєднається до Євросоюзу, ніхто нічого не чув. Втрата України для них, здається, й справді – величезна катастрофа.

І не помічають оті хлопці у гарних костюмах і краватках, що Україна не належить Росії вже 22 роки та не буде належати. Вони проґавили момент, коли Україна пішла, вони його просто не помітили у своїй «великоруській» самовпевненості.

До них це ще не дійшло, навіть до всіляких «докторів» і «професорів». Не кажучи вже про пересічних росіян, багато хто з яких і досі не знають навіть, що Україна – окрема від Росії держава.

Дуже несхвально зустріли студія та полемісти заяву історика, професора Московського економічного інституту Ігоря Чубайса (рідного брата «того самого») про те, що, за результатами серйозних досліджень, Росію у 2017 році чекає економічна катастрофа. Студія гула, хіба що ногами не тупотіла.

Але ж саме цей Ігор Чубайс попереджав урядові кола Росії про дефолт 1998 року… А дивитися було – гидко».

Як повідомляв «Щоденний Львів», за даними київської газети «Дзеркало тижня. Україна», Путін не зміг переконати Януковича здати Україну до Митного союзу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів