Євромайданівці пікетували «беркутівців» (відео)

11:50 6 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: tsn.ua

Відтак тих взяли під охорону автоматники, а з вікон на голови протестувальників полетіло сміття.

Євген Солонина розповідає сьогодні, 6 грудня, в публікації «Люди з Євромайдану прийшли до «Беркуту» додому» на «Радіо Свобода»:

«Ліквідацію спецпідрозділу «Беркут» передбачає законопроект, який зареєстрували у парламенті представники опозиції. За їхніми словами, цей спецпідрозділ зганьбив себе, розігнавши та побивши учасників Євромайдану 30 листопада та 1 грудня. Учасники Євромайдану вчора пікетували будівлі, де базуються та мешкають «беркутівці».

У результаті ці будівлі взяли під охорону автоматники. А з їхніх вікон акцію протесту обкидали сміттям. 

Близько ста учасників Євромайдану в Києві пікетували пункт базування столичного «Беркуту» та гуртожиток київської міліції, де зокрема, проживають і бійці цього підрозділу. Обидві ці будівлі розташовані поруч, у Голосіївському районі столиці.

Під час пікетування кожну з них охороняло по кілька озброєних автоматників. Учасники протесту кажуть, що приурочили його до 20-річчя з дня заснування «Беркуту», і що в ювілей  хочуть застерегти бійців цього підрозділу МВС від насильства. 

Учасниця протесту під гуртожитком «Беркуту», киянка Людмила, була на Євромайдані у ніч на 30 грудня. Вона саме працювала на кухні Євромайдану, коли бійці «Беркуту» розігнали і побили його учасників. Вона дивом врятувалася, каже Людмила. 

«На кухні було дуже багато роботи. Тому я не бачила початку штурму. Вже потім хлопці оточили нас, жінок, під стелою на Майдані, щоб прикрити собою від ударів кийками. Частина людей падала, їх тягли по сходах. Ми з іншою частиною змогли дивом прорватися, і побігли вулицями, за нами продовжували гнатися. Казали: прийдемо у Митний союз – ми вам ще дамо!», – згадує Людмила. 

Учасники пікету під будинком, де живуть «беркутівці», тримають у руках саморобні плакати і фото побитих до крові людей після сутичок з міліцією 30 листопада та 1 грудня. Вони скандують: «Не бийте наших дітей!», і намагаються розпочати розмову з усіма, хто заходить до гуртожитку чи виходять з нього.

На вході чергують кілька автоматників у масках, вони пропускають лише тих, хто тут мешкає. Тим часом жителі міліцейського гуртожитку зібралися на балконі й кидають в учасників протесту яйця, порожні пляшки та сміття.

Радіо Свобода спробувало поговорити з одним з мешканців будинку, який вийшов на автостоянку. Він у відповідь лише спробував переконати, що мешканці гуртожитку не причетні до побиття людей під час Євромайдану. 

«А ви впевнені, що тут живе саме той «Беркут»? Ви спершу розберіться!» 

У ніч на 30 листопада фотограф Reuters Гліб Гаранич сфотографував «беркутів ця», який керував розгоном мітингу і побиттям людей на майдані Незалежності. Самому Гараничу там розбили голову. Водночас користувачі соцмереж впізнали на тому фото командира третьої роти «Беркуту» Євгена Антонова, або ж – його точного двійника. 

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив учора, що міліція вже знає та заарештувала частину з тих, хто, на її думку спровокував сутички 1 грудня. Міністр каже, що віддав наказ не застосовувати силу до мирних протестів, і звільнив начальника київської міліції Валерія Коряка. Водночас, досі не заарештований жоден з «беркутівців», які били українських журналістів та учасників Євромайдану 30 листопада на  майдані Незалежності та 1 грудня – на вулиці Банковій. Захарченко обіцяє розібратися. 

Через події 30 листопада та 1 грудня спецпідрозділ МВС «Беркут» має бути ліквідований, вважають в опозиції. Відповідний законопроект вже зареєстрували у Верховній Раді, повідомив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. 

«Трагічне свято – це 25 років сумнозвісному підрозділу «Беркут». В парламенті зареєстровано закон про ліквідацію «Беркуту» і про позбавлення спеціальних та військових звань всього начальницького і рядового складу цього ганебного міліцейського підрозділу», – заявив минулого вечора Яценюк з трибуни Євромайдану. Він сподівається, що законопроект отримає у парламенті більшість голосів.

Як повідомляв, «Щоденний Львів», стерв’ятники з «Беркута» били лежачих біля АП, «беркутівцям» заплатили за побиття студентів по $500, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про ліквідацію «Беркуту», міліція твердить: «Беркуту» немає за що виправдовуватися, а «Радіо «Свобода» запитує: «Керівники «Беркуту» перетворили захисників на карателів?».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів