Фірташ дав 2,5 млн доларів на будівництво Меморіалу Голодомору у Вашингтоні

21:10 8 жовтня 2013 р.

На середину листопада 2013 року планується урочиста церемонія початку будівництва, а спорудження Меморіалу у столиці США розпочнеться у перші місяці 2014-го.

Упродовж останніх декількох років Крайовий Комітет США для визнання Голодомору Ґеноцидом 1932-33 рр. наполегливо працював над поширенням в американському суспільстві відомостей про одну з найменш знаних світових трагедій ― Великий Голод-Ґеноцид 1932-33 років в Україні, або Голодомор. Вшановуючи 80-ту річницю Українського Голодомору цього року, Крайовий Комітет США для визнання Голодомору продовжуватиме важливу справу інформування світової громадськости упродовж 2013 року.

Серед найважливіших досягнень українсько-американської спільноти у кампанії поширення інформації про Голодомор є отримання федеральної землі у Вашінґтоні, Округ Колумбія, для спорудження Меморіялу в пам’ять про жертв Голодомору. Під провідництвом Українського Конґресового Комітету Америки зусилля української спільноти в США увінчалися успіхом: федеральний уряд США схвалив надання землі у Вашінґтоні, а в 2006 році Президент Буш підписав закон, що дозволив Крайовий Комітет США для визнання Голодомору, у співпраці з Посольством України в Вашінґтоні, Службою національних парків та архітектурною фірмою Гартман-Кокс, розпочати працю над розробкою та схваленням концепції дизайну Меморіялу. 1 жовтня 2013 року Посольство України отримало від Служби національних парків дозвіл розпочати будівництво Меморіялу Голодомору у Вашінґтоні за дизайном “Поле пшениці” архітектора Лариси Курилас.

Це досягнення було б неможливим без підтримки Президента України Віктора Януковича та співпраці усіх сторін, а особливо відомого українського підприємця Дмитра Фірташа. Пан Фірташ погодився надати щедру пожертву у розмірі 2,5 мільйонів амер. долярів для виконання фінансових зобов’язань, пов’язаних зі спорудженням Меморіялу Голодомору. Окрім схвалення Федерального уряду, для отримання дозволу на будівництво було потрібно створити тривалий фонд на суму повної вартості спорудження Меморіялу. Пожертва пана Фірташа допомогла повністю виконати це зобов’язання.

Представник пана Фірташа Ентоні Фішер відвідав місце, виділене на Меморіял, у червні 2013 року. Він був вражений і місцем майбутнього Меморіялу, і наполегливістю та посвятою, з якими  дизайнер, архітектори, Посольство України та Крайовий Комітет США для визнання Голодомору працювали для досягнення спільної мети.

Пояснюючи свою підтримку Меморіялу Голодомору, Дмитро Фірташ сказав: “Крайовий Комітет США для Визнання Голодомору Ґеноцидом 1932-33рр. відіграє ключову роль в тому, що люди у всьому світі знають про Голодомор. Завдяки роботі Комітету, зусиллям багатьох небайдужих людей, у Вашингтоні з‘явиться Меморіал. Він стане нагадуванням теперішнім та майбутнім поколінням про трагічний етап в історії України. Багато українців, які пережили голод, емігрували до США. Ця країна стала для них домівкою. Меморіал пам‘яті жертвам Голодомору є даниною поваги цій великій країні, яка відкрила свої двері великій кількості українців. Їхні діти – наші співвітчизники – є великою, квітучою та цінною частиною американського суспільства.”

Голова Крайового Комітету США для визнання Голодомору Михайло Савків так прокоментував надзвичайно щедрий дар пана Фірташа: “Ми дуже вдячні панові Фірташу за його щедрість та розуміння важливости спорудження Меморіялу у Вашінґтоні. Цей Меморіял інформуватиме тисячі людей про забуту сторінку світової історії. Маючи багаторічний досвід праці у цій справі, я можу з певністю сказати, що без глибокого розуміння та посвяти пана Фірташа цей проєкт не увінчався б успіхом. Наша спільнота висловлює свою подяку та глибоку повагу панові Фірташу за цей жертовний крок та доброчинний акт.”

Коментуючи пожертву пана Фірташа та отримання дозволу на будівництво, президент Українського Конґресового Комітету Америки Тамара Олексій сказала: “Ми дуже пишаємося тим, що УККА зініціював створення Крайового Комітету США для Визнання Голодомору Ґеноцидом 1932-33 рр. та радіємо з усього, чого ми досягли до цього часу. Упродовж останніх років ми доклали чимало зусиль для того, щоб у столиці нашої держави з’явився меморіял жертвам Українського Голоду-Ґеноциду, і ми нарешті бачимо результати нашої праці. Нарешті світ матиме правдиве уявлення про жахливий злочин, спрямований проти української нації. Ми щиро дякуємо Дмитрові Фірташу за фінансування цього проєкту та розуміння важливости викриття цієї чорної сторінки в нашій історії ― аби такі злочини ніколи не повторилися в майбутньому.”

Завдяки пожертві пана Фірташа спорудження Меморіялу почнеться вже в перші місяці 2014 року, а наразі на середину листопада 2013 року плянується урочиста церемонія початку будівництва, яка відбудеться на місці майбутнього Меморіялу у Вашінґтоні. Детальнішу інформацію про цю урочистість буде подано пізніше

 Про це повідомив "Закордонну газету" Крайовий Комітет США для визнання Голодомору. 

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів