«ЄС» і «Слугу народу» спостерігачі звинуватили у прихованій агітації

19:43 21 липня 2019 р.

Фото до новини

Cпостерігачі ГМ «Опора» зафіксували 75 різних порушень.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 21 липня, під час відеомарафону «Львівщина обирає парламент», який відбувся у Львівському пресклубі, повідомила довготермінова спостерігачка від ГМ «Опора» Анжеліка Зозуля. 

- На 20 дільницях є факти голосування без документів. На двох з них, у селах Передвір’ї та Унятичах, такі випадки зафіксовані аж тричі. Хоча, зазвичай, якщо спостерігачі роблять зауваження членам комісії після першого разу, то такі порушення не повторюють. Але не в цих двох населених пунктах, - каже вона. 

Крім того, спостерігачі «Опори» зафіксували на трьох дільницях сторонніх осіб, які би там не повинні були бути. У двох випадках порушниками були працівники поліції. А в одному – особа, яка назвалася спостерігачем, якого там всі знають, але документів, які би засвідчували, це він не мав. 

- Дуже насторожує, що голови комісій почали достроково заповнювати протоколи і навіть їх підписувати. Поліція вже відкрила одне кримінальне провадження з цього приводу. І зараз, у другій половині дня, таких порушень побільшало, - говорить Анжеліка Зозуля.

Також, за її словами, в другій половині дня працівники штабу партії «Європейська солідарність» почали обтелефоновувати виборців, які є в їхніх базах даних, і запрошувати на вибори.  

- Вони не агітують голосувати саме за них, але ми можемо розцінювати це, як приховану агітацію. Також «Слуга народу» щопівгодини у соцмережах розміщує оголошення, в якому закликає прийти на вибори. Це теж – прихована агітація, - вважає представниця «Опори». 

Професор Львівської комерційної академії Віктор Шевчук оцінив нинішній стан у країні як стагнація.

- Ми не йдемо ані схід, ані на захід. Пошук керунку може йти різновекторно, без плану. Це  триватиме півтора-два роки. За цей час у парламенті створюватимуться різноманітні депутатські групи. «Слуга народу» розколеться на дві-три групи і будуть пояснювати свої дії різними політичними поглядами, - каже він. 

Віктор Шевчук також знайшов термін, аби охарактеризувати нинішні події, у роботах Наполеона.

- Він це називає «козаччиною». Це – коли на емоціях приймають рішення. Обрали одного гетьмана. Не встиг він доїхати з ради до хати, як його вже переобрали. Так і в нас діється. Оголосили вибори – і під них створюють нові партії, - говорить професор Львівської комерційної академії.

 Натомість політолог, докторант Інституту народознавства НАН України Ігор Марков вважає, що в Україні відбувається безлад і безвладдя. 

- Відверта слабкість парламенту, президентської влади та руйнування адміністративного апарату. Про це говорять на кожному перехресті. А мене турбує нелегітимність проведення дострокових виборів. Ми любимо піддаватися ейфорії: раз новий Президент з командою вирішили проводити вибори, то всі включилися в процес, разом з судом, який би повинен не допустити цього, - каже він.

Політолог не вбачає нічого поганого в дострокових виборах, якби вони були призначені не з порушенням законодавства. 

Довідка

Мета проекту Львівського пресклубу  “Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету” - інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради. Забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту. Підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ. Паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів