Імовірність вторгнення військ Росії в східні області України в найближчій перспективі – до 30 %, – «ІО»

23:50 22 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: facebook.com/dmitry.tymchuk?fref=t

Про це йдеться в звіті «Південний Схід: загрози і перспективи» координаторів спільноти «Інформаційний Опір».

Керівник Центру військово-політичних досліджень і координатор «Інформаційного Опору» Дмитро Тимчук опублікував сьогодні, 22 квітня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» звіт «Південний Схід: загрози і перспективи» секції «Альфа» спільноти «Інформаційний Опір», в якому мовиться: 

«У період з 18 по 22 квітня секцією «Альфа» (координатори групи «Інформаційний Опір») був проведений моніторинг ситуації в південно-східних областях України. У Донецькій області вивчався хід проведення антитерористичної операції (АТО). У Харківській, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській і Херсонській областях – потенціал і перспективи екстремістського (сепаратистського ) руху.

Представляємо короткий звіт.

а ) Даний звіт не включає освітлення низки аспектів, пов'язаних з діями «силовиків».

б) Загроза екстремізму по регіонах оцінена за 10-бальною шкалою (0 балів – загроза відсутня, 10 балів – регіон контролюється екстремістами).

1. Ситуація в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській і Запорізькій областях

У Донецькій області на тлі фактичного «переформатування» АТО з недоліками в проведенні останньої (див. п. 3) екстремісти досягли низки серйозних успіхів, які вкрай негативно впливають на стабілізацію ситуації в регіоні. Скоєні екстремістами диверсії в Слов'янську, які супроводжувалися загибеллю людей, а також акції в Краматорську мали на меті створення приводу для Росії виступити з черговим твердженням про те, що в Україні йде «громадянська війна».

У відповідь українська влада, на жаль, не змогла надати переконливих доказів того, що диверсії скоєні проросійськими екстремістськими силами. Відсутність ефективних дій у рамках проведеної АТО (СО) – зокрема, відсутність блокування вогнищ екстремізму – дозволяють екстремістам вільно пересуватися по регіону, дестабілізуючи ситуацію в різних населених пунктах.

Місцеве населення, в більшості своїй спочатку не мало особливої антипатії до сепаратистів, різко змінює свою думку. У Слов'янську і Краматорську «влада» екстремістів фактично перетворила ці міста в територію хаосу. Не маючи гарантій дотримання базових прав людини, місцеві жителі все більше схиляються на користь єдиної України, дотримання законності та правопорядку.

Як і слід було очікувати, екстремісти, домігшись певного успіху в Донецькій області, намагаються дестабілізувати ситуацію в Луганській та Харківській областях. Їх завдання – проголосити «народну владу», оголосити про проведення «референдумів» з виходу зі складу України, й звернутися до Росії з проханням ввести свої війська та забезпечити проведення таких «референдумів» за кримським варіантом.

Разом з тим, навіть зі створенням сепаратистами умов для російського вторгнення, ми оцінюємо ймовірність вторгнення Росії в східні регіони в найближчій перспективі як досить невисоку (до 30 %). Заклики до РФ ввести війська – це шантаж, спрямований на українську владу з метою змусити її дати можливість провести «референдуми». Таке «розгойдування» ситуації одночасно дає можливість Росії здійснювати дипломатичний тиск на Україну з метою дати сепаратистам можливість провести зазначені «референдуми».

У Запорізькій області ситуація напружена, але місцеві проросійські сили без втручання й безпосередньої участі сепаратистів з Донбасу, а також російських диверсантів прогнозовано не зможуть «розгойдати» ситуацію.

У Дніпропетровській області, за всіх спроб екстремістів дестабілізувати ситуацію, місцева влада у взаємодії з правоохоронцями та місцевим населенням досить впевнено її контролюють.

Висновки

У рамках АТО (СО) необхідно забезпечити блокування Донецької області. У самій Донецькій області необхідно блокувати «центр напруженості» – місто Слов'янськ, а також захоплені адмінбудинки в інших населених пунктах. Також необхідно забезпечити контроль шляхів сполучення і районів області шляхом організації патрулювання – як силовиками, так і представниками місцевих патріотичних рухів.

Основні залучені сили – Збройні сили України і Внутрішні війська  / Національна гвардія. Спеціальні підрозділи МВС і СБУ повинні знаходитися в готовності для проведення операцій з нейтралізації груп екстремістів в блокованих районах (на даний час такі операції вкрай утруднені через підписання Україною Женевських угод).

У Луганську, Харкові й Запоріжжі вжити заходів з недопущення проведення несанкціонованих мітингів і захоплень органів влади. Підтримати ініціативи місцевого населення зі створення контрольованих місцевими властями загонів самооборони, здатних протистояти проросійським екстремістам, надати допомогу в організації ними блок-постів на в'їздах у населені пункти та організації патрулювання спільно з правоохоронними органами.

Спецслужбам необхідно організувати жорсткий контроль за діями місцевих правоохоронців, зокрема, спочатку визначивши лояльність влади і патріотизм командирів (начальників) структурних підрозділів.

Оцінка загрози екстремізму:

Донецька область – 8 балів;

Луганська область – 6 балів;

Харківська область – 5 балів;

Запорізька область – 3 бали;

Дніпропетровська область – 1 бал.

2. Ситуація в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях

На Півдні України центром нестабільності є Одеса. У самому місті, за нашими оцінками, у проросійських екстремістських сил відсутня потенціал, необхідний для серйозного «розгойдування» ситуації й проведення дій, необхідних для виведення Одеської області зі складу України.

Проте спостерігається досить істотна частина населення, здатна взяти участь в проросійських акціях при їх ініціюванні та підтримці ззовні. Такими може бути інфільтрація в область російських диверсійних груп Головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації з Придністров'я, прибуття груп екстремістів з Донбасу і з Криму, різке збільшення фінансування одеських проросійських сил і активізація мережі ФСБ РФ з вербування місцевих громадян для їх участі в сепаратистських акціях.

У Миколаєві та Херсоні ситуація більш стабільна. Тут для проведення ініційованого Росією «південно-східного сценарію» необхідно значно більш серйозне стороннє втручання.

Таким чином, процес дестабілізації ситуації на Півдні місцеві проросійські сили здатні ініціювати лише за потужної підтримки ззовні.

Висновки

Місцеві органи влади, місцеве населення й правоохоронці вживають заходів щодо посилення контролю за регіоном. Центральній владі необхідно підтримати ці ініціативи ресурсами і здійсненням координації дій.

Південь досить інертний. У випадку з проросійським екстремізмом це грає на руку Україні. Але у випадку з проукраїнськими активістами необхідна всебічна підтримка їх дій для того, щоб їх зусилля з протистояння екстремізму дали серйозний ефект.

Пропонуємо створити координуючий орган з протистояння сепаратизму з розташуванням в Одесі, в якому були б представлені місцева влада, правоохоронці та активісти всіх трьох областей. В ідеалі має бути створений подібний координуючий орган, що працює по всьому Південному Сходу. Центральній владі необхідно налагодити прямий зв'язок з даним органом для надання необхідних ресурсів і забезпечити безпосередню взаємодію з керівництвом силових структур.

Особливої уваги потребує питання лояльності місцевих правоохоронців – багато хто з них знаходяться в «групі ризику». Необхідно термінове вивчення ситуації в кожному конкретному структурному підрозділі і, при необхідності, перекидання правоохоронців з інших регіонів.

Оцінка загрози екстремізму:

Одеська область – 5 балів;

Миколаївська область – 3 бали;

Херсонська область – 3 бали.

3. АТО

Антитерористична операція так і не отримала повновагового формату АТО, і вже прогнозовано його не отримає.

На початковій стадії операції українська влада ввела для силовиків обмеження (гарантії відсутності жертв серед «мирного населення», яке, однак, озброєне й скоює дії, які підпадають під визначення тероризму), котріспочатку не дозволяли проводити АТО. З підписанням Україною Женевських угод ці обмеження отримали статус жорсткого умови.

Головна проблема в тім, що силовикам заборонено застосовувати зброю на ураження. Випадок в Маріуполі, коли підрозділ Національної гвардії відбило збройний напад екстремістів на військову частину – один із дуже небагатьох винятків.

У реальності військовослужбовці можуть застосовувати зброю лише у випадках, коли це однозначно передбачено Статутом гарнізонної та вартової служби з останніми змінами, внесеними згідно із Законом України N 877 – VII ( 877-18 ) від 13.03.2014 р. Але навіть у цих випадках їм наказано застосовувати зброю не на ураження.

Нами зафіксовані випадки, коли командування збирало з особового складу письмові зобов’язання про незастосування зброї на ураження. У ряді випадків це вкрай негативно вплинуло на хід подій і ефективність застосування підрозділів ЗС України в цілому.

Тим часом формат АТО по суті (особливо після підписання Женевських угод) перейшов у формат стабілізаційної операції ( СО) за західною термінологією. Основні завдання при цьому, які передбачає СО, – блокування населених пунктів, а також районів, в яких зосереджені екстремісти, організація служби на блок-постах, патрулювання місцевості і т.д. Основні сили – підрозділи Збройних сил України.

За не з'ясованих нами причин, військове командування не прийняло заходів, необхідних для проведення СО, тоді як командири та особовий склад задіяних частин і підрозділів демонструють готовність для таких дій.

Висновки

При проведенні АТО (СО) військовому керівництву немає потреби винаходити велосипед – у Збройних сил вистачає досвіду участі в подібних операціях. Це, наприклад, багаторічний досвід дій в Косово в контингенті КФОР, і, особливо, в Іраку, в складі Багатонаціональних сил.

За результатами дій кожного контингенту в обов'язковому порядку складалися звіти з рекомендаціями щодо методики організації діяльності в різних напрямах. Військовому керівництву варто лише вивчити ці звіти і виробити загальні рекомендації щодо дій підрозділів ЗСУ на Донбасі.

Але найголовніше – чітко сформулювати наказ на застосування військ, визначити сили й засоби, окреслити цілі і завдання у проведеної операції, порядок взаємодії як між підрозділами ЗСУ, так і з підрозділами інших збройних формувань і спецслужб України.

4. Ситуація на державному кордоні

Кордон з Росією і кордон з Придністровською Молдавською Республікою. На держкордоні з РФ посилено прикордонний контроль, армійськими підрозділами вздовж кордону вибудувана смуга оборони, прикрита протиповітряною обороною. Таким чином попереджено проникнення в Україну з території РФ груп екстремістів, які пересуваються залізничним та автомобільним транспортом, вжито заходів для відбиття можливої прямої військової агресії з боку Росії.

Разом з тим, залишається реальною можливість проникнення на територію України російських диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) на окремих ділянках кордону. У відповідь вживаються заходи, в т.ч. з інженерного забезпечення й контролю прикордонних районів силами Держприкордонслужби України, Збройних сил, спецслужб та правоохоронців.

Адміністративна межа з Автономною Республікою Крим. Тут вжито заходів з організації прикордонного з боку Держприкордонслужби, й блокуванню перешийка силами і засобами Збройних сил.

Держприкордонслужба України, не маючи можливості здійснювати прикордонний контроль на території Криму в зв'язку з його анексією, повністю здійснює його на адміністративному кордоні АРК та Херсонської області (контроль «другої лінії»). Стаціонарні пункти пропуску через держкордон до рішення Уряду України не обладнуються. Проте діючі прикордонні пости обладнані комп'ютерною технікою з базами даних Держприкордонслужби, виробляється достатньо жорсткий паспортний контроль виїжджають з Криму громадян, особи без українського громадянства на материк не випускаються (їм пропонується перетнути кордон в інших місцях ).

Разом з тим, Крим продовжує залишатися потенційним плацдармом для закидання на материк диверсійних груп і груп екстремістів.

Висновки

Необхідно посилити роботу в прикордонних районах з метою запобігти проникненню з території РФ і ПМР ДРГ противника. До нинішніх сил бачиться доцільним підключити підрозділи ВВ МВС / Національної гвардії, призначених для пошуку, блокування і нейтралізації ДРГ і бандформувань.

Залишається відкритим питання про здатність протидіяти проникненню з Криму на материк ДРГ і груп екстремістів шляхом їх висадки на узбережжі Чорного та Азовського морів в Херсонській області.

Секція «Альфа» групи «Інформаційний Опір»

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів