FEMEN залишили Україну через «політичні переслідування»

20:24 31 серпня 2013 р.

Засновниці створеного в Україні радикального феміністського жіночого руху FEMEN залишили Україну «з причини політичних переслідувань із боку влади, здійснюваних спецслужбами і правоохоронними органами», повідомлено в суботу на сайті руху.

За цим повідомленням, активістки руху Яна Жданова, Ганна Гуцол і Олександра Шевченко втекли до Європи, щоб продовжити діяльність там, після того, як у п’ятницю їх викликали на допит до слідчого після обшуку в офісі руху в Києві, в перебігу якого міліція виявила «предмети, схожі на пістолет і гранату». На думку FEMEN, цей виклик має означати, що їх переведуть зі статусу підозрюваних у статус обвинувачених.

Як повідомляє рух, за фактом результатів обшуку відкрита кримінальна справа за статтею про незаконне зберігання зброї, що може загрожувати позбавленням волі на термін до п’яти років.

У FEMEN заявляють, що правоохоронці влаштували проти них провокацію, підкинувши до їхнього офісу вогнепальну зброю, вибухівку, а також портрети президента Росії Володимира Путіна і патріарха Російської православної церкви Кирила з намальованими на них мішенями.

Понад місяць тому в Києві протягом кількох днів були побиті одна з лідерів FEMEN Ганна Гуцол і політолог руху Віктор Святський; рух в обох цих нападах теж звинуватив спецслужби – українські, а можливо, і російські й білоруські, – пов’язуючи це зі своїми планованими акціями проти президента Росії Володимира Путіна, який тими днями приїжджав до України. В СБУ такі звинувачення відкинули.

Іще одна з чільних активісток, Інна Шевченко, має притулок у Франції, який вона отримала, теж посилаючись на переслідування в Україні після спилювання в Києві понад рік тому хреста біля майдану Незалежності, який помилково пов’язують із ушануванням пам’яті жертв НКВС.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів