Фаріон навчила Зубачевського державної мови за 20 тисяч гривень

16:50 24 вересня 2013 р.

Сьогодні Шевченківський районний суд Львова задовольнив позов комуніста Зубчевського й зобов’язав пані Фаріон виплатити йому 20 тисяч гривень моральної компенсації, а ще 2 тисячі – за судові витрати.

Депутат від "Свободи" Ірина Фаріон оскаржить це рішення суду. Як заявила Ірина Фаріон BBC Україна, вона буде подавати апеляцію, хоча й вважає вердикт суддів повним крахом судової системи України.

Суд через мову

Судове протистояння представника комуністичної партії та партії "Свобода" розпочалося на мовному підґрунті.

Олександр Зубчевський є секретарем парламентського комітету з питань науки і освіти. Ірина Фаріон також входить до нього й очолює підкомітет з питань вищої освіти.

18 березня він заявив про направлення позову до суду на пані Фаріон за образу честі та гідності. Та начебто ображала його особисто та у засобах масової інформації, а головне - змушувала пана Зубчевського спілкуватися українською мовою на засіданнях комітету з питань науки та освіти.

На цьому підґрунті між депутатами неодноразово виникали конфлікти. Зокрема, 6 березня Олександр Зубчевський покинув засідання комітету, адже йому не дозволили доповідати російською мовою.

Депутат погодився на послуги перекладача з російської на українську, проте коли його просили робити паузи, щоб перекладач встигав озвучувати промову українською мовою, він відмовився це робити.

Як повідомив тоді офіційний сайт КПУ, за образу честі та гідності Олександр Зубчевський вимагав сплатити йому 100 тисяч гривень компенсації.

"Нікому не дозволено ображати іншу людину незалежно від мови її спілкування, національності та кольору шкіри. Призначена судом сума піде на розвиток російськомовних шкіл України", - заявив пан Зубчевський після рішення суду, якого цитує прес-служба партії.

Поразка чи успіх Фаріон?

В інтерв’ю BBC Україна Ірина Фаріон назвала рішення суду не поразкою, а навпаки, перемогою.

"Вдавиться він тими грішми. Істоти, які замордували голодом 10 мільйонів українців, сьогодні мені будуть виставляти якісь рахунки. Мене це неабияк надихає на пасіонарну політичну боротьбу", - заявила пані Фаріон.

Вона не погодилася з рішенням суду й назвала його "свідченням повного краху судової гілки влади".

За її словами, про нього їй стало відомо від адвоката, адже сама вона на судове засідання не ходила.

"Нам своє робити, це мені додає тільки сили й певності, що я роблю все блискуче. Я не розцінюю рішення цього нещасного суду як свою поразку", - вважає Ірина Фаріон.

"Я змушувала пана Зубчевського спілкуватися українською мовою під час офіційних засідань комітету. Тепер він розмовляє українською на тих засіданнях", - запевнила BBC Україна депутат від "Свободи".

Ірина Фаріон повідомила, що партія буде готувати підґрунтя для заборони комуністичної партії.

"Крім того, буду подавати апеляцію й рухатися аж до Верховного Суду", - резюмувала політик.

Вона відмовилась дати чітку відповідь на питання, чи буде виплачувати кошти у випадку програшу апеляції.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

bbc.co.uk/ukrainian/

 

новобудови Львів