Глава МЗС Росії чітко засвідчив намір її керівництва анексувати Крим

19:54 14 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: espreso.tv

Міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров заявив у п’ятницю, що Крим для Росії більш значущий, аніж Фолкленди для Британії.

Він сказав це 14 березня на прес-конференції в Лондоні за підсумками сьогоднішніх переговорів з держсекретарем США Джоном Керрі щодо агресії Кремля стосовно України. Як передає в п’ятницю інформагенція «Интерфакс», глава російського зовнішньополітичного відомства підсумував ці перемовини таким чином: «У тому, що стосується практичних заходів, які могли б прийняти зарубіжні країни, то у нас немає загального бачення ситуації, розбіжності зберігаються, але розмова була, безумовно, корисною».

Лавров також укотре звинуватив у російській агресії проти України її – мовляв, у ній «не приймаються необхідні заходи для забезпечення правопорядку, не приймаються ефективні дії з припинення протиправної активності радикалів, які продовжують влаштовувати провокації із застосуванням насильства і намагаються все більше і більше впливати на те, що в країні відбувається, положення угоди від 21 лютого (між тодішньою опозицією та Януковичем. – Ред.) не виконуються».

Міністр закордонних справ РФ також заявив, що він вважає зайвим продовження обговорення агресії Кремля стосовно України до проведення референдуму в Криму 16 березня. Дослівно ж він сказав із цього приводу таке: «Своє ставлення до результатів цього референдуму ми висловимо, коли результати будуть відомі. Далі спекулювати безглуздо, треба дочекатися результатів».

Але водночас глава МЗС Росії чітко засвідчив намір її керівництва анексувати Крим. По-перше – своєю фразою «ми будемо поважати волевиявлення кримського народу в ході майбутнього (16 березня) референдуму». Адже той факт, що кремлівські маріонетки в Криму, сховавшись за спинами російських військових, не впускають на так званий референдум щодо статусу української автономії іноземних спостерігачів, недвозначно засвідчує намір його організаторів фальсифікувати результати «волевиявлення кримського народу».

По-друге, прозвучав з уст Лаврова ще один виверт – мовляв, за його словами, «роль міжнародного співтовариства полягає в тому, щоб спонукати всіх українців розпочати діалог щодо конституційної реформи при розумінні, що довга бездіяльність і тривале заохочення керівників руху України в тому напрямку, в якому вони рухалися, зумовило рішення Верховної ради Криму про проведення референдуму». По-третє, як передає в п’ятницю «Українська правда», Лавров наголосив, що «Крим є дуже важливим для Росії».

Він також конкретизував: «Чи є прецеденти в міжнародному праві, немає прецедентів – а вони є – всі розуміють, і це я відповідально заявляю, що означає Крим для Росії, і що він значить набагато більше, аніж Комори для Франції або Фолклендські острови для Великобританії». Відтак Лавров запропонував «західним партнерам», за його словами, «не розглядати ситуацію з Кримом «ізольовано від історії», заявивши: «Переконаний: якщо Косово – особливий випадок, то Крим – не менш особливий випадок».

Однак про те, який стосунок має до Косово Україна, Лавров нічого не повідомив. Утім, за нього це зробив ще 1808 року «герой» у лапках байки російського поета Івана Крилова, який чесно заявив: «Я прав лишь потому, что хочется мне кушать». Інакший перифраз щодо сказаного Лавровим про «важливість Криму для Росії» підібрати важко.

Водночас, як повідомляє «Щоденний Львів», глава МЗС Росії запевняє, що вона не окупує Схід України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів