Євросоюз пропонує Україні надати Донбасу «особливий статус» якнайшвидше

17:15 24 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: 112.ua

Єврокомісар Йоганес Ган переконував українську владу надати Донбасу особливий статус якнайшвидше – не чекаючи, поки Росія та підконтрольні їй бойовики виконають свою частину Мінських домовленостей.

Євросоюз підтвердив у коментарі київському інтернет-виданню «Європейська правда», що він звертається до української сторони з пропозицією надати Донбасу особливий статус, не чекаючи, доки бойовики та РФ виконають перші пункти мінських домовленостей. Про це йдеться в коментарі ЄС щодо статті про нову позицію ЄС щодо мінського врегулювання.

Текст коментаря, підготовленого Брюсселем, надіслало в редакцію представництво ЄС в Україні, йдеться в редакційній колонці Сергія Сидоренко. Відтак київське інтернет-видання нагадує: «У матеріалі повідомлялася, що єврокомісар Йоганес Ган під час візиту до Києва переконував українську владу надати Донбасу особливий статус якнайшвидше – не чекаючи, поки РФ та підконтрольні Росії бойовики виконають свою частину Мінських домовленостей».

Євросоюз у своєму коментарі відповіді визнав, що під час двосторонніх зустрічей спонукає сторони до «дій з метою вирішення конфлікту». В ЄС наполягають, що мають право для звернень на адресу України про швидше надання Донбасу особливого статусу. 

У коментарі ЄС йдеться: «Стаття 11 Комплексу заходів зазначає згоду на проведення до кінця 2015 року конституційної реформи в Україні, яка має включати ухвалення постійного законодавства щодо особливого статусу окремих районів Донецької та Луганської областей».

«Насправді ж мінські домовленості передбачають, що цей пункт може бути реалізовано тільки після виконання перших кроків – зокрема, припинення вогню та відведення озброєнь, а також після виборів на Донбасі Про те, що навіть пункти не виконані бойовиками, в ЄС воліють не згадувати, натомість – наводять чіткі часові рамки надання Донбасу спецстатусу», – додає інтернет-видання «Європейська правда».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів