Керівництво ЄС не повірило, що Янукович зрікся асоціації з ним, – дипджерело «Reuters»

15:53 21 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: iPress.ua

Президент Україна запевнив, що вона «і далі буде йти шляхом евроінтеграції». Фюле знову вилетів до Києва. Моніторингову місію Європарламенту продовжено до 28 листопада.

Дипломатичне джерело ЄС анонімно прокоментувало сьогодні, 21 листопада, британській інформагенції «Reuters» відмову Президента Віктора Януковича підписувати на саміті у Вільнюсі угоду асоціації з ЄС. За словами цього джерела (цитуємо його в перекладі «Тижня». – «ЩЛ»), Євросоюз розцінює цю інформацію як блеф, котрим Янукович намагається перехитрити ЄС, оскільки хоче побачити те, які гарантії та допомогу може надати ЄС. 

Інформатор «Reuters» цитує Януковича, який заявив учора на зустрічі з представником ЄС: «Сьогоднішня ситуація не дозволяє мені підписати (угоду про асоціацію України з ЄС. – Ред.)». Як стверджують дипломатичні джерела, Янукович заявив це під час «напруженої і нервової зустрічі» із Єврокомісаром з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле у вівторок, 19 листопада.

Однак, за словами джерела «Reuters», «чиновники та інші люди у Брюсселі сказали, що він був спрямований на отримання більшої фінансової допомоги і кредитів». Від себе ж інформатор агенції додав:

«Я переконаний, що він все ще блефує. Він підвищує ціну, щоб отримати компенсацію і більш м'які умови.

Є ще сім днів до саміту у Вільнюсі, тож ми в у періоді балансування на межі зриву і блефувань. Янукович намагається зрозуміти, скільки він може отримати від ЄС, які гарантії або допомогу надасть ЄС, якщо він підпише угоду». 

Тим часом УНІАН повідомляє сьогодні, 21 листопада, що Янукович запевнив журналістів у четвер у Відні, де він перебуває з візитом: «Україна йшла і далі буде йти шляхом евроінтеграції». Стосовно ж Тимошенко Президент сказав, як передає УНІАН, наступне:

«Це питання дуже велике і відповісти на нього дуже швидко неможливо. Звільнення пані Тимошенко – воно повинно бути, перш за все, у площині українських законів.

Україна як демократична країна повинна дотримуватись законів і поважати правосуддя. Тому питання Тимошенко є дуже суперечливим.

Тимошенко – це така постать в українській політиці, яка неодноразово стикалась з порушеннями законів в різні часи. Справи, які сьогодні розглядаються за обвинуваченням Тимошенко не нові й були порушені не за чинної влади.

Зараз розслідуються кримінальні справи стосовно Тимошенко, за якими відбувають покарання її соратники в різних країнах тощо. Тимошенко більше 20 разів не заявлялась в суди для розгляду цих питань, вона фактично блокує правосуддя.

Як дати на це питання відповідь? Важко.

Саме через це сьогодні в українському парламенті виникає так багато протиріч між фракціями, між окремими депутатами. Ця дискусія розповсюджується на суспільство і навіть на міжнародний політикум, і відповісти на це питання однозначно неможливо.

Зрозуміло лише одне – в будь-якому випадку вирішення «питання Тимошенко» можливе тільки в площині існуючих законів в Україні. І я це неодноразово підкреслював».

Схоже, що як ключове в цій тираді керівництво ЄС сприйняло словосполучення «вирішення «питання Тимошенко» можливе». Бо, як повідомляє сьогодні, 21 листопада, «Радіо Свобода», Європейський комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле знову повертається у четвер в Україну, щоб провести завтра переговори з представниками влади, опозиції і громадянського суспільства.

Натомість кореспондент агенції «Інтерфакс-Україна» повідомляє сьогодні, 21 листопада, що представники моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс та Александр Кваснєвський запевнили в четвер журналістів, що її продовжено до саміту у Вільнюсі, запланованого на 28 листопада.

Як інформував «Щоденний Львів», «KyivPost» повідомив учора, 20 листопада, з посиланням на дипломатичні джерела: «Президент України Віктор Янукович, очевидно, сказав комісару Європейського союзу Штефану Фюле, що він не планує підписувати Угоду про асоціацію в Вільнюсі». За інформацією іншого джерела цього ж видання, «міністр закордонних справ Леонід Кожара сказав щось подібне Яну Томбінські,послу ЄС в Україні».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів